İŞKUR TYP çalışanlarının durumu Milli Eğitim Bakanı'na soruldu

İŞKUR TYP çalışanlarının durumu Milli Eğitim Bakanı'na soruldu
TYP kapsamında devlet okullarında çalışan güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılması talebine ilişkin, Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK'a soru önergesi yöneltildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü'nün 96 ve 99'uncu maddelerine uygun olarak, T.C. Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 12.06.2020 Yıldırım KAYA /Ankara Milletvekili 

2017 yılında İŞKUR bünyesinde Toplum Yararına Programı (TYP) başlatılmıştır. Aktif işgücü Hizmetleri Yönetmeliğine eklenen geçici bir maddeyle de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okulların güvenliğinin sağlanmasına yönelik TYP uygulanabileceği hükmü getirilmiştir. 

Yönetmelikte yapılan değişiklik kapsamında; resmi okullarda görev alan "okul özel güvenlik görevlileri”, bir dönemde 8 ay olmak üzere, toplamda en fazla 24 ay çalıştırılmaya başlanmıştır. 

Yargıtay, TYP kapsamında çalışanların işçi statüsünde olduklarına karar vermiştir. Ancak TYP kapsamında Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda çalışan okul özel güvenlik görevlileri ile diğer kurumlarda TYP kapsamda çalışanlar işçilik haklarından yararlanamıyor. 

Bakanlığınıza bağlı resmi okul özel güvenlik görevlileri asgari ücretle, haftada 45 saat çalışmakta; fazla mesaiye kaldıklarında fazla mesai ücretini de alamamaktadır. Anayasal hakları olan sendikaya üye olma haklarını da kullanmamaktadır. 8 aylık üç dönem kesintili çalıştırıldıkları için Kıdem Tazminatı hakları da verilmemektedir. 

Resmi okul özel güvenlik görevlilerinin sözleşmeleri 30 Haziran 2020'de sona erecektir. Yeni bir düzenleme yapılmazsa 24 ayını tamamlayanlar işsiz kalacak. Tamamlamayanlar da 4 ay işsiz kaldıktan sonara, kurada çıkarlarsa 8 ay daha çalışma hakkı kazanacaktır. 

Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde uzmanlık gerektiren bir işi yaparken; Anayasadan ve kanunlardan kaynaklanan haklarını dahi kullanamayan resmi okul özel güvenlik görevlilerine, 12 ay süresiz çalışma hakkı verilerek mağduriyetlerinin giderilmesi gerekmektedir. 

Bu bilgiler kapsamında; 

1- TYP kapsamında resmi okullarda çalışan özel güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılması için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma yapılacak mıdır? 

2- Resmi okul güvenlik görevlilerinin süresiz çalıştırılmamasının gerekçeleri nelerdir? 

3- Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi okullarda TYP kapsamında kaç özel güvenlik görevlisi çalıştırılmaktadır? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
17 Yorum