Vekil imamlara ve  Fahri Kuran kursu öğreticilerine kadro verilmesi Meclis gündemine taşındı

Vekil imamlara ve  Fahri Kuran kursu öğreticilerine kadro verilmesi Meclis gündemine taşındı
Vekil imamlara ve  Fahri Kuran kursu öğreticilerine kadro verilmesi Meclis gündemine taşındı

Vekil imamların sorunlarına ilişkin soru önergesi:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA  
Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yazılı olarak  yanıtlanmasını arz ederim.  

Vekil İmamlar Diyanet işlerine bağlı olarak vekaleten yaptıkları görevlerinde pek çok olumsuz  çalışma şartına tabi olmaktadır. Vekil imamlar, tıpkı kadrolu imamlar gibi KPSS'de yeterli puan alma ve  Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı'nı geçme yükümlülüklerini yerine getirmektedir. İl Müftülüklerinde  yurt dışına çıkan, askere giden veya herhangi bir kurumda görevlendirilen imamlar yerine vekil imam  olarak görev almaktadırlar. Vekil imamlar için mülakatlar açılmakta, katılımcılardan 70 ve üzeri not  alanlar sıralamaya girmektedir. Kadrolu görevli imam işine dönene kadar vekil imam görevini  yapmaktadır, sonrasında istifa ettirilmektedir. Maaşları kadrolu imamların 2/3 'ü kadardır ve izin  hakları yoktur. İzin kullanmak durumunda kalanları maaşları kesilmektedir. İstifa ettirildikten sonra  yeniden görev alana ya da iş bulana kadar herhangi bir işsizlik maaşları da tazminat hakları da yoktur.  Vekaleten görev süresi dolmaya yakın namaz kıldırdığı cemaatten iş istemek zorunda kalan imamlar  
vardır.  

Bu bağlamda;  
1. Vekil imamların bu sorunlarından Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgisi var mıdır?  
2. Temel çalışma hakkı olan tazminat ve iş güvencesi olmayan vekil imamların çalışma  şartlarının düzeltilerek insani şartlara getirilmesi ve mali haklarının kadrolu imamlarla eşit  hale getirilmesi için bir çalışma var mıdır?  
3. Şu anda vekil imam statüsünde olan kişi sayısı kaçtır?  
4. Vekil imamların kadroya alınmaları ile ilgili bir çalışma var mıdır? 

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ 

 Fahri Kuran kursu öğreticilerine kadro verilmesi talebine ilişkin önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIGINA  

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardım cısı Fuat Oktay tarafından  Anayasanın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı  olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.  Ömer Faruk GERGERLİOGLU  /Kocaeli Milletvekili  

Tarafıma iletilen bilgide:" Fahri (Geçici) Kuran Kursu öğreticileri kadro istiyor. 657'ye  tabi 5510 maddesince diyanet bünyesinde yıllarca kpss +dhbt+mülakatla hizmet etmiş fahri  (geçici) kuran kursu öğreticileri; -görevde olma şartı aranmadan -kategori ayrımı yapılmadan - sgk prim günleri baz alınarak direkt kadro hakları verilmelidir. SGK prim günü en yüksekten  başlanıp en düşüğe doğru alınmalıdır. Hiçbir şarta tabi tutulmadan şartsız direk kadro hakları  verilmelidir. Çalıştıkları yıllarda 8-9 günlük yatırılan sigortanın 30 güne tamamlanması  elzemdir. 2018'de verilen Cumhur İttifakı kadro sözü tutulmalı ve kanun teklifleri  onaylanmalıdır. Fahri öğreticiler tecrübeli oldukları için yeni kadrolu ve sözleşmeli olarak  ataması yapılan kişilere stajyer eğitimi vermektedir. Aylık 8-9 günlük sigortası yatar ve bu  yarım yatan sigortadan kaynaklı SGK prim borçları çıkmıştır. Yılda 2 kez; kış dönemi=kpss  +dhbt+mülakat puanları ile göreve başlayıp 9 ay sonunda istifa ettirilendir. Yaz dönemi=kpss  +dhbt+mülakat puanları ile göreve başlayıp 2 ay sonrasında istifa ettirilen ve sürekli kendini  güncelleyen kişilerdir. Asaleten görev yapan kişilerdir. 4 a statüsünde fahri (geçici) olarak aslın  yerine görev yapmaktadırlar. 2013 'den 2018 yılına kadar kuran kursu öğreticisi alımı hiç  yapılmamıştır. Bu sebeble de kpss +dhbt puanlarimiz kullanamadan çöp olmuştur. 2018'de ise  100 kişilik bir kontenjan ayrılmıştı. Valilik onayıyla ek ders karşılığı hizmet eden 10 yıldır  hiçbir özlük hakkı olmayan ama kadroludan daha çok çalışıp diyanetin büyümesine vesile olan  4-6 yaş kuran kurslarımızın mimarları fahri (geçici) kuran kursu öğreticileri olarak geciktirilmiş  kadro hakkımızı istiyoruz." ifadeleri yer almıştır.  

Bu bağlamda;  
1) Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?  
2) Eğer bu iddialar doğruysa konu ile ilgili hükümetinizin yapmış olduğu çalışmalar var  mıdır? Varsa bunlar nelerdir?  
3) Hükümetinize bu ve benzeri konular ile ilgili şikayetler iletilmiş midir? 

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.