EBS'den Sözleşmeli Öğretmen, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Üniversite İdari Personel Talepler

EBS'den Sözleşmeli Öğretmen, Öğretmenlik Meslek Kanunu ve Üniversite İdari Personel Talepler
Eğitim ve eğitim çalışanlarının sorunlarının çözümüne ilişkin önerilerin değerlendirildiği; hak, emek ve özgürlük mücadelesinin kararlılıkla sürdürüleceği vurgulanan 50. Başkanlar Kurulu’nda şu kararlar alındı:

Genel Başkan Ali Yalçın ve Yönetim Kurulu, şube başkanlarıyla eğitim gündemine ilişkin istişarelerde bulundu, sendikal çalışmaları görüştü.

Salgınla mücadele çerçevesinde yüz yüze eğitime ara verilmesi, öğrencilerde öğrenme güçlüklerine, öğrenme kayıplarına ve okul terklerine sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukların daha da artmaması için ikinci yarıyılda yüz yüze eğitime geçilmesi konusunda kararlı bir irade ortaya konulmalıdır. Ayrıca, öğrenme kayıplarının telafisi için gerekli planlama şimdiden yapılmalıdır.

Sözleşmeli Öğretmenlere Kadro

Kamu hizmetinin devlet memurları eliyle yürütülmesinin asıl olduğu gerçeğinden hareketle, bazı kısıtlamalar içeren sözleşmeli öğretmenlik kaldırılmalıdır. Öğretmen açığı, sözleşmeli-ücretli öğretmenlik gibi farklı istihdam türleriyle değil, kadrolu istihdam esas alınarak giderilmelidir.

Öğretmenlik Meslek Kanunu

Öğretmenlerin beklenti ve taleplerini karşılayacak, görev, yetki, hak ve sorumluluklarını günümüz gerçeklerine göre belirleyecek, meslekî gelişim ve kariyer basamaklarını düzenleyecek, mali haklarını geliştirecek Öğretmenlik Meslek Kanunu artık çıkarılmalıdır.

Eğitimcilerin yer değişikliği konusundaki talep ve beklentileri, ‘Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Süreci: Tespitler ve Bir Model Önerisi’ raporumuzdaki gerçekler ve öneriler baz alınarak, adalet ilkesi çerçevesinde karşılanmalıdır.

Yükseköğretim Kanunu Çıkarılmalıdır

Üniversitelerin özgür düşünceye sahip fertler yetiştiren, bilimsel bilgi üretimi yapan, akademik özgürlüğü, iş ve çalışma güvencesini esas alan kurumlar olma özelliği dikkate alınarak, katılımcı bir yükseköğretim kanunu çıkarılmalıdır.

Üniversitelerde nitelikli bir öğretimin gerçekleşebilmesinin akademisyen ile öğrencinin fiziksel, sosyal ve bilişsel katılımıyla mümkün olabileceği gerçeğinden hareketle, yüz yüze öğretime geçilmelidir.

İş güvencesinin esas alındığı, mevcut 33/a, 50/d gibi geçici çalışma biçimlerinin ortadan kaldırıldığı; özlük haklarını geliştirecek, akademik kariyer hedeflerine ulaşmalarını sağlayacak yeni bir istihdam modeli hayata geçirilmelidir.

2547 sayılı Kanun’un 13/b-4 maddesinin amacı dışında keyfî kullanılması, üniversitelerin kanayan yaralarından biridir. Bu maddeyle verilen yetkinin ve takdir haklarının sınırlarının çizilmesi ve denetlenmesi zorunludur.

Üniversite idari personel

Üniversite idari personeline de geliştirme ödeneği, döner sermaye katkı payı verilmeli; idari personelin üniversite karar organlarında tecrübesini paylaşacak, fikir ve görüşlerini ifade etmelerini sağlayacak bir düzenleme yapılmalıdır.

Üniversitelerde Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınavı

Üniversitelerde görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları merkezî bir sistemle periyodik olarak yapılmalıdır. İdari personelin atama ve yer değiştirme süreçleri muvafakat engelinden kurtarılarak, belli bir takvim doğrultusunda merkezî olarak gerçekleştirilmesi talebimiz karşılanmalıdır.

Eğitim-Bir-Sen, tarihinden aldığı misyonla, kamu görevlilerinin kendisine yüklediği sorumlulukla, eğitim çalışanlarının sahadaki güçlü sesi, toplu sözleşme masasında kazanımların adresi olarak hak, emek ve özgürlük mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum