MEB'de yancı ve yağcılar ödüllendiriliyor mu?

MEB'de yancı ve yağcılar ödüllendiriliyor mu?
Milli Eğitim Bakanlığı İlçe Müdürü atama kriterlerini yeniden belirledi. Daha önce yönetmelikte var olan yöneticiliğe geçişte sınav kazanma şartı kaldırıldı. Bunun yerine dört yıl müdürlük yapmak veya iki yıl Şube Müdürlüğü yapmak yeterlidir denildi. Zaten işimiz bu değil midir? Adamına göre düzenleme yapmak!..

YANCI VE YAĞCILAR ÖDÜLLENDİRİLİYOR MU?

Milli Eğitim Bakanlığı İlçe Müdürü atama kriterlerini yeniden belirledi. Daha önce yönetmelikte var olan yöneticiliğe geçişte sınav kazanma şartı kaldırıldı. Bunun yerine dört yıl müdürlük yapmak veya iki yıl Şube Müdürlüğü yapmak yeterlidir denildi. Zaten işimiz bu değil midir? Adamına göre düzenleme yapmak!..

Peki, ne sakıncası var diyebilirsiniz. Her şeyden önemlisi yöneticii olmak için bir tek sınav dahi olsa kazanmayanların önü açıldı. Ayrıca devlette görevde yükselmenin şartlarından biri olan sınav yok sayıldı. 2014’ten 2019’a kadar yoğun olarak görülen emek hırsızlığına ve hırsızlarına siz yaptınız ama devletin hafızası zayıfmış bak unutup gitti denildi. Çünkü bu kişiler sınavda hiç denenmediler, ancak günlerce sınavı kazanmak için çalışan, mücadele eden, uğraşıp didinen ve sonunda yapılan sınavı kazanan kişilerle aynı fırsata sahip oldular. Bu karar aynı zamanda fırsat eşitsizliğini doğurdu.

Ne sakıncası var sorusuna cevaben diyoruz ki;  bu durum ülkenin normalleşmesi isteğine ve geçmiş devlet uygulamalarına aykırıdır. İkincisi adalete aykırıdır.. Üçüncüsü liyakat ve ehliyet kriterlerine aykırıdır. Dördüncüsü hak gaspının ödüllendirilmesi vardır.
 Bu değişikliğin pek çok nedeni olabilir ve herkes kendi bakış açısıyla bir değerlendirme yapabilir. Tabi ki ilk akla gelen adamına göre ilan.

Ancak geçmişte görülen şudur ki, tabiri caizse hiçbir sınava tabi tutulmadan makama gelen birçok beleşçi, ya da kaba bir tabirle yancı vardı. Yancı diyorum çünkü gerçekten de her anlamda yancı olarak o makamlara gelmiş çok sayıda müdür, müdür yardımcısı ve şube müdürü vardır. Yani emeksiz hazıra konan!.. Abdurrahim Karakoç’un deyimiyle ben kerkezi, kuzgunu, akbabayı sevmem çünkü onlar aş için bir emmek sarf etmezler, hazır leşe konarlar. Biz de bu emeksiz, çabasız bir yere gelen insanları sevmedik sevemedik bir türlü. 

Ya kimi sevdik; kartalları, şahinleri sevdik. Çünkü hem yüksekte uçarlar hem de av için bir emek verirler. Ne yazık ki günümüz insan tipi evrildi. Onlar için geçinmenin yolu olan bedavacılık, yağcılık ve dalkavukluk neredeyse sanat haline geldi. Emek vermek yerine bu sanatı icra etmek yeterlidir. Madem bu yöntem geçerlidir ve kabul görüyor. O halde insanların emek sarf etmesine çalışıp didinmesine gerek yoktur. Birkaç saygın kişinin yanında eğil el etek öp, birkaç resim paylaş sonra da istediğinin yere talip ol. Bu anlayışın gerçek anlamda toplumu çürütür, zayıflatır, içten içe bitirir. Böyle davranan da ve böyle davranmayı meşrulaştıranlar da vebal altındadırlar. Çünkü erdemli bir toplum inşa etme adına ne ilke ne de ideal sahibi olamazlar. Vatanseverlikleri mutlaka sorgulanmalıdır.  

Sonuç olarak Sayın Mahmut Özer’e hatta tüm yetkililere sesleniyoruz. Bir yandan ilkelerden, değerlerden bahsedip öte yandan ilkesizlik ve değerleri çürütme alışkanlığından vazgeçin. Birine yaranmak, birinin gönlünü yapmak uğruna devleti zarara uğratmayın, millette haksızlık etmeyin. Haksızlıkları, adaletsizlikleri ödüllendirmekten vazgeçin. Haksız yere mülakat usulsüzlüğüyle değil çalışarak, ter dökerek bir yere gelen işin ehli kişileri görün ve haklarını teslim etmenin önünü açın, açın ki ülkemize katma değer katsınlar. Artık iş bilmez tek sermayeleri yancılık, yağcılık ve dalkavukluk olan insanların taklalarına inanmayın. Sağınıza solunuza iyice bakın, hep gözleriniz aynı yere bakmasın, her tarafa bakın bakın ki ne cevherler görürsünüz dalkavuk olmayan, yağcı yancı olmayan, ilkeli, ahlaklı, erdemli yaşayan!..Bir de bunları görün!..

Remzi Özmen / Kamu-Sen İstanbul İl Temsilcisi 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.