"Okullarda Kültürel Çeşitliliğe ilişkin Politikalar Uygulanıyor mu?

Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Anketi TALIS-2018’de, başkaca birçok konunun yanında, ilk kez okullarda kültürel çeşitliliğe ilişkin uygulanan politikalar da incelenmiştir.Kültürel çeşitliliğe ilişkin politikaları şu şekilde sıralayabiliriz;

-Öğretim programlarına küresel sorunları entegre eden uygulamaları benimsemek.

-Öğretim programlarına küresel sorunları entegre eden uygulamaları benimsemek.

-Çok kültürlü etkinlikleri organize etmek.

-Öğrencilerin farklı etnik ve kültürel kimlikleri ifade etmelerini teşvik eden organizasyonları desteklemek.

OECD genelinde okul müdürlerine göre kültürel çeşitliliğe ilişkin uygulanan politikaların başında öğretim programlarına küresel sorunları entegre eden öğretme ve öğrenme uygulamalarını benimsemek ve öğrencilere etnik ve kültürel ayrımcılıkla nasıl başa çıkılacağını öğretmek gelmektedir. Bunları takip eden politikalar ise öğrencilerin farklı etnik ve kültürel kimlikleri ifade etmelerini teşvik eden etkinlikleri veya organizasyonları desteklemek ve çok kültürlü etkinlikleri organize etmektir.

Kültürel Çeşitlilik Politikaları

Türkiye %

OECD  %

Öğretim programlarına küresel sorunları entegre eden uygulamaları benimsemek.

67,7

79,9

Öğrencilere, etnik ve küresel ayrımcılıkla nasıl başa çıkılacağını öğretmek.

74,2

79,8

Çok kültürlü etkinlikleri organize etmek.

41,8

55,3

Farklı etnik ve kültürel kimlikleri ifade etmelerini teşvik eden organizasyonları desteklemek.

48,5

61,3

Bu kapsamda, okul müdürlerine göre kültürel çeşitliliğe ilişkin çeşitli politikaların uygulandığı bir okulda çalışan öğretmenlerin oranları sorulmuştur. Buna göre, öğretim programlarına küresel sorunları entegre eden uygulamaları benimseme konusunda Türkiye’de öğretmenler % 67,7; öğrencilere etnik ve küresel ayrımcılıkla nasıl başa çıkılacağını öğretme konusunda % 74,2; çok kültürlü etkinlikleri organize etme konusunda % 41,8; öğrencilere farklı etnik ve kültürel kimlikleri ifade etmelerini teşvik eden organizasyonları destekleme konusunda ise % 48,5 oranları ile OECD ülkelerindeki meslektaşlarının çok gerisinde kalmışlardır.

Türkiye için söz konusu öğretmen oranlarının OECD ortalamasına kıyasla düşük olması, bu politikaların MEB tarafından yeterince desteklenmediğini göstermektedir.

Kaynaklar

 TALIS 2018 Sonuçları ve Türkiye Üzerine Değerlendirmeler. TEDMEM-2019

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Abdullah DAMAR Arşivi