Eğitim Bir-Sen'den, seyyanen zam ve gerçek enflasyonu dikkate alan refah payı talebi...

Eğitim Bir-Sen'den, seyyanen zam ve  gerçek enflasyonu dikkate alan refah payı talebi...
EBS İstanbul 6 No.lu Şube Başkanı İdris Şekerci: Kamu çalışanını memnun edecek çözüm bellidir. Vergi diliminin sabitlenmesi, seyyanen yapılacak ilave artış ve gerçek enflasyonu dikkate alan bir refah payıdır.

ÇALIŞANIN BEKLENTİSİ  MASADAKİ  HESAP ÇARŞIYA UYSUN 

Son haftayı asgarî ücrete verilen zam oranına ilişkin tartışmayla geçirdik. Eğitim çalışanları başta olmak üzere tüm kamu çalışanları,  mevcut durumlarını bir çalışana ödenebilecek en düşük ücreti ifade eden asgarî ücret ile mukayese etmeye başladı doğal olarak. 

Bu süreçte bir çok manidar vakayla karşılaştık. Meselemiz ne bu vakaları  sıralamak ne de asgarî ücretliye verilen zammı değerlendirmek. Ancak şu kadarını belirterek yetinelim ki; Sayın Bakan  Vedat Bilgin'in asgari ücretliler üzerinden sendikalara dönük ifadelerini kabul etmek mümkün değil. Hiç bir çalışan ya da  çalışan temsilcisi bir başka çalışanın alacağı ücret üzerinden bir söylem ortaya koymaz; bilâkis memnun olur. 

Peki bir sendikacı olarak  biz ne diyoruz?

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Sosyal devlet anlayışının gereği, ortaya konan  bu hassasiyeti  takdir ederek açıkça bir çağrıda bulunuyoruz. Aralık ayı bordrosu itibariyle, göreve yeni başlayan bir eğitim çalışanın aldığı maaş, asgari ücret ile eşitlenmiş durumda. Ocak ayı itibariyle enflasyon oranı ve 2023 yılı birinci 6 aylık zam oranı ile kamu çalışanlarının maddi refahı ve  memnuniyeti mümkün değildir.  
Basit bir hesap yapalım. Öyle, sinüs, kosinüs; tanjant, kotenjant gibi karmaşık hesaplamaya da gerek yok. Sade bir bakkal hesabı çalışanların ekonomik durumunu özetlemeye yeterlidir.  Dört kişilik bir hanede zorunlu harcamaları kalem kalem sıralayarak başlayalım mesela!.

Afaki olmaması ve gerçek rakamlar ile konuşabilmek adına  bir tanıdığın Aralık ayı faturaları üzerinden hesap yapalım;

Elektrik: 491₺
Doğalgaz: 427 ₺
İSKİ: 205
İletişim & İnternet: 550₺  
Yaklaşık olarak 2000₺  fatura giderlerine, 2+1 daire  kirası olarak 8 bin TL eklediğimizde 10 Bin TL eder. 

Yol, mutfak, eğitim ve giyim harcamalarını da eklediğinizde sahip olması gereken aylık gelirin ne kadar olması gerektiğini varın siz hesaplayın.

Asgari ücrete ilişkin zam sürecini değerlendirirken, vergi matrahı üzerine yapılan  "Ocak ayında aldığımız maaşı neden Temmuz'da alamıyoruz "  eleştirileri ortadan kalkacak diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in,  kanayan bir yaraya temas ettiğini ifade etmemiz gerekiyor. Tüm toplu sözleşme süreçlerinde gündeme getirdiğimiz  "Verirken kaşıkla, alırken kepçeyle"  dedirten, vergi dilimi sorununa kalıcı bir çözüm bulunmasının vakti gelmiştir. 

Çalışma hayatını bilen bir isim olarak Sayın Bakan'ın,   yapılan  birinci altı aylık zammın vergi dilimi yüzünden ikinci altı ayda  sıfırlandığını ifade eden söz konusu açıklamasını takdirle karşılıyoruz. Sonuç olarak kamu çalışanını memnun edecek çözüm bellidir. Vergi diliminin sabitlenmesi, seyyanen yapılacak ilave artış ve  gerçek enflasyonu dikkate alan bir refah payıdır.

Dedik ya;

Hesap ortada, Halep oradaysa arşın buradadır. Çalışanın Hükümetten beklentisi,  masada yapılan hazırlığın çarşıya uymasıdır 

İdris Şekerci
EBS İstanbul 6 No.lu Şube Başkanı

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.