ADIM ADIM SENDİKAL TEKELLEŞMEYE DOĞRU

Asgari ücret zammının ardından konu geldi çattı memur ve emekliye yapılacak zamma... Ancak zam kadar çalışan memurları ilgilendiren bir diğer önemli konuda toplu sözleşme ikramiyesi sorunu... Aslında sorun falan yoktu ortada. Ancak dün TBMM'de kabul edilen ve resmi gazetenin yayınlanmasıyla yürürlüğe girmesi beklenen sendikal baraj konusu üye sayısı az olan sendikalar için adeta bir yok oluş niteliği taşımaktadır. Zira bu durum bir şekilde üye kaybına yol açacaktır. Ayrıca bu durum memurların sendika seçme özgürlüğüne de ne yazık ki bir müdahale niteliğindedir.
6.Dönem Toplu Sözleşme Hükümleri 2023 yılının sonuna değin geçerlidir ve böyle de olması beklenir. Ancak mevcut kanunun yürürlüğe girmesiyle konu tam anlamıyla kaosa bürünmektedir. Çünkü bu sefer kanun ve toplu sözleşme ihtilafı ortaya çıkacaktır. 

Geçen yıl yine böyle bir konu gündeme gelmiş ve Danıştay sendikalara getirilmek istenen %1 örgütlenme kotasını iptal etmişti. Ama Danıştay'ın kararına kadar bazı sendikalar ciddi üye kaybına uğramışlardı. Bu sefer öneri yasalaştığı için nihai kararı Anayasa Mahkemesi verecektir. Ortalama 5-6 ay gibi bir süreçte uygulamaya dair “iptal” kararı çıksa dahi bu tedirgin edici atmosfer dahi bazı sendikaların üye kaybına yol açacak gibi görünmektedir. Hatta bazı sendikaların kapanmasına bile yol açması muhtemeldir. Siyasetten bağımsız hak ve emek mücadelesi vermeye çalışan sendikalar ve üyeleri için bu süreç tam anlamıyla bir hukuksuzluktur. Buna göre %2 örgütlenme kotasını sağlayamayan sendika üyeleri 3 aylık dönem için 250 TL alırken bu barajı geçen sendika üyeleri 705 TL alacaktır. Bu durumda aylık 150 TL civarına tekabül eden bir ücret farkına yol açacaktır. Zaten uzman öğretmen olamayan ve yeni yıldan itibaren maaş olarak eşit işe rağmen eşit ücret alamayan genç öğretmenlerin bir de buradan yara almasının onlar adına kabul edilebilir bir durum olacağını sanmıyorum. 

Bu havadis ve gelişmeler Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'nden dönse bile yaşanan süreç üye sayısı az olan sendikalara zaten zarar vermekte ve kademe kademe üye kayıplarına yol açmaktadır. Geçen yıl %1 dayatması üye sayısı az olan bazı sendikaları sarsmış ve bu yıl da %2 dayatmasıyla sarsıntı büyümüş önümüzdeki yıllardaki başka bazı muhtemel uygulamalarla da son tahlilde sendikal tekelleşmeye adım adım varılacaktır diye düşünüyorum. 
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Mehmet GÜLEÇ Arşivi