Sağlık personeline fiili hizmet zammı kanun teklifi

Sağlık personeline fiili hizmet zammı kanun teklifi
Hekimlere ve yardımcı sağlık personeline yıpranma payı verilmesi amacıyla kanun teklifi verildi. Mersin Milletvekili Serdal KUYUCUOĞLU tarafından 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair verilen kanun teklifinin genel gerekçesi şu şekilde:

Hekimlere ve yardımcı sağlık personeline yıpranma payı verilmesi amacıyla kanun teklifi verildi. Mersin Milletvekili Serdal KUYUCUOĞLU tarafından 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda değişiklik yapılmasına dair verilen kanun teklifinin genel gerekçesi şu şekilde:

KANUN TEKLİFİNİN GENEL GEREKÇESİ

Sağlık Kurumlan 24 saat kesintisiz hizmet vermektedir. Hekimlerimiz ve yardımcı sağlık çalışanlarımız birçok mesleki riskle karşı karşıyadır.

Sağlık çalışanları kamuoyuna yansıyan ve yansımayan birçok sorunla mücadele etmektedir. Sağlık kurum ve kuruluşlarında yaşananlara baktığımızda; şiddetin ulaştığı boyut malumdur. Sağlıkta şiddet öyle bir hal almıştır ki Türkiye'de ilk defa bir meslek grubuna yönelik şiddetin önüne geçilmesi için TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulmuştur. Binlerce sağlık çalışanı her gün ölümcül hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

Bulaşıcı hastalıklar; teşhis ve tedavisinin her döneminde çalışan sağlığı için risk unsuru oluştur. Ameliyathanelerde kimyasallarla iç içe çalışılmaktadır. Personel eksikliğinden kaynaklanan yoğun iş yükü, Sağlık kurumlarında yoğun iş temposunun ardından bitmek bilmeyen nöbetler, fazla mesailer hekimlerimizi ve diğer sağlık çalışanlarımızı her geçen gün yıpratmaktadır. Kendi sağlıklarını direkt etkileyen birçok unsura maruz kalan sağlık çalışanlarının hastanelerde yaşanan aşırı yoğunluk ve fazla iş yükü nedeniyle psikolojileri olumsuz etkilenmektedir.

Hekimlerimizin, sağlık personeli ve yardımcı sağlık personelinin çalışma şartları göz önününe alındığında diğer fiili hizmet zammından yararlanan personellerle karşılaştırılamayacak derecede her bakımdan daha fazla risk altında oldukları bilinen bir gerçektir.

Kanun teklifiyle ,Toplum sağlığı 24 saat canla başla ve kesintisiz hizmet veren hekimlerimize ve yardımcı sağlık personellerimize 5510 sayılı kanunun 40.maddesine ek yapılarak "yıpranma payı" verilmesi amaçlanmıştır.

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 40 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tabloya aşağıdaki sıra eklenmiştir.
Kapsamdaki İşler/İşyerleri          Kapsamdaki Sigortalılar   Eklenecek Gün Sayısı

20 Üniversiteler, Sağlık Bakanlığı Hastaneleri, Bakanlıklar ve Bağlı Kuruluşlar, Özel Sağlık Kuruluşları                                 Uzman Tabip, Tabip, Uzman Diş Tabibi, Diş Tabibi, Uzman Eczacı, Biyolog, Psikolog, Ebe, Hemşire, Laborant 90

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL HABER / ANKARA

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ


HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum