MEB'de Görevlendirme Müdürlere İptal Geliyor

MEB'de Görevlendirme Müdürlere İptal Geliyor
Milli Eğitim Bakanlığı Personelinin Görevde Yükselme, Unvan Değişikliği ve Yer Değiştirme Suretiyle Atanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı. Bakanlık şube müdürlerinin uzun zamandır beklediği bu sürecin hazırlıklarını tamamladı.

Bu değişiklik uzun zamandır bekleniyordu.

Çünkü Bakanlık şube müdürleri rotasyonunda yaptıkları ve yapamadıkları ile haklı olarak eleştirilmeye devam ediyor.

Bakanlık gecen yıl rotasyonu neden uyguladı?

Rotasyon yaptı ise İstanbul dışına atanan onlarca şube müdürünü neden tekrar görevlendirdi.?

Bu şube müdürü arkadaşlarımıza yazık değil mi?

Boşalan yerlere silsileye bağlı olarak yapılan görevlendirmenin maliyetini kim karşılayacaktır?

Son aldığımız duyum ise bu işin biteceği  yönünde..

İşte MEB buna bir son veriyor?

Peki neden böyle bir adım atılmak zorunda?

Sayıştay’ın 2020 yılının Eylül ayında yayınladığı “Milli Eğitim Bakanlığı 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu” her vatandaşın özellikle de eğitim camiasının satır satır incelemesi gereken bir belge niteliği taşıyor.

Bu rapor aslında MEB’in liyakatı gözetmekte ve yeterli şartları taşımayan kişileri göreve getirmede nasıl  davrandığının da bir kanıtıdır.

Raporun “BULGU 11” maddesinde ilçe milli eğitim müdürlüğü kadrolarına gerekli koşulları sağlamayan kişilerin atandığından ya da görevlendirildiğinden uzun uzadıya bahsediliyor.

Kariyer ilkelerinin ve liyakatın gözardı edildiği bu atamaların devlet bütçesine yükünden, MEB’in ve öğretmenlik mesleğinin itibarına verdiği zararlardan uzun uzun bahsetmek mümkün.

İlçe Milli Eğitim müdürlüklerine yapılan bu görevlendirmeler Sayıştayca kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırı bulunmuştur.

Hatta ataması ya da görevlendirmesi yapılan personellerin görevde yükselme sınavına girmeden, yönetmelik hükümleri yok sayılarak görevlendirildikleri belirtilmiştir.

Peki bu rapor sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı bu yanlıştan geri dönüp raporda da belirtilen yüksek tutardaki zarardan geri döndü mü?

İstanbul örneğine bakarsak; İl Milli Eğitim Müdürlüğü il ve ilçe bünyesinde Sayıştay raporuna aykırılığı umursamadan kadroları şişirmiş durumda.

Rekor şu an Kağıthane ve Kadıköy ilçelerinde..

Rotasyonla il dışına giden sube müdürlerinin deposu durumundaki Kağıthane İlçesinde norm fazlası 5 sube Müdürü ile birlikte toplam 11 şube müdürü çalışıyor. MEB görevlendirmeleri onaylamamasına rağmen İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü neden risk almaktadır?

Onaysız çalıştırılan şube müdürlerinin imzaladıkları yazılar, ek dersler ve maaşlar icin bir sendikanın suç duyurusunda bulunduğunu biliyoruz.

Şişli ilçesi ve Beyoğlu norm fazlası görevlendirme yapmazken diğer ilçeler neden depo gibi çalışmaktadır.

Bazı ilçelerde sendika temsilcileri ödüllendirilerek şube müdürü olarak görevlendirilirken bazılarında hala internette u-tube'de videoları dönenler çalıştırılmaya devam etmektedir.

Esenyurt ilçesinde 8 norm olup 7 kadrolu , 4 görevlendirme dolayısıyla 3 şube müdürünün norm fazlası olarak görev yaptığı yine Beylikdüzü’nde norm fazlası olarak 1 şube müdürünün görev yaptığı malum.

Küçükçekmece İlçe Mem'de 1  norm fazlası şube müdürü görevlendirildiği tarafımızca bilinmektedir. Aksi bir durum mevcutsa ispatlama yükümlülüğü kendilerine aittir.

Büyükçekmece ve Silivri ilçelerimizde ise norm ile fiilen görev yapan şube müdürleri sayılarının örtüştüğü görülmüştür.
 
Sarıyer İlçesinde 1 norm fazlası şube müdürü varken onaysız olarak çalıştırılan sube müdürünce   atılan imzalar ileride baş ağrıtacaktır.

Görevlendirilen bu şube müdürlerinin okul müdürü olan kişilerden seçilmesi, o müdürlerin yerine müdür yardımcısının müdür olarak görevlendirilmesi, müdür yardımcısının yerine öğretmen, öğretmenin yerine de ücretli öğretmen görevlendirilmesi yoluyla devlet bütçesinin ciddi anlamda zarara uğratıldığını söylemek mümkün. Norm fazlası olarak görevlendirilen şube müdürlerinin kimler olduğu bizde saklıdır.

Dar alanda yapilan bu araştırmada bile birçok usulsüz ve yönetmeliğe aykırı görevlendirmeyle devletin zarara uğratıldığı tespit edilmiş olup tüm İstanbul’un ya da ülkenin durumu göz önünde bulundurulduğunda zararın boyutları az çok tahmin edilebilir.

İhtiyaca göre belirlenen şube müdürlüğü sayılarının üzerinde bir sayıda personel çalıştırılmasında kamu yararı kesinlikle söz konusu değildir.

Bazı kişileri ve sendikaları memnun etmek adına yapılan bu görevlendirmeler MEB’in güvenirliğine gölge düşürmekten başka bir işe yaramamaktadır.

Yönetmelik hükümlerini geçersiz kılmak liyakat ve kariyer ilkeleri ile birlikte atamalarda objektifliği, adalet ve eşitliği ortadan kaldırarak kurum içi çalışma barışını ve çalışanların motivasyonunu zedelemektedir.

İstanbul İl Mem’in Sayıştay raporunun gereğini yapmaması soru isaretidir.Bu usulsüz uygulamaların devamı; konusu “Devleti Zarar Uğratmak” olan bir suç duyurusuna neden olabilir.

Yetkililerin bu konuda önlemini almaları zaruridir.

Milli Eğitim Bakanlığımızın ve  İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün gereğini yapıp yapmadığının takipçisi olacağız. 

Temmuzda görevlendirmelerin tamamen iptal olacağı konuşuluyor. Umarız doğrudur.Aksi takdirde ilçelere ve kisilere özel yapılan yanlışları ve haksızlıkları burada yayınlamaya devam edeceğiz.

Fikri SABİT
Gazeteci Yazar

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum