İİBF mezunları hakkında 11 maddelik soru önergesi

İİBF mezunları hakkında 11 maddelik soru önergesi
İİBF mezunlarının işsizlik verilerine ve istihdamlarının artırılması konusunda Bakanlığın çalışmalarına ilişkin soru önergesi 4 Aralık 2019 tarihinde TBMM'ye sunuldu. Her yıl artan İİBF mezun sayısı karşısında, yetersiz sayıda açılan kadroların ve atama sayılarının arttırılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. (28/11/2019)
Hüseyin ÖRS Trabzon Milletvekili 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TUİK) açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre 15-24 yaş arası gençlerde işsizlik bir önceki yıla göre 7,2 puan yükselerek yüzde 27,1 ile rekor kırdı ve bunun büyük bir kısmını İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunlarını oluşturmaktadır. 

Elektronik posta, mesaj vb. yollarla sorun, talep ve şikayetlerini bizlere ileten ve basında da yer alan mağduriyetlerine ilişkin İİBF mezunları: “Az olan kadro sayısının yanında İİBF'ye ait olması gereken Genel İdari Hizmetler (GİH) kadrolarının 4001 kodu ile tüm lisans mezunlarına açıldığını, GİH kadrolarına 4001 koduyla yapılan alımların hem İİBF’yi itibarsızlaştırdığını hem de kurumları niteliksizleştirdiğini, İİBF’lilerin; mühendis, fizyoterapist ve diyetisyen kadrolarına yerleşme olasılığının olmadığını, lisans programı mezunlarının da İİBF mezunlarının eğitimini aldığı GİH kadrolarına yerleşmemesi gerektiğini, 4001 kodu ile GİH kadrolarına atanan lisans mezunlarının kendi unvanlarında kadro açıldığında bu kadroları terk ettiğini bu durumda hem İİBF mezunlarının mağdur olduğunu hem de devlete büyük maliyet yarattığını." iddia etmektedirler. 

Bu çerçevede; 

1- Her yıl artan İİBF mezun sayısı karşısında, yetersiz sayıda açılan kadroların ve atama sayılarının arttırılmasına yönelik herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır? 

2-İİBF mezunlarının istihdamı konusunda Bakanlığınızca yapılan herhangi bir çalışma var mıdır? 

3- İİBF Mezunları için Gelir Uzman Yardımcılığı (GUY) taleplerine ve genel sorunlarına ilişkin Bakanlığınızca yapılan ya da yapılacak bir çalışma var mıdır? 

4- Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı (MHUY) sinavı 2019 yılında yapılacak mıdır? Yapılacaksa ne zaman yapılacaktır? 

5- Uzun zamandır alımı yapılmayan Gelir Uzman Yardımcılığı, Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı ve Vergi Müfettiş Yardımcılığı için sınav ne zaman yapılacaktır? 

6- Uygulanan güvenlik soruşturması Cumhurbaşkanlığıkararnamesiyle 30-60 gün içinde yapılacak denmiş olmasına rağmen kurumların, kazanan personeli bu süre içerisinde çağırmadığı; işe başlama süresinin en erken 19-20 ay sürdüğü, dördüncü atamaya kalınırsa bu süreç 40 aya kadar uzadığı doğru mudur? Bu sürenin kısaltılarak atanmaların daha hızlı ve uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi için herhangi bir plan ya da çalışma var mıdır? 

7- İİBF mezunlarının istihdamı için açılan ya da açılacak kontenjan sayısı belli midir? Belliyse ne kadardır? 

8- Yetersiz sayıda kadro açılmasına rağmen hangi gerekçelerle İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri daha fazla açılmakta ve bu fakültelerdeki öğrenci sayısı arttırılmaktadır?

9- Işsiz olan IIBF mezunlarının yaşadığı ekonomik sorunlar göz önüne alınarak Ankara merkezli sınavlar yerine bölge merkezli sınavların yapılması ve sınav ücretlerinin alınmaması ya da cüzi 
bir miktara indirilmesi ile ilgili herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? 

10-2002-2019 yılları arasında yapılan KPSS'ye yıllara göre kaç İİBF mezunu başvuru yapmış ve kaçı kamu kurum ve kuruluşlarına atanmaya hak kazanmıştır? 

11- 2002-2019 yılları arasında, İİBF mezunları için kamu kurum ve kuruluşlarında açılan kadro sayısı kaçtır? Kaç İİBF mezunu, hangi tarihlerde bu açılan kadrolara atanmıştır? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.