İl Milli Eğitimde ‘şaibeli’ atama!

İl Milli Eğitimde ‘şaibeli’ atama!
Değerli okurlar, Geçmişte, milli eğitimde en çok tartışılan konuların başında yönetici atamaları gelirdi. Liyakat ve yeteneği bir kenara bırakarak sadece ‘sadakata’ göre yapılan müdür atamalarının büyük bölümü yargıdan dönmüştü.

Mahmut Özer’in Milli Eğitim Bakanı, Fehmi Rasim Çelik’in Personel Genel Müdürü olmasıyla yönetici adayları derin bir “oh” çekti.

Ama illerde milli eğitim yöneticilerinin yönetmelikleri uygulamak yerine birilerini memnun etmek için aldıkları kararlar eğitimcileri üzdü.

“Şark Kurnazlığı” ile kişiye özel keyfi uygulamalar Rasim Hoca’nın “hoş bir seda bırakarak” ayrıldığı Kocaeli’nden peş peşe gelmeye başladı.  

Müdür Muhammet Kocakaya’nın rahatının bozulmaması için 8 yıldır görev yaptığı İzmit Evliya Çelebi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi duyuruya çıkarılmadı.

Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürünün birilerine hoş görünmek için özel uygulaması Galip Hocanın yazmasının ardından Ankara’dan döndü

Duyuru listesi güncellenerek İzmit Evliya Çelebi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi duyuruya çıkarıldı. Muhammet Kocakaya’ya da ‘okul beğen’ denildi.

“cahil cesareti” ile alınan, yangından mal kaçırır gibi apar topar uygulanan ikinci karara birincisinden daha vahim!

Galip Hocanın yazısının yayınlanmasının ardından Körfez Çamlıtepe MTAL Müdürlüğü ile ilgili “şaibeli” atama kararı birinci de olduğu gibi Milli Eğitim Bakanı Mahmur Özer’den döner.

Bana öyle geliyor ki karar iptal edilmekle kalmayıp sorumlularla ilgili görevi kötüye kullandıkları için soruşturma açılır.

 KÖRFEZ ÇAMLITEPE MTAL
Siyasilerin ve sendikaların isteği sonrası gerçekleştirilen atamaya geçmeden önce Körfez Çamlıtepe MTAL’de bir yıl öncesi yaşananları hatırlayalım:

Bir: Ali Osman Güler’in 6 Temmuz 2020’de Gebze’den görevlendirme ile geldiği Çamlıtepe MTAL, “Müdür yardımcısı kız öğrencisine cinsel istismar uyguladı” haberiyle gazetelere manşet olmuştu.

İki: Müdür yardımcısı ve matematik öğretmeni, okulda 12. Sınıflar için açılan Destekleme ve Yetiştirme Kurslarında (DYK) kız öğrencisine cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla suçlanıyordu.

Üç: Yargılama sonrası, Kocaeli 1. Ağır Ceza Mahkemesinin 12 yıl 8 ay hapis cezası verdiği öğretmen meslekten ihraç edilmişti.

Dört: Gebze Kaymakamı ve Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürünün bilgisi dışında Körfez’e geçici görevlendirmeyle atanan Ali Osman Güler Gebze’ye dönmüştü.

Körfez Çamlıtepe MTAL’de bugün yaşananlara baktığımızda;

Bir: Müdür Hülya Yelok Yaşa’nın 18 Şubat 2022 tarihinde başka bir göreve atanmasıyla Körfez Çamlıtepe MTAL müdürlüğü boşaldı.

İki: Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü, münhal okul ve kurum müdürlüklerini 04- 06 Nisan tarihlerinde duyuruya çıkardı. Duyuruyu 13 Nisan’da güncelledi.

Üç: Körfez ilçede Atatürk Anadolu Lisesi ve Milangaz Hacer Demirören MTAL dahil 13 okul duyuru listesine yazılırken 18 Şubat 2022 tarihinde müdürü başka kuruma atanan Körfez Çamlıtepe MTAL duyuru listesine yazılmadı.

Dört: Gebze Muallimköy MTAL Müdürü Ali Osman Güler eğitim müfettişleri başkanı Şefik Beşli’nin düzenlediği “inceleme raporu”, il milli eğitim müdürü Ömer Akmanşen’in teklifi, Vali Saddar Yavuz’un onayı ile 15 Nisan’da Körfez Çamlıtepe MTAL Müdürlüğüne atandı.

Atanmasına atandı da cevabını beklediğim sorulara birilerinin cevap vermesi lazım;

Bir: Adına ister ‘keyfi’, ister ‘şaibeli’, ister “cahil cesareti’, ister ‘hülle’ adına ne derseniz deyin, Körfez Çamlıtepe MTAL müdürlüğü 18 Şubat 2022’de boşalmasına rağmen neden duyuru listesinde yok?

İki: 15 Nisan’da müdürlüğü boşalan Gebze Muallimköy MTAL, duyuru listesine güncellenerek yazılacak mı?

Üç: Müdür Ali Osman Güler’in Gebze’den Körfez’e gelmesi için Şefik Hoca  “inceleme raporuna” hangi vaad karşılığı ne yazdı?

Dört: Ali Osman Güler’in, 5442 sayılı yasa doğrultusunda gerçekleşen ‘şaibeli’ atamasını kim neden bu kadar istedi?

Beş: 11 öğretmen ve 150 öğrenci bulunan Gebze Muallimköy MTAL’de (Turizm) Ali Osman Hoca hangi başarıya imza attı ki, bir yıl önce müdür olarak görev yaparken üzücü olayların yaşandığı 70 öğretmen ve bin öğrencisi olan Körfez Çamlıtepe MTAL’ye atandı?

Altı: Böylesi sorunlar yaşanan, acil müdür atanması gereken bir okula, Kocaeli’nde çalıştığı kurumlarda başarısını ve performansını kanıtlamış deneyimli, tecrübeli başka müdür yok muydu da Ali Osman Hoca da ısrar edildi?

Yedi: Kocaeli dahil görev yaptığı yerlerde atamalarda liyakati esas alan, hak ve hukuku gözeten, şehit yakınları ve gazilerle dezavantajlı ve bölünmüş aileler başta olmak üzere herkesi kucaklayan, önyargıları olmayan Vali Seddar Yavuz’un Ali Osman Güler kararnamesini imzaladığına ihtimal vermiyorum.

SONUÇ: Deneyimli ve tecrübeli yönetici Fehmi Rasim Çelik’in Ankara’ya MEB Personel Genel Müdürü olarak gitmesiyle birlikte işini özveriyle yapan, sorumluluk alanların özverili çalışmalarını saymazsak Kocaeli milli eğitimde eksen değil şakül kaydı.

Liyakatlı ve yetenekli yöneticiler dururken “Keyfi, şaibeli, cahil cesareti” görevlendirme ve atamalarla eğitimin kalitesi de başarı çıtası da gerilemeye başladı.

*************

Eyüp Gençer’den danışmanlık dersi

Gazeteciliğe habercilikle başlayan, başarılı haberlere imza atan Sevgili Eyüp Gençer’i yıllar önce tanıdım.

Birlikte çalıştığım yıllarda heyecanını, performansını , en çok da ‘vefalı’ oluşunu hep takdir ettim.

Yerel yönetimlerle siyasi partilerde üstlendiği danışmanlığı ise her zaman örnek gösterilerek tercih edildi.

Bugünlerde, Gelecek Partisi Kocaeli İl ve Başkanı Serap Çakır’ın danışmanlığını başarıyla yürütüyor.

Kimi danışmanların umurunda olmazken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu’nun 19 Nisan 2022 tarihinde İzmit’te gerçekleştirdiği programda Eyüp’ün özverili çalışmasına herkes tanıklık etmiş.

En küçük aksaklığa meydan vermeden özverili çalışmasıyla iftar programını gerçekleştiren Eyüp’ü, belli ki iftar programında yaşananlar üzmüş..

En çok da Gelecek Partisi haberleri altına yazılan “ sosyal medya trollerinin” yorumlarına.

Genel Başkan Davutoğlu’nun programı biter bitmez üzüntülerini, gazeteci dostlarıyla ‘özür dileyerek’ paylaşan Eyüp Gençer, kendisine yakışanı yaparak herkese “ders” verdi!

Umarım, Eyüp’ün bu davranışından olaya neden olan polisler, salonu terk ederek protesto eden haberciler ve siyasi partilerin basın danışmanları almaları gereken dersi almışlardır.
Galip Ataman- bizimyaka

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.