İşte Öğretmenlerin 6. Dönem Toplu Sözleşme Talepleri!

İşte Öğretmenlerin 6. Dönem Toplu Sözleşme Talepleri!
Öğretmenlerin 2021 Yılı Toplu Sözleşme Görüşmelerinde gerçekleşmesini beklediği talepleri neler? İşte Öğretmenlerin 23 maddelik 2021 yılı toplu sözleşme talepleri..

Öğretmenlerin 2021 Yılı Toplu Sözleşmeden talepleri neler? 2021 yılı Ağustos ayında gerçekleştirilecek 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde öğretmenlerin 23 maddelik taleplerini derledik. İşte o talepler...

2019 yılının yaz döneminde yapılan ve hakem heyeti kararı ile 2020 ve 2021 yılları için öğretmenleri de kapsayan zam oranı %3-4 bandında olmuş, zam miktarının enflasyon karşısında nasıl ezildiği zaman ile görülmüş ve öğretmenlerin alım gücü çok sert bir şekilde düşmüştür.

Yaklaşık 2 yıl önce 5. dönem toplu sözleşme görüşmelerine yetkili sendika olarak oturan Memur-Sen ve eğitim kolu Eğitim-Bir-Sen, hakem heyeti kararını onaylamasa da basın açıklamaları dışında hükümetin üzerine gidecek hiç bir şey yapmamıştır. Cüzdan eylemi, seyyanen zam talebi vb. istekler en ufak bir yankı yaratmamıştır.

Geçtiğimiz yıl Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı memurların sendikalaşma oranı ve memur sendikalarının üye sayılarını kamuoyu ile paylaşmıştı. Genel olarak memurların sendikalaşma oranında ciddi bir düşüş olduğu görülmüştü. O zamanki verilere göre toplam memur sayısı 2.633.931 olarak açıklanmış, hiç bir sendika üyeliği bulunmayan memur sayısı 949.608 olarak belirlenmişti. Daha kısa bir ifade ile devlet memurlarının %36,05'i sendikasız ve her geçen yıl sendikasızların sayısı artıyor.

Öte yandan 2020 verilerine göre Memur-Sen ve eğitim kolu Eğitim-Bir-Sen'in bir önceki yıla göre üye sayılarında düşüş yaşandığı da ilgili raporda yer almış, diğer eğitim sendikalarından bazılarının üye sayıları kısmen artsa da eğitimcilerin eğitim sendikalarına güvenlerinin azaldığı ve sendikasızlaşma yoluna gittiği açık bir şekilde görülmektedir.

 6. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde 2022 ve 2023 yılları için alınacak genel zam haricinde öğretmenlerin bekledikleri ve kırmızı çizgileri olan talepleri şöyle sıralanabilir:

 1- 3600 ek gösterge sözü yıl bitmeden tutulmalıdır.

 2- Unvanı öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olanların taban aylıklarına 2.000 TL zam yapılmalıdır.

 3- Öğretmenlik meslek kanunu bakanlık, hükümet, sendikalar ve eğitim camiasındaki paydaşlarla kamuoyuna açık bir şekilde görüşülmeli ve kısa sürede çıkarılmalıdır.

 4- Yıllardır adil olmayan, branş bazında farklılık gösteren haftalık maaş karşılığı ders sayısı tüm öğretmenler için 15 olmalıdır.

5- Haftalık ödenen nöbet ücreti 3 ek ders saatinden 5 ek ders saatine çıkarılmalıdır.

6- Öğretmenlerden kaynaklanmayan durumlar için sebebi her ne olursa olsun ek ders kesintisi yapılmasının önüne geçilmelidir.(Canlı ders, dini ve resmi bayram, özel günler, kar tatili vb.)

7- İYEP, DYK, destek eğitim odası, okuma yazma vb. kurslardaki hizmet puanı ve ek ders ödeme adaletsizliği acilen giderilmelidir.

8- Öğretmenlere ödenen ek ders ücreti %50 artırılmalıdır.

9- Yüksek lisansını tamamlamış öğretmenlere ödenen %5 artırımlı ek ders ücreti %25'e, doktorasını tamamlamış öğretmenlere ödenen %15 artırımlı ek ders ücreti %50'ye yükseltilmelidir.

10- Öğretmenlere eğitim öğretim yılı başında ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği, 1 aylık maaş olarak düzenlenmeli ve sabitlenmelidir.

11- Ücretli öğretmenlere aylık ödenen ücretler asgari ücretin altında kalması halinde 2.825,90 TL'ye tamamlanıp ödeme yapılmalıdır.

12- Öğretmenlerin maaş promosyon anlaşma yetkisi il/ilçe MEM'lerden alınmalı, ihaleler bakanlıkça merkezden gerçekleştirilmelidir. 

13- Sendikalı öğretmenlere ödenen toplu sözleşme ikramiyesi artırılmalı, 3 ayda bir sefer olmak üzere en az 500 TL'ye çıkarılmalıdır.

14- Sendika üyeliği ve istifa işlemlerinin e-devlet üzerinden yapılmasına imkan sağlanmalıdır.

15- MEB ve ÖSYM sınavlarında görev alan öğretmenlerin sınav görevlisi ücretleri %75 artırılmalıdır.

16- Sözleşmeli istihdam kaldırılmalı, öğretmenlerin tamamı kadrolu olmalıdır.

17- Öğretmen, Uzman Öğretmen ve Başöğretmen unvanları arasında yıllar önce tek bir sınavla açılan fark telafi edilmelidir.

18- Öğretmenlerin özür grubu tayinleri için sürekli bir il/ilçe emri uygulaması yapılmalı, bu dönemde tayin isteyen öğretmenlerin tamamı yer değiştirebilmelidir.

19- Hizmet bölgesine göre diğer kamu kurumlarındaki personelin neredeyse tamamına ödenen doğu tazminatı gibi bir ek ödeme, öğretmenlere de ödenmelidir.

20- Öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliği sil baştan değişmeli, geçtiğimiz yaz perçinlenen hizmet puanı adaletsizliği acilen çözülmelidir.

21- Öğretmenevlerinin yatak kontenjanının en az %80'i öğretmenlere ayrılmalı, odalar boş olsa bile kesinlikle başka misafirlere verilmemelidir. Öğretmenevlerinin özellikle maddi gelir-gider hesapları çok yüksek bir hassasiyetle incelenmelidir.

22- 2022 ve 2023 yılları için genel zam oranı %20+20 ve enflasyon farkından az olmamalıdır.

23- Covid-19 salgını sebebiyle öğretmenlerin cihaz, internet ve göz sağlığı vb. sorunlarının tedavisi için her öğretmene 20.000 TL ödeme yapılmalıdır.

  Bu taleplerin önemli bir kısmı karşılanmazsa 2022 yılı içerisinde eğitim camiasındaki sendikasızların oranı %50'yi kesinlikle aşacaktır. Sadece yetkili sendikanın değil, diğer eğitim sendikalarının da kendilerine çeki düzen vermesi ve sadece ara sıra açıklama yaparak, basın açıklamasında bulunarak öğretmenlerin yanında olamayacaklarının bilincine varmaları gerekmektedir.
mebpersonel

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum