Didim'de Yetkili Sendika Kim? 1 Üyeyle Kaybedilen Didim'de Sendikaların Yetki Savaşı

Didim'de Yetkili Sendika Kim? 1 Üyeyle Kaybedilen Didim'de Sendikaların Yetki Savaşı
Eğitim-Bir-Sen Didim İlçe Temsilciliği, yetkili sendika tartışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada itirazlarının haklı bulunduğunu kaydederek, ilçedeki yetkili sendikanın kendileri olduğunu duyurdu. Ancak Didim EĞİTİM-SEN Baştemsilcisi Belkıs Kahraman, “Geçtiğimiz gün 1 üye fazlalığı ile aldığımız yetkili sendika Eğitimsen olmuştur.Şu an yapılan bu toplantının yasal olmadığını milli eğitim müdürü de bizim uygulamamızı ve içerideki baskı sonucunda kabul etti” dedi.

Eğitim-Bir-Sen’den yetki tartışmalarına yanıt

Eğitim-Bir-Sen Didim İlçe Temsilciliği, yetkili sendika tartışmalarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada itirazlarının haklı bulunduğunu kaydederek, ilçedeki yetkili sendikanın kendileri olduğunu duyurdu.

Didim’de eğitim sendikaları ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü arasındaki yetkili sendika tartışması, yeni bir boyut kazandı. Eğitim-Sen 1 üye fazlalığı ile yetkili sendikanın kendileri olduğunu açıklamıştı. Bunun ardından Eğitim-Bir-Sen Didim Temsilciliği’nin itirazda bulunup 3 üyelerinin kaydının yapılmadığını dile getirmesinin ardından toplantı yapılmıştı. Toplantı sonucunda Eğitim-Sen Didim Temsilciliği itirazın ve toplantının yapılmasının hukuki bir dayanağı olmadığını belirterek, gerek duyulduğu takdirde yargıya gidileceğini açıklamıştı. Süreçle ilgili yeni bir açıklama ise Eğitim-Bir-Sen Didim Temsilciğinden geldi.

"İTİRAZ KABUL EDİLDİ"

Temsilcilik tarafından yapılan açıklamada, yanlış hesabın Aydın’dan döndüğünü belirtilerek, “Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 18 Mayıs 2021 günü yetkili sendika belirleme işlemlerinde Eğitim-Bir-Sen ve Eğitim-Sen arasında 1 üye gibi bir fark çıkmıştı. Fakat yaptığımız incelemelerde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün teknik bir nedenden ötürü (4B Sözleşmeli Sendikalı Öğretmen Listesi) Eğitim-Bir-Sen üyesi üç üyenin hesaba katılmadığı görüldü. Yasal süre içerisinde itiraz yapıldı ve kabul edildi. İlimizin bazı ilçelerinde de benzer sorunlar yaşanmış, yaşanan bu yanlışlıklara yapılan itirazların kimi kendi aralarında çözüme kavuşturulmuş, kimi itirazlar da bir üst kurul olan İl Değerlendirme Kuruluna taşınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“EĞİTİM-SEN KAMUOYUNU YANLIŞ BİLGİLENDİRDİ”
Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Fakat Didim’de Eğitim-Sen bu duruma yapıcı bir şekilde yaklaşmak yerine sanki ortada hukuk dışı bir gelişme ve baskı varmış gibi Didim kamuoyunu yanlış bilgilendirmiş, mağdur edebiyatı yapıp bizlere hukuk dersi vermeye kalkmıştır. Anayasanın kendisine vermiş olduğu hakkı kullanarak sendikamıza üye üç öğretmenimizin hakkını koruyup kollamak için itiraz dilekçesi vermemizden daha doğal ne olabilir? Kaldı ki bu süreç sadece ilçelerde tamamlanmıyor. Bu sürecin İl Müdürlüğü, devamında ise Bakanlık basamağı bulunmaktadır.”

“YETKİLİ SENDİKA OLDUK”
Açıklama, şu şekilde sonlandırıldı: “Sonuç olarak bir üst kurul olan İl Değerlendirme Kurulunda aralarında Sendika İl Başkanlarının olduğu komisyonca itirazımızın haklılığı tescillenmiş olup, düzeltilen yeni üye sayısı ile Eğitim-Bir-Sen Didim’de tekrardan yetkili sendika olmaya devam etmiştir. Aynı toplantıda başka ilçelerde Eğitim-Sen ve diğer sendika üyeleri ile ilgili itirazlara Eğitim-Bir-Sen İl Başkanımız Fatih Taşpınar emeğe saygı ve sendikacılık onuru temelli bir yaklaşımla bu duruma destek vermiştir. Eğitim-Bir-Sen, milli irade, hak ve özgürlük mücadelesinin vazgeçilmez teminatı olarak ülkemizin bir değeridir. Sendikamız, bir milyonu aşkın üyesiyle ülkemizin en büyük Konfederasyonu olan Memur- Sen’in en büyük sac ayağıdır. Sendikamız salgın sürecinde Vefa Sosyal Destek Gruplarına katkı, öğrencilere yönelik destek ve eğitim çalışmalarından diğer hizmet sınıflarında yürütülen bütün faaliyetlere aktif katılım sağlamıştır. Büyümemize, güçlenmemize, yetkide istikrar sağlamamıza katkısı ve desteği olan herkese, bütün dava arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.”

KAZANILMIŞ YETKİYE, HAKSIZ İTİRAZ!

18 Mayıs günü gerçekleşen yetki ile sendika belirleme işlemi Didim İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmiş ve 1 fark ile EĞİTİM-SEN Didim'de yetkili sendika olmuştu. Ancak Eğitim Birsen tarafından yapılan itiraz sonucu 21 Mayıs günü yeniden toplantı düzenlendi.

 21 Mayıs tarihinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yeniden düzenlenen toplantının yasal olmadığını ifade eden Didim Eğitimsen Baştemsilcisi Belkıs Kahraman, “Mücadelemiz sonucu toplantının yasal olmadığı kabul edildi. Didim’de en çok üyeye sahip olan Eğitim-sen(204), ikinci sırada gelen Eğitim Birsen’i(203) karşısında Didim’de yetkili sendika Eğitimsen oldu.” dedi.

HAKSIZ İTİRAZ İLE DÜZENLENEN TOPLANTI YASAL DEĞİLDİR.

Toplantı sonrası, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde açıklama yapan Didim Eğitimsen Baştemsilcisi Belkıs Kahraman, “Geçtiğimiz gün 1 üye fazlalığı ile aldığımız yetkili sendika Eğitimsen olmuştur. Islak imzalı yazı elimizdedir. Bütün sendika temsilcileri, İlçe Şube Müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürünün onayı ile yetkimizi ilan ettik. Ama yasa da açıkça belirtilen iki iş günü geçmiş olmasına rağmen ve yazıda hiçbir şerh olmamasına rağmen milli eğitime yapılan baskılar sonucu bugün sayıları düzenlemek için yeniden toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantı yasal değildir. Toplantıda bunu dile getirdik. Hiçbir evrağın düzenlenmesi kabul etmeyeceğimizi dile getirdik. Şu an yapılan bu toplantının yasal olmadığını milli eğitim müdürü de bizim uygulamamızı ve içerideki baskı sonucunda kabul etti.” dedi.

“Mahkeme yolu açık”
Didim Eğitimsen Baştemsilcisi Belkıs Kahraman açıklamasında, mahkeme yolunun açık olduğunu ifade ederek, “Herhangi bir itiraz varsa mahkeme yolu açıktır ama mahkemeye gidilebilmesi için de 18 Mayıs’ta düzenlenen toplantıda şerh düşülmesi gerekiyordu. Bize bunu için 3 Mayıs’tan itibaren resmi yazılar yapıldı. 3-18 Mayıs arasında her bir üyemizin takibini yaptık. 18 Mayıs’ta ise ilçedeki okullarda iş yeri temsilcilerinde mutabakat sonucu imza ile alınan üye sayıları birleştirilip net sayılar açığa çıktı. Açığa çıkan sayılarda da Eğitim Birsen temsilcisi 203 kişiyi kabul etti ve biz 204 kişiyle 1 üye farkıyla yetkili sendika olduk. Ama hazımsızlığın sonucunda ne yapılabilir diye kara kara düşünüp haksız bir itirazda bulundular. Bu itirazın ciddiye alınmaması gerekirdi. Hatta milli eğitim müdürümüzün itiraz yapıldığı an da gereken cevabı vererek, bizi bugün buraya çağırmaması gerekirdi. İçeride bunları dile getirdik.” dedi.

“ Eğitim Birsen’in yetkili temsilcisi toplantıya katılmadı"
Kahraman, itiraz eden Eğitim Birsen’in temsilcisinin toplantıya gelmediğini ifade ederek “İçeride düzenlenen toplantıda yazıyı imzalayan Eğitim Birsen’in yetkili temsilcisi yoktu. Onun yerine başkan vekilleri gelmiş. Bu da yasal değil. Yasada diyor ki: sendika temsilcisi kimse milli eğitime önceden bildirilir ve sadece o kişi muhataptır. Yetkili arkadaşımız gelemediği için 4-5 kişi kendini başkan vekili tayin ederek, toplantıda Eğitim Birsen’i savunmak için geldiler. İşin kötü tarafı da bunu iddia eden arkadaşların çoğu da milli eğitim çalışanları ve okul müdürleri. Şimdi milli eğitim çalışanı kendi üyesine sahip çıkamıyorsa, yasal süre bittikten 3 gün sonra ‘Benim üyem eksik, gözden kaçmış’ demek gibi bir lüksü yoktur. Bunu biz diyebilirdik. Biz bile gereken 15 günlük sürede bütün takiplerimizi, araştırmalarımızı özenle yaptık. Çıkan sayılar nettir. Bununla ilgili hiçbir itiraz söz konusu değildir. Her şeye rağmen yetki Eğitimsen’indir.” dedi.

Suç duyurusunda bulanacaklar
Kahraman, açıklamasının sonunda “Toplantıda Milli Eğitim Şefi Doğan Sungur ‘Bu iş pisliğe kalırsa en alasını yaparız’ ifadelerini kullanmıştır” dedi.  Kahraman, Milli Eğitim Şefinin ifadeleri üzerine hakaret ve tehditten suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

didimpostası/ sesgazetesi

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.