KHK BELEDİYE İŞÇİLERİMİZE ÜCRET ARTIŞI

KHK Kanun Hükmünde Kararname ile işçi statüsüne geçirilen belediye işçilerin ücret ve diğer mali, sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak hükümler Çalışma Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün 12/04/2018 tarihinde yayınlamış olduğu Toplu İş Sözleşmesi ile düzenlenmiştir. Söz konusu Toplu İş Sözleşmesi esas alınarak personelin günlük ücretlerine 2019 yılının ilk altı ayı için 01/01/2019 tarihinden itibaren geçerli olarak sadece %4 oranında zam yapılmıştır.

Ancak belirlenen zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon oranının çok altında kalmış ve iş sözleşmesinin yapıldığı sırada karşılıklı edimler arasındaki denge enflasyon oranındaki beklenmeyen artış nedeniyle bozulmuştur. Nitekim, bu kapsamda çalışan işçiler tarafından ilgili iştirak şirketlerine enflasyon oranındaki beklenmeyen artış nedeniyle mağdur oldukları görülmektedir.

Anayasamızın toplu iş sözleşmesi ve toplu sözleşme hakkı “İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler” ilkesi doğrultusunda;

696 Sayılı KHK kapsamında doğrudan hizmet alımı yöntemiyle istihdam edilen işçi personelin bireysel iş sözleşmesinde ücret zammına ilişkin sınırlayıcı bir hüküm bulunmadığı ve 2018 yılı asgari ücret tutarı ile 2019 yılı asgari ücret tutarı arasındaki fark dikkate alınarak 2019 yılı için uygulanan ücret zammındaki yetersizlik nedeniyle bozulan dengenin tarafınızdan hakkaniyet terazisinde düzeltilmesini arz ederim. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Levent BAŞ Arşivi