614 bin 446 Öğretmen Maaşına Zam Başvurusu Yaptı!

614 bin 446 Öğretmen Maaşına Zam Başvurusu Yaptı!
614.446 öğretmen kariyer için değil, kariyer basamakları tazminatı adı altında yapılacak maaş zammını alabilmek için sınav başvurusu yaptı. Çünkü öğretmenlere müjde olarak çıkarılan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda Uzman Öğretmen maaşlarına 1000 tl, Başöğretmen maaşlarına 2000 tl'lik artış, kariyer basamakları sınavı şartına bağlandı. Trajıkomik, öğretmenler sınavla maaşlarına zam hakkına kavuştu.

Hal böyle olunca 614.446 öğretmen kariyer basamakları sınavına başvurmak zorunda bırakıldı.

614.446 sınav başvurusu aslında resmi olarak maaşlara zam başvurusudur. Öğretmenler düşük maaşlarına artış hakkı kazanmak için  sınava başvuru yaptılar.

Sınav başvurusu zorunlu olmasa da, düşük  öğretmen maaşı, öğretmeni sınava başvuru yapmaya zorunlu bıraktı, ne yazık ki, iddia edildiği gibi kariyer ya da ünvan için yapılmadı.
614.446 başvuru benim maaşım düşük, ben aldığım öğretmen maaşıyla hayata tutunamıyorum diyor.

Hayatın tüm kademesine gelen katmer katmer zamlara, öğretmen maaşımla çaresizim, ev kiramı, yol masraflarımı, elektirk-telefon-su-doğalgaz vs. faturalarımı ödeyemiyorum diyor.
Çocuklarımın eğitim giderlerini karşılayamıyorum, üniversitede okuyan çocuğuma harçlık gönderemiyorum, temel ihtiyaçlarını karşılayamıyorum, yurt çıkmadığı için barınma ihtiyacını sağlayamıyorum, cemaatlerin-vakıfların yurtlarına çocuğumu bırakmak zoruda kalıyorum diyor.

Evlilik yaşına gelmiş çocuklarımı evlendiremiyorum diyor.

Sosyal ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum, tatile gidemiyorum, sinema-tiyatronun yolunu bilmiyorum, bir kafede-restaurantta oturup birşeyler yiyip içemiyorum diyor.

Mesleğimi icra için, kitap bilgisayar vs teknolojik  araçları temin edemiyorum, ancak mecbur kaldığım için temel ihtiyaçlarımdan kısarak da taksitlerin altında eziliyorum diyor.

614.446 başvuru öğretmen maaşlarının yetmediğinin somut verisidir. 

614.446 öğretmen zorunlu olmayan sınava zorunlu olarak başvurmak zorunda bırakılmıştır. 

Öğretmenleri herkes duydu; siyasiler duydu, yazarlar duydu, sosyal medya duydu, tvler duydu, basın duydu ama bir tek yetkililer duymadı.

Öğretmenleri ve öğretmenlerin sorunlarını siyasiler sahiplendi, yazarlar sahiplendi, görsel ve yazılı medya, sosyal medya sahiplendi ama bir tek yetkililer sahiplenmedi, öğretmene değer vermedi.

614.446 öğretmenin kaç tanesi engelleri aşarak  70''e asılı 1000 tl ve 2000 tl'ye ulaşabilir, zam koparır bilemiyoruz. Kaç tanesi sınavdan cayar, kaç tanesi 69'da kalır zam koparamaz onu da bilmiyoruz.

Ama bildiğimiz bir şey var, öğretmenlik itibar kaybettiriliyor, eğitim gemisi su alıyor.

Öğretmenler zam alabilmek için sınava sokuluyor. Tarihe geçecek bir durum yaşanıyor, sınavla zam hakkı kazanmak gibi.

Görev değişikliği ve yetki  genişlemesi yapılmadan sadece kariyer tazminatı için öğretmenlerin sınava mecbur bırakılması incitici, küçültücü ve itibar sarsıcı bir uygulamadır.

Öğretmenler de sendikaların bir kısmı da Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı açıklandığından beri itirazlarını dile getirdi. Ancak tüm itirazlara rağmen Öğretmenlik Meslek Kanunu TBMM'de  oylandı ve öğretmenlerin serzenişlerini yok sayıldı, öğretmenler  sınav şartıyla karşı karşıya bırakıldı.

Yaz tatili boyunca öğretmenler sınav şartını kabul etmediklerini tüm mecralarda dile getiriyor, özlük haklarının iyileştirilmesini ve mesleki itibarlarının korunmasını istiyorlar.

Öğretmenlerin bu isteği başka şekillerde adlandırılmamalı, demokratik haklarını kullanma olarak tanımlanmalıdır.

Kutsal meslek olarak nitelendirilen öğretmenlik saygı ve değeri hak ediyor.

Bu değerin somut göstergesi ise; kariyer basamakları sınav şartının kaldırılması, mesleki tecrübe esas alınarak, kıdeme göre  kariyer tazminatının maaşlara yansıtılması ve kazanılan özlük haklarının emeklilikte de devam etmesi olacaktır.

614.446 maaş zammı başvurusu ünvan için değil, kariyer tazminatı için yapılmıştır. 

Görev ve yetkisi değişmeyen bir kariyer sistemi olmaz, sınavla da zam olmaz!

Kadriye Demirel
Eğitimci Yazar

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum