İşte AK Parti'nin 12 Maddelik Öğretmen Meslek Kanunu- Tam Metni 3600 Ek Gösterge, Başöğretmen, Uzman Öğretmen

İşte AK Parti'nin 12 Maddelik Öğretmen Meslek Kanunu- Tam Metni 3600 Ek Gösterge, Başöğretmen, Uzman Öğretmen
İşte Milyonlarca Öğretmenin Beklediği ve İçerisinde Uzman Öğretmen, Başöğretmen ve 3600 Ek Göstergeninde Yer Aldığı AK Parti tarafından hazırlanan 12 Maddelik Öğretmen Meslek Kanunu Taslağı Tam Metin

İşte Milyonlarca Öğretmenin Beklediği Öğretmen Meslek Kanun Taslağı Teklif 12 maddeden oluşuyor. Yürürlük tarihi 2023 olarak düzenlendi.

İşte Öğretmen Meslek Kanunu Taslağı: 

BİRİNCİ BÖLÜM

AMAÇ ve KAPSAM

Amaç

Madde 1 – (1) Bu kanunun amacı; eğitim öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarındaki ilerlemeyi düzenlemektir. 

Kapsam

Madde 2 – (1) Bu Kanun; eğitim öğretim hizmetleri yürüten öğretmenleri kapsar.

İKİNCİ BÖLÜM 

ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ

Öğretmenlik

Madde 3 (1) Öğretmenlik eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini Türk Milli Eğitimin Amaçları ve temel ilkeleri ile öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun olarak ida etmekle yükümlüdür.

(2) Öğretmenlerin çalışma şartları eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenir.

(3) Öğretmenlik Mesleğine hazırlık ; genel kültür, genel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi ile sağlanır.

(4) Öğretmenlik Mesleği : aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağına ayrılır.

Öğretmenlerin Nitelikleri ve Seçimi

Madde 4 (1) Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon bakımından aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığınca tespit olunur.

(2) Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yüksek öğrenim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yüksek öğrenim programlarından mezun olanlar arasından seçilir.

Aday Öğretmenlik

Madde 5 (1) Özel mevzuatında yer alan hükümler saklı kalmak üzere aday öğretmenliğe atanabilmek için 14/7/1965 tarihli ve 657 Sayılı devlet memurları kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartlara ek olarak, yönetmelikte belirlenen yükseköğrenim kurumlarından mezun olma, 7/4/2021 tarihli ve 7315 sayılı Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması kanununa göre güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığında ve Ölçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartları aranır.

(2)Adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz. Bu süre içinde, zorunluluklar dışında aday öğretmenlerin yeri değiştirilemez. 

(3) Aday öğretmenler eğitim ve uygulamadan oluşan Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulur. Aday öğretmenlerden aday öğretmenlik süresi sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda başarılı olanlar öğretmenliğe atanır. 

(4) Aday öğretmenlerden ;

a)Atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanların,

b)Adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenlerin,

c)Adaylık süresince aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanların,

ç)Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adalık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirme de başarısız olanların, ,

görevine son verilir ve bunlar 3 yıl süresince öğretmenlik mesleğine alınmaz.

(5) Dördüncü fıkranın (ç) bendi kapsamında görevlerine son verilmesi gerekenlerden aday öğretmenliğe başlamadan önce 657 sayılı kanuna göre memurlukta adaylığı kaldırılarak asıl memurluğa atanmış olanlar, kazanılmış hak derecelerine uygun memur unvanlı kadroya atanır.

(6) Öğretmen adaylarının adaylık süresinde yetiştirilmelerine esas Aday Öğretmen Yetiştirme Programı, Adaylık Değerlendirme Komisyonunun oluşumu ve adaylığın kaldırılması ile bu maddeye ilişkin diğer usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir. 

Öğretmenlik Kariyer Basamakları

Madde 6(1) Aday öğretmenlik dahil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan ;

a) Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak kaydıyla düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan,

b) Mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış olan,

c) Kademe İlerlemesinin Durdurulması cezası bulunmayan,

(2) Uzman Öğretmen Unvanı İçin Yapılan yazılı sınavda en az 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara uzman öğretmen sertifikası düzenlenir. 

(3) Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvurabilirler. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır. Yazılı sınavda başarılı olanlara başöğretmen sertifikası düzenlenir. 

(4) Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar uzman öğretmen unvanı için öngörülen doktora eğitimini tamamlayanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı sınavdan muaf tutulur. 

(5) Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresinin hesabında dikkate alınır.

(6) Öğretmen unvanından bu göreve atamanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılır.

(7) Uzman öğretmen ya da başöğretmen unvanı alanlara her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilir.

(8) Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvurabilir.

(9)Öğretmenlik mesleği kariyer basamaklarında ilerlemeye ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Madde 7 (1) 657 sayılı kanunun 152 nci maddesinin “Tazminatlar” kısmının “B-Eğitim öğretim tazminatı” bölümünün ikinci fıkrasında yer alan “%20 ibaresi %60, %40 ibaresi %120 olarak : Aynı kanunda ekli I sayılı cetvelin “ıV- eğitim öğretim hizmetleri sınıfı bölümleri ise aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Unvan                                  Derece                               Uygulanacak Ek Göstergeler

Öğretmen                               1                                    3600

                                                  2                                   3000

                                                 3                                    2200

                                                 4                                    1600

                                                 5                                   1300

                                                 6                                    1150

                                                 7                                    950

                                                8                                     850

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum