Öğretmen ve sağlık personeli atamaları TBMM'de

Öğretmen ve sağlık personeli atamaları TBMM'de
Öğretmen ve sağlık personeli atamalarına ilişkin TBMM'ye 2 yazılı önerge birden sunuldu.

Sağlık personeli atamalarına ilişkin önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 12.10.2020 Ayhan BARUT /Adana Milletvekili

2018 Kpss Puanı ile 14 aydır 500 bin genç sağlıkçımız atama bekliyor. Üstelik Eylül ayında 1-2 hafta içinde açıklayacağız dediğiniz personel alım kılavuzunu hala açıklamadınız. Bu durum tüm umutlarını bu atamaya bağlayan genç sağlıkçılarımızı derinden etkilemektedir. 

Ayrıca, salgın döneminde hayatlarını ortaya koyarak cansiperane çalışan, büyük bir iş yükü altında ezilen sağlık personelimizin durumu da ortadadır. Salgin sebebiyle birçok sağlık personeli kendi alanı dışında çalışmakta, hemşiresinden teknikerine, doktorundan ebesine bütün sağlık meslek gruplarında büyük bir personel açığı olduğu bilinmektedir. Çalışan, yorulan sağlıkçılara yeni sağlıkçıların desteği şart. Virüs artıyor. Sağlıkçıya büyük ihtiyaç vardır. 

Bu Bağlamda;

1- 1-2 hafta süre içerisinde açıklayacağız dediğiniz personel alım kılavuzunu ne zaman açıklayacaksınız? 

2- Tüm dünyada söz konusu olan büyük salgında hem kahraman sağlık personelimizin yükünü hafifletmek için hem de tüm umutlarını bu atamaya bağlayan 2 milyon aile aileye karşı sorumluluklarınızı yerine getirecek misiniz? 

3- Sahada bu kadar çok personele ihtiyaç varken personel alımının bekletilme sebebi nedir? 

Öğretmen atamalarına ilişkin önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA 

Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.  Saygılarımla. Suzan Şahin Hatay Milletvekili 

Milli Eğitim Bakanlığı Sayıştay 2019 Denetim Raporu'nda öğretmen kadrolarının ihtiyaç planlaması çerçevesinde dengeli dağıtılmadığının saptandığı, mevcut yetişmiş insan kaynağı ve buna bağlı olarak mali kaynakların verimli kullanılamadığına dikkat çekilmektedir. Ayrıca raporda sözleşme ile taahhüt edilen yerde asgari çalışma sürelerini tamamlamayan sözleşmeli öğretmenlerin başka yerlere atandığı ya da kadroya geçirildiği de belirtilmektedir. 

Raporda; 
Mevcut öğretmen kadrolarının dağılımında ülke geneli ve iller açısından birçok dengesizlikler bulunduğu, bu dengesizliklerin süreklilik kazandığı, planlamadaki zafiyetler nedeniyle bir yandan öğretmen açığı sorunu çözüme kavuşturulamaz iken bir yandan da kısıtlı olan mevcut yetişmiş insan kaynağının ve buna bağlı olarak mali kaynakların verimli kullanılmadığı, 
Aralık 2019 itibarıyla ülke genelinde 93.235 boş kadro olmasına rağmen, ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının 138.393 olduğu, kurum bazlı öğretmen ihtiyacının hem ülke genelinde hem de iller özelinde net öğretmen ihtiyacından yüksek olmasının eğitim kurumları ve alanlar itibarıyla ihtiyacın doğru belirlenmemiş olmasından kaynaklandığı, 

Bakanlık tarafından kadrolu öğretmenlerin ülke genelinde dengeli biçimde dağıtılamaması, öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla sözleşmeli ve öğretmen istihdamına gidilmesi beşeri kaynakların yanı sıra mali kaynakların da etkin kullanılmadığı anlamına geldiği, 

Öğretmen ihtiyacının karşılanılmasından ziyade, öğretmen ihtiyacı olmayan kurumlarda yığılmanın arttığı, 
Sözleşmeli olarak istihdam edilen öğretmenlerden bir kısmının üç yıllık zorunlu çalışma sürelerini tamamlamadıkları halde sağlık ve aile birliği mazereti ile yer değişikliği taleplerinin karşılandığı ve üç yıl aynı yerde görev yapmadıkları halde kadroya geçirildiği, 

Sözleşme gereği görev yapması gereken yerde bir yıldan az süreyle görev yapıp başka yere atanan 367 kişi; 2019 yılında 3 yıl için sözleşme imzalayıp ardından aynı yıl içerisinde yeri değiştirilenlerin sayısı ise 97 olduğu, sözleşme imzalandıktan sadece 4 gün sonra sağlık mazereti ile yeri değiştirilen öğretmen bulunduğu, yasal düzenlemelere aykırılığın ötesinde sistemik bir sorun olduğu, sözleşmeli öğretmen atamalarına ilişkin sistem ve süreçlerin sorgulanması gerektiği, 
Ülke genelinde sözleşmeli öğretmen istihdamının en çok tercih edildiği alanlar Sınıf Öğretmenliği, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Okul Öncesi Öğretmenlik ve İlköğretim Matematik Öğretmenliği olduğu, yer değişikliği yapılan toplam 1.514 öğretmenden 740'nın bu alanlarda olduğu, bu nedenle yer değişikliğinin en çok yapıldığı alanların aynı zamanda en çok istihdam ihtiyacı duyulan alanlarda gerçekleştirilmiş olması ya başlangıçta ihtiyacın hatalı belirlendiği ya da yapılan yer değişikliklerinin söz konusu alanlar açısından eğitimde ciddi aksamalara yol açtığı anlamına geldiği, 

Kadrolu öğretmen istihdamında güçlük yaşanan bölgelerde öğretmen ihtiyacını karşılamaya yönelik bir model olarak uygulamaya konulan ve özellikle eğitime erişim hakkı ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasında büyük ölçüde “başarı” sağlayan sözleşmeli öğretmen istihdamının amacından uzaklaşmasına yol açan ve her geçen yıl artış gösteren uygulamaların sonlandırılması için etkili önlemler alınması gerektiği tespitler yer almaktadır. 

Bu bilgiler ışığında; 

1. Öğretmen ihtiyacının en yüksek olduğu İstanbul, Şanlıurfa, Bursa, Gaziantep, Hatay, Kocaeli, Kahramanmaraş, Van, Antalya ve Diyarbakır iller için net öğretmen ihtiyacı ve kurum bazlı öğretmen ihtiyacı arasındaki farkın nedeni nedir? Atama bekleyen mezun sayısı giderek artarken bu konuda planlama yapılamamasının nedeni nedir? Öğretmen ihtiyacı Sayıştay Raporu'nda açıkça belirtilirken söz konusu kadrolar neden atil vaziyette bekletilmekte, atama yapılmamaktadır? İhtiyaç ve insan kaynağı planlaması neden yapılamamakta? Öğretmen ihtiyacı olan eğitim kurumları belli iken norm kadroların belirlenmesi ve öğretmen atamalarında neden bu durum öncelikle dikkate alınmamaktadır? Öğretmen atamaları belli bir plan ve ihtiyaç doğrultusunda yapılmıyor mu? Saha verileri yeterince analiz edilmiyor mu? 

2. Seçim bölgem olan Hatay ili için net öğretmen ihtiyacı 2.876 iken, kurum bazlı öğretmen ihtiyacı 3.016'dır. Net öğretmen ihtiyacı olarak belirtilen kadroya atama neden yapılmamaktadır? 

3. Öğretmenlerin kurumlar arasındaki dağılımının adil ve dengeli yapılmaması eğitime erişim hakkı ve eğitimde firsat eşitliği ilkelerinin hayata geçirilmesini de zorlaştırmıyor mu? 

4. Okul öncesi öğretmenliği ve ilkokul matematik öğretmenliği gibi en çok istihdam ihtiyacı duyulan alanlarda atama yapılması yerine neden sözleşmeli öğretmen istihdamı yapılmaktadır? Bu alanlarda çalışan sözleşmeli öğretmenlerin yer değişikliğinin sıklıkla yapılması eğitimde aksamalara neden olmuyor mu? Bu alanlarda ihtiyaç neye göre belirlenmektedir? 

5. Sayıştay Raporu'nda belirtilen sağlık mazereti ile yer değiştiren sözleşmeli öğretmenlerden bazılarının dosyalarında, mazeret olarak sunulan sağlık gerekçelerinin sözleşme imzalanmadan önce de mevcut olduğunun tespit edildiği halde yer değişikliği için mazaret olarak kabul edilmesinin gerekçesi nedir? Bu konuda herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Yönetmeliğe göre sözleşmeli öğretmenlerin ihtiyaç fazlası olarak değerlendirilmesi gerekirken ve sadece kadrolu öğretmenlerin yer değişikliğine tabi tutulabileceği hükme bağlanmışken yapılan işlem yasal düzenlemelere, adalet ve eşitlik ilkelerine aykırı değil midir? 

6. Kadrolu öğretmen istihdamında güçlük yaşandığı işaret edilirken, güvenceli ve kadrolu öğretmen ataması yapılması yerine her geçen yıl artış gösteren sözleşmeli istihdam neden tercih edilmektedir? 

7. Öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla sözleşmeli ve öğretmen istihdamına gidilmesi beşeri kaynakların belli bir plan dahilinde kullanılmaması anlamına gelmiyor mu? Mali kaynakların etkin kullanılmadığı anlamına gelen bu istihdam biçimi ile kamunun uğradığı zarar miktarı nedir? 

8. Her yıl “bütçe yok” denilerek mezun sayısı ve öğretmen ihtiyacı gözetilmeden düşük miktarda öğretmen ataması yapılmaktadır. Sayıştay Raporuna göre öğretmen ihtiyacı olduğu ve planlama olmadığı için bu ihtiyacın giderilmediği ve bu çerçevede kamunun zarara uğratıldığı belirtilmektedir. Planlama dahilinde öğretmen ataması yapılacak mıdır? 

9. Atama bekleyen öğretmen adayları ve öğretmen bekleyen öğrenciler için planlama dahilinde güvenceli ve kadrolu öğretmen ataması yapılacak mıdır? 2021 yılında kaç öğretmen ataması yapılması düşünülmektedir? 
Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.