138 Bin Öğretmen İhtiyacı 81 Bin Ücretli Öğretmen İle Kapatılmaya Mı Çalışılıyor?

138 Bin Öğretmen İhtiyacı 81 Bin Ücretli Öğretmen İle Kapatılmaya Mı Çalışılıyor?
Adana Milletvekili Mehmet Metanet ÇULHAOĞLU: 'Milli Eğitim Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda yer verilen Bulgu l'de görüleceği üzere Kurum Bazlı Öğretmen İhtiyacı 138 bin 393 olmasına rağmen, ihtiyaç atama yaparak kapatmak yerine 81 bin ücretli öğretmen ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda Bakanlığınız bünyesinde çalıştırdığınız Ücretli Öğretmenlerin, ilgili herhangi bir uzmanlık ve eğitim bilimi almadan, önlisans yada lisanstan herhang

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için gereğini arz ederim. Saygılarımla. 20/10/2020 Dt.Mehmet Metanet ÇULHAOĞLU Adana Milletvekili 

T.C. Sayıştay Başkanlığı'nın resmi web sitesinde yer alan Eylül 2020 tarihli "Milli Eğitim Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunda yer verilen Bulgu l'de görüleceği üzere Kurum Bazlı Öğretmen İhtiyacı 138 bin 393 olmasına rağmen, ihtiyaç atama yaparak kapatmak yerine 81 bin ücretli öğretmen ile kapatılmaya çalışılmaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda Bakanlığınız bünyesinde çalıştırdığınız Ücretli Öğretmenlerin, ilgili herhangi bir uzmanlık ve eğitim bilimi almadan, önlisans yada lisanstan herhangi bir bölüm mezunu olmalarının yetersizliği bilinmektedir. Örneğin Muhasebe ön lisans mezunu bir kişinin sınıf öğretmenliği yapabiliyor, bu durum da eğitimde dünya genelindeki başarısızlığımızı daha çok artırmaktadır. Okuma-yazma öğretmeyi, eğitim bilimlerini, uzmanlık alanını bilmeyen bir kişi çocukları nasıl eğitebilir? 

Ayrıca Ücretli öğretmenlerin maaşı, girdiği ders sayısına göre hesaplanıyor. Ortalama 25 saat derse giren ücretli öğretmenler, 2020 yılı itibariyle saat başına 16 TL'den toplamda aylık 1.600 TL almaktadır. Ücretli öğretmenlerin maaşı ve sigortası ise resmi günlerde işlemez. Kaldıki pandemi sürecinde okullarda yüz yüze eğitim öğretim gün sayısının azalması daha çok mağduriyeti artırmıştır. 

Bu minvalde Bakanlığınızca; 

Soru 1: 2020 yılında hangi branşlarda kaç tane kadrolu öğretmen ataması yapıldı? 
Soru 2: 2002-2020 tarihleri arasında kaç tane kadrolu öğretmen ataması yapıldı? 
Soru 3: 2021 yılında kadrolu öğretmen ataması yapmayı planlıyor musunuz? Planlamanızda varsa sayısı kaç kişidir? 
Soru 4: 2020 yılında çalıştırılan ücretli öğretmen sayısı kaçtır? 
Soru 5: 2002-2020 tarihleri arasında kaç kişi ücretli öğretmenlik yaptı? Bu kişiler hangi fakülte yada önlisans mezunu ve hangi branşlarda Öğretmenlik yaptılar? 
Soru 6: 2021 yılında da ücretli öğretmen çalıştırmayı planlıyor musunuz? Varsa sayısı belli midir? 
Soru 7: Bakanlığınızın kurum içi sistemsizliği ve yanlış adımlarını düzeltmek için herhangi bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Örneğin Siirt'e 5 bin öğretmen gerekirken zorunlu görev vb. etkenler yüzünden 6 bin atama yapılıyor ve 1.000 öğretmen de açıkta kalıyor. Ancak 4 bin öğretmene ihtiyaç duyan Adana'ya 3 bin Öğretmen atanıyor ve 1000 öğretmen açığı oluyor. 
Soru 8: Atanmak için 3 ayrı sınava ve 1 mülakata giren Öğretmenlere atandıktan sonra uygulanan Adaylık Kaldırma Sınavını kaldırmayı düşünüyor musunuz? 
Soru 9: Eğitim fakültelerinin kontenjanlarını, mevcut mezunlarla öğretmen açığını kapatacak şekilde azaltmayı düşünüyor musunuz? 
Soru 10:Öğretmenlerimize söz verdiğiniz 3600 ek göstergeyi ne zaman vermeyi düşünüyor sunuz? Bu hususta herhangi bir çalışmanız bulunuyor mu? 
Soru 11:Son 18 yıldır ülkemizde Türk Eğitim sistemini yap-boz tahtasına çeviren Ak parti iktidarının şimdiki Milli Eğitim Bakanı olarak vefakar ve cefakar öğretmenlerimizin reva görüldüğü ve dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen özlük haklarını yok sayan ve kast sistemi mantığıyla yürütülen Öğretmenlikte sınıf farkını (Ücretli, Sözleşmeli, Kadrolu) ortadan kaldırmak için herhangi bir çalışmanız var mı? Varsa bunları kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz? 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.