İLKSAN’da zarar üstüne zarar

İLKSAN’da zarar üstüne zarar
Her sene zarar etmesine rağmen türlü oyunlarla kârlı gösterilmeye çalışılan kurum İLKSAN ile ilgili Eğitim-Bir-Sen, kurumun sürekli zarar ettiğini duyurdu.

Mali konularda sık sık gündeme gelen İLKSAN, şimdi de üstü kapatılmaya çalışılan zarar ile gündemde. Üyesi olan öğretmenlerin aylıklarından zorunlu olarak kesinti yapılarak alınan aylıklar üzerinden gelir elde etmeye çalışan sandık, yaptığı yatırımlar ile zarar etmeye devam ediyor. Eğitim-Bir-Sen, sandığın kâğıt üzerinde kâr elde edildiğini beyan etse de kurumun devamlı zarar ettiğini ifade etti.

“KÂĞIT ÜZERİNDE KÂRLI GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILMIŞTIR”
Sandık yönetimi tarafından gelirin verimsiz olarak kullanılması sebebiyle kurumun her sene zarar ederken, 2021 yılı faaliyet raporunda geçen yılların aksine bilanço verilerinin daha az başlık altında belirtildiğine dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, kamuoyu ile paylaşılan raporda kurumun kârda olduğu ifade edildiğini belirterek, “Piyasa verileri ve ekonomik göstergeler yok sayılmak suretiyle İLKSAN’ın kârda olduğu yönünde yanlış ve yanıltıcı bilgi verilmiştir. 2021 yılını zararla kapatan Sandık, zorlama muhasebe oyunlarıyla kâğıt üzerinde kârlı gösterilmeye çalışılmıştır” dedi.

SANDIK İFLASA SÜRÜKLENİYOR
Açıklanan veriler ile gerçeğin bağdaşmadığına dikkat çeken Çakırcı, özellikle mal varlığı konusunda gösterilen artış miktarının resmi rakamların çok altında kaldığını belirterek, “Yıllık TÜFE oranının altında kalan her türlü nominal artış, kâr değil bilakis zarardır. 2020 Aralık ayındaki 2 milyar 178 milyon TL’nin 2021 yılı Aralık ayında 2 milyar 964 milyon TL olması gerekmektedir. Yani İLKSAN 2021 yılında faaliyet raporunun gösterdiği verilere göre 368 milyon TL büyümemiş, aksine net 417 milyon TL zarar etmiştir. İLKSAN’ın yerinde saymaması, yani mevcut varlıklarını koruyabilmesi için en az TÜFE oranında varlıklarını artırmak zorundadır. Aksi takdirde TL’de duran varlıkları enflasyona yenik düşecek, eriyecek ve Sandık iflasa sürüklenecektir” ifadelerini kullandı.

YÖNETİCİLER FAİZ TUZAĞINDA
Sandığın gelirleri içerisinde en çok payın faiz kaynaklı olduğuna dikkat çeken Çakırcı, bu gidiş ile sandığın zararının ikiye katlanacağına vurgu yaparak, “Sandığın tüm gelirleri içinde faiz kaynaklı gelirlerin oranı yüzde 97, faiz dışı kira ve diğer gelirlerin oranı ise yüzde 3’tür. Sandık yönetimi, faiz geliri elde etmenin kolaycılığı tuzağına düşmüş ve faiz dışındaki gelir kaynaklarından uzaklaşmayı tercih etmiştir. Kurumun 2021 yılını 417 milyon zararla kapatması tesadüf değildir. Nisan 2022 TÜFE oranının yıllık yüzde 69,97’ye yükseldiği bir ortamda herhangi bir tedbir alınmadığı takdirde 2022 yılında İLKSAN’ın zararı ikiye katlanacaktır” dedi.

milligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum