Tüm sağlık personelinin ek göstergesi 3600'e yükseltilecek mi? (Soru Önergesi)

Tüm sağlık personelinin ek göstergesi 3600'e yükseltilecek mi? (Soru Önergesi)
Sağlık çalışanlarının sorunlarına ilişkin soru önergesi TBMM gündeminde. Ayrım gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3600'e yükseltilerek özlük haklarının iyileştirilmesi düşünülmekte midir? Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için caydırıcı ve önleyici bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması düşünülmekte midir?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 
Aşağıda yer alan soruların Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca tarafından yazıųı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 13.03.2019 
Dr. Ali Şeker /CHP İstanbul Milletvekili 
 
Sağlık hakkı Anayasada sosyal haklar arasında sayılarak anayasal güvence altına alınmış temel haklardandır. Vatandaşlarımızın nitelikli sağlık hizmeti alarak bu hakkı sorunsuz kullanabilmeleri için hekimler ve diğer tüm sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesi, özlük haklarını eksiksiz kullanabilmeleri, sağlıkta şiddet vakalarının son bulması büyük önem taşımaktadır. Ancak 2002 yılından bu yana tek başına ülkeyi yöneten AKP, sağlık alanında palyatif tedbirler ile konuya yaklaştığı için yaşanan sorunlar çözümsüz kalmış, bu sorunlar azalmak bir yana günden güne sağlık hizmetinin sunumunu olumsuz etkileyecek şekilde artmıştır. Oysa sağlık hizmetinin nitelikli bir şekilde sunulabilmesi için bu hizmetin en önemli ayaklarından olan sağlık çalışanlarının sorunlari bir an evvel çözüme kavuşturulmalı, talepleri karşılık bulmalıdır.

Bu çerçevede; 

1. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin son bulması için caydırıcı ve önleyici bir sağlıkta şiddet yasasının çıkarılması düşünülmekte midir? 

2. 2002 yılından bugüne dek yaşanan sağlıkta şiddet vakalarının sayısı kaçtır? Bu sayının yıllara, sağlık hizmetlerinin sunulduğu basamaklara ve sağlık çalışanlarının unvanlarına göre dağılımi nasıldır? Bu şiddet vakalarının sanıklarının kaçı tutuklu yargılanmıştır? 

3. Sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli payı olan aile hekimlerinin iş yükü günden güne artış göstermektedir. İş yükü artan aile hekimlerinin kira, personel maaşları, elektrik-doğal-gaz gibi ödemekle yükümlü olduklari mali yükleri de giderek büyümektedir. Aile hekimlerinin üzerindeki bu mali yük azaltılmadıkça sağlık hizmeti sunumunda aksamalar yaşanması kaçınılmazdır. Aile hekimlerinin yaşadığı mali sıkıntıların önüne geçmek için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir? 

4. Ülke genelinde kaç Aile Sağlığı Merkezi (ASM) bulunmaktadır? Bu ASM’ler içerisinde devletin yer verdiği ASM sayısı kaçtır? Devletin yer vermediği ASM'lerin ödediği yüksek kiraların yarattığı adaletsizliği çözmek için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir?

5. Ülke genelinde kurulmuş ancak henüz doldurulamamış boş ASM sayısı kaçtır?

6. Özellikle döviz ile alınan sağlık malzemelerinin tedarikinde yaşanan sıkıntılar vatandaşlar ile sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirmektedir. Malzeme eksikliğinden ameliyat günü belirlenemeyen hastalar, tedavisi aksayan vatandaşlar sorunun kaynağı olarak sağlık çalışanlarını görmekte, bu durum da sağlıkta şiddeti artırmaktadır. Sağlık malzemelerinin tedarikinde yaşanan bu sıkıntıların çözümü için ne gibi tedbirler alınması düşünülmektedir? 

7. Gelişmiş ülkelerin verimsiz ve niteliksiz sağlık hizmeti sunumuna yol açtığı gerekçesi ile terk ettiği "şehir hastaneleri" ülkemizde AKP eliyle yaygınlaştırılmak istenmektedir. Ancak hizmete giren şehir hastaneleri yapılış yöntemi sebebiyle bütçeye ve gelecek kuşaklara ciddi bir mali yük getirdiği gibi sağlık hizmeti sunumunda da önemli aksamalara yol açmıştır. Şehir hastanelerinin yarattığı bu 
aksamaların tespiti ve çözümü için yapılan bir çalışma var mıdır? 

8. Mart 2019 itibariyle güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması gerekçe gösterilerek ataması yapılmayan toplam hekim sayısı kaçtır? Hekimler üzerinde önemli bir baskı aracı olan bu uygulaya son verilmesi düşünülmekte midir?

9. Ayrım gözetmeksizin tüm sağlık çalışanlarının ek göstergelerinin 3600'e yükseltilerek özlük haklarının iyileştirilmesi düşünülmekte midir? 

Kamubiz.com ÖZEL / ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.