CHP'den mülakatlarda kamera kaydı için kanun teklifi

CHP'den mülakatlarda kamera kaydı için kanun teklifi
Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 11 Aralık 2019 tarihinde Meclis Plan ve Bürçe Komisyonuna havale edildi. Teklif ile, Devlet memurluğuna alımlarda yapılan sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydı alınmasının zorunlu hâle getirilmesi, sınava giren her adaya talep etmesi hâlinde ilgili ses ve görüntü kaydının verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

“Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” gerekçesi ile ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Teoman Sancar/ Denizli Milletvekili

GEREKÇE 

Bilindiği üzere hem mesleğe giriş sınavlarında hem de meslekte iken belirli görevlere atanmada sözlü sınav/ mülakat yapılmaktadır. Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi günümüzde mümkündür. Bu imkânın kullanılmaması hukuk devleti ilkesinin sağladığı güvenceyi zedelemektedir. Sözlü sınavlarla ilgili önemli hususlardan bazıları şu şekildedir: 

Sözlü sınavda komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleri ortaya konulmalıdır. Sınav öncesinde soruların ve yanıtlarının hazırlanmış olması gerekmektedir. Sözlü sınav öncesinde adaylara yöneltilebilecek soruların ve yanıtlarının hazırlanmış olması gerekmektedir. Sinav sırasında, adaylara hazırlanmış olan bu sorulardan kur'a yöntemiyle belirlenenlerin sorulmalıdır. 
Bu şekilde, “bazı adaylara kolay soru soruldu”, “bazı adaylara zor soru soruldu” veya "sorunun yanıtini doğru vermiş olmasına karşın komisyon üyesinin düşük not takdir ettiği” gibi tüm iddialar yargı yerlerince daha net bir şekilde denetlenebilecektir. Ayrıca, sözlü ve görüntülü kayıt imkâni varken ayrıca sözlü sınav komisyon üyelerinin soru ve cevapları tutanağa bağlaması gerekmemektedir. 

Geçtiğimiz yıllarda, sözleşmeli öğretmen alımı sistemindeki son aşama olan mülakatta sorulan sorular öğretmenlerin ve tüm kamuoyunun tepkisini çekmiştir 15 bin öğretmenin girdiği mülakatta sorulduğu ifade edilen sorulara bakıldığında: 
* Cumhurbaşkanımız konuşmasında nelere değindi? * Hangi gazete ve köşe yazarlarını takip ediyorsun? * Reis denilince aklına kim geliyor? * Hangi dershaneye gittin? gibi mesleki alan ve genel kültür bilgisi gibi konuların dışına çıkıldığı görülmektedir. Adayların fişlendiği etnik ve siyasal kimliğinin öne çıkarıldığı ise adayların önemle dile getirdiği hususlardan biridir. 
Kanun teklifimizle Devlet Memurları Kanunu'nda değişikliğe gidilerek; yapılan tüm sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunluluğu getirilmiştir. Yite tekihinbizle sözlü sınava giren adaylara istemleri halinde, bu görüntülerin verilmesi zorunluhagia getirilmiştir. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermemek için, sınava giren her adaya talep etmeleri halinde ilgili ses ve görüntü kaydının verilmesi, yaşanacak olan hak gaspi ve mağduriyet iddialarının önüne geçecektir. 
MADDE 2– Yapılan tüm sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunlu hale getirilmiş, bu yolla sınavlar üzerine oturan şaibe ve torpil iddialarının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. 
Madde 3- Yürürlük maddesidir. 
Madde 4- Yürütme maddesidir.

DEVLET MEMURLARI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 657 sayılı Kanunun 50 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. 
“Sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunludur. Sözlü sınava giren adaylara istemleri halinde, bu görüntülerin verilmesi zorunludur." 
MADDE 2– 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve dördüncü fıkranın birinci cümlesinden gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir. 
“Yapılan tüm sözlü sınavlarda görüntü ve ses kaydının alınması zorunludur. Sözlü sınava 
giren adaylara istemleri halinde, bu görüntülerin verilmesi zorunludur." 
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.