Hâkim adaylarının 35 yaş sınırının 47 olması için kanun teklifi

Hâkim adaylarının 35 yaş sınırının 47 olması için kanun teklifi
Hâkim adayları bakımından yaş sınırı olarak düzenlenen otuz beş yaş sınırının, kırk yedi olarak düzenlenmesi için kanun teklifi verildi

Hâkim adayları bakımından yaş sınırı olarak düzenlenen otuz beş yaş sınırının, kırk yedi olarak düzenlenmesi için kanun teklifi verildi. Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın kanun teklifinini gerekçesi şu şekilde

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ

15 Temmuz darbe girişimi neticesinde bugüne kadar KHK ile binlerce hâkim -savcı ihraç edildi. Bu nedenle Yargıda hâkim savcı açığı oluştu. Zaten ağır aksak ilerleyen mahkemeler bu hâkim-savcı açığı yüzünden elindeki dosya yüküyle başedemez hale geldi. Bu durumu düzeltmek ve yargıdaki hâkim - savcı açığını gidermek için emekli hakimlere mesleğe dönüş yolu açılması, yazılı sınav puanının düşürülmesi staj süresinin kısaltılması gibi çözümler üretilmeye çalışılsa da kalıcı bir çözüme maalesef ulaşılamadı. Yargının bugünkü durumuna baktığımızda tecrübeli hukukçulara ihtiyaç olduğu ortadadır. 

Fetö terör örgütünün yargıdaki yapılanması yüzünden çok istedikleri ve yeterli donanıma sahip oldukları halde atanamayan ve bu yüzden mağduriyet yaşayan hâkim-savcıların olduğu bir gerçektir. Bugüne kadar Fetö terör örgütü yüzünden mülakatlarda elenen hâkim-savcı adaylarının bu seferde önlerine 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar kanununda yer alan “Giriş sınavının yapıldığı Ocak ayının birinci günü itibariyle otuzbeş yaşını doldurmamış” olma hükmü engel teşkil etmektedir. Bu hüküm yüzünden bugüne kadar Fetö terör örgütü yüzünden komisyonda mülakatı geçemeyen hâkim savcı adayları bu seferde yaş şartına takılmaktadır.

Bugün lisans mezunu adayların içinde yazılı ve sözlü sınavı kazanan hâkim-savcı adayları atanabiliyorken ve üstelik bu konuda hiçbir şekilde tecrübe-deneyim şartına bakılmazken yıllardır fetö terör örgütü yüzünden sözlü sınavda elenip atanamayan ancak her türlü bilgi-birikim ve mesleki tecrübeye sahip hâkim -savcı adayları yaş sınırı yüzünden atanamamaktadır

Hâkim -Savcılık mesleğinin layıkıyla yapılabilmesi için kişinin belli bir hayat tecrübesi bilgi birikimi ve kişiliğinin oturmuş olması esastır.

Tüm bu gerekçeler ışığında kanuni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç vardır. Bu kanun tecrübeli hâkim -savcı ihtiyacının karşılanması ve hâkim-savcı adayları arasında eşitsizliği sebep olan yaş sınırı uygulamasının yeniden düzenlenmesi teklif edilmektedir.
  
2802 SAYILI H KİMLER ve SAVCILAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1.
24/02/1983 tarihli ve 2802 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 8 inci maddesinin b fıkrasında yer alan “otuzbeş” ibaresi “kırkyedi” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2. Bu Kanun yayımı tarihinden itibaren yürürlüğe girer.
MADDE 3. Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL HABER / ANKARA

(Sitemizden Alıntılanan Haberlerde Kaynak Gösterilmeden Kullanılması Halinde Yasal İşlem Yapılacaktır)

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum