MEB Şube Müdürlerine Rotasyon Neden Gereklidir?

MEB Şube Müdürlerine Rotasyon Neden Gereklidir?
Rotasyona karşı koymanın sebepleri, “birtakım avantajları kaybetme endişesi, ekonomik etkenler, değişimin ortaya çıkaracağı tehditler, olumsuz coğrafi özellikler, ulaşımın elverişsizliği, yetersiz olma duygusu,” olarak sıralanabilir. Gerçekte tür kaygılar yüzünden avantajlı bölgelerdeki şube müdürleri, rotasyonun uygulanmasını istememektedirler. Fakat kemikleşen ve değişime, yenilikçi anlayışa direnç gösteren yapıların direncini kırmak, yönetim etkinliği sağlamak, şube müdürlerinin tekdüzeleşmiş monoton iş

1- Şube müdürlerinin azami çalışma sürelerine bağlı olarak zorunlu yer değişikliği hususunda MEB'in öncelikli hedefi; kemikleşen ve değişime, yenilikçi anlayışa direnç gösteren yapıların direncini kırmak, etkin yönetim sağlamak, şube müdürlerinin tekdüzeleşmiş monoton iş hayatlarını farklılaştırarak motivasyon ve iş doyumu oranını arttırmaktır.

2- Ayrıca MEB; şube müdürlerinin taşra teşkilatı içinde, ülkenin tüm bölgelerinde çalışmalarını sağlayıp çalışanlara eşit davranarak adil bir yönetim altında hakkaniyeti korumayı amaç edinmiştir.

3- Rotasyonun bir amacı da şudur: “Aşırı uzmanlaşmanın sakıncalarını azaltmak, işlerin rutin hale gelmesini önlemek, monoton ve sıkıcılığı ortadan kaldırmak.”

4- Rotasyon, personelin bilgi ve becerisini artırırken bölümler ve gruplar arasındaki iş birliği ve uyumu da kolaylaştırır.

5- MEB Şube müdürü rotasyonunda personelin aynı iş için farklı bölgede çalıştırılması istenmektedir. Rotasyonla, personelin aynı işi yaparak sıkılması önlenmeye çalışılırken aynı birimde çalışmaktan dolayı sıkılan personelin bu durumdan kurtarılması amaçlanmaktadır. Zira rotasyon, özelikle büyük işletmelerde, organizasyonel otokontrol için olduğu kadar, çalışanların ayrı bölümlerde (işlerde) çok yönlü yetişmesine olanak sağlayan, Süreçlere farklı kişilerin bakış açıları ile yaklaşmaları nedeniyle verimliliği artıran ve çalışanın işe duyduğu heyecan ile iletişim ve motivasyonu olumlu etkileyen çok ama çok önemli bir metottur.

 Millî Eğitim Bakanlığı bu nedenlerle “zorunlu rotasyon”u şube müdürlerine uygulamaktadır. Fakat aşağıda sayılan nedenlerle özellikle 1 ve 2. Bölgelerde görev
yapan şube müdürleri, bu rotasyona karşı çıkmaktadırlar:

1. Kovid-19 salgını nedeniyle 2500 şube müdürünün yer değiştirmek zorunda kalacağını sosyal medyada beyan ederek rotasyonun ertelenmesi
gerektiğini savunmaktadırlar.

Öncelikle rotasyona tabi şube müdürü sayısı 2500 değil, 1300 civarındadır.Ayrıca salgın kontrol altına alınmış olup hayat normale dönmektedir. Okulların bile haziran ayında açılacağı düşünülmektedir. Bununla birlikte şube müdürlerinin rotasyon kapsamındaki atama işlemleri haziran ayında gerçekleştirilecek olup Millî Eğitim Bakanlığı da yayınladığı kılavuzun üst yazısında, “rotasyon kapsamında atanan şube müdürlerinin yer değiştirme işlemlerinin daha sonraki bir tarihte yapılacağı”nıduyurarak mağduriyet yaşatmayacağını beyan etmiştir.Zaten rotasyona tabii önemli bir kısım şube müdürü sürecin sonunda ikamet değiştirmek zorunda kalmayacak olup, zira il içinde veya adreslerine yakın yerlere atanacaklar.

2. Bölgelerin güncellenmesi gerektiğini beyan ederek bu şartlarda rotasyonun yapılamayacağını iddia etmektedirler. Taşra Teşkilatı Şube Müdürleri, atanırken zorunlu yer değiştirme hükümlerine tabi olduğunu bilmekte idi. Bazı şube müdürleri, rotasyona tabi olduğunu bildiğinden göreve özellikle alt bölgelerden başlamayı tercih etmiş ve “İlerleyen yıllarda 6 yıl olan 1. Bölgeyi veya 4 yıl olan 2. Bölgeyi tercih ederim.” mantığı ile diğer bölgelerdeki hizmetini tamamlamak üzere Anadolu’nun çeşitli ilçelerine tercihte bulunmuşlardır. Hâl böyle iken “rotasyonun bölgeler güncellenmeden uygulanamayacağını beyan etmek”, “bencillik”tir. 6 yıldır avantajlı bölgelerde çalıştıktan sonra sıra Kalkınmada Öncelikli Bölgelerde görev yapmaya gelince“bölgelerin güncellenmesini istemek”, 6 yıldır Kalkınmada Öncelikli Bölgelerde çalışan şube müdürlerine “haksızlık”tır.

3. “Rotasyonun 2 senedir ertelenmesi, bizi mağdur etti.” demektedirler. Bu rotasyon, rotasyona tabi az sayıda şube müdürünün olduğu dönemlerde uygulanmıştır. Fakat sirkülasyonun fazla olacağı son 2 yıl içinde maalesef uygulanamamıştır. Uygulamanın ertelenmesi 1 ve 2. Bölge gibi gelişmiş bölgelerde görev yapanlardan ziyade, daha çok kalkınmada öncelikli 3, 4 ve 5. Bölgede görev yapan şube müdürlerini mağdur etmiştir. Çünkü bu dezavantajlı bölgelerde fazladan çalışmak zorunda kalmışlardır.

 4. “Rotasyon kaldırılmalı yerine isteğe bağlı yer değiştirme gelmelidir.” İsteğe bağlı yapılacak yer değiştirme ile 1 ve 2.Bölge gibi avantajlı bölgelerde görev yapan şube müdürleri emekli oluncaya kadar bu bölgelerden ayrılmayacaklardır. Böylece dezavantajlı bölgelerde çalışan şube müdürleri isteğe bağlıda de 1 ve 2.Bölge gibi avantajlı bölgelerde hiçbir zaman münhal oluşmayacağından bu bölgelere gelemeyeceklerdir. Dolayısıyla sürekli dezavantajlı bölgelerde görev almaya devam edeceklerdir. Buda adilane bir uygulama olmayacaktır.

 5.’’Rotasyon sadece Milli Eğitim Bakanlığında uygulanmaktadır.’’ Rotasyon yönetim günümüz yönetim modellerinin bir parçası olup dünyada ulusal ve uluslar arası organizasyonlarda uygulanmaktadır. Ülkemizde de kimi özel sektör ve yaygın olarak kamu sektörün de rotasyon tavizsiz uygulanmaktadır. İç İşleri Bakanlığında mülki idare amirleri başta olmak üzere,Hazine ve Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü,Sağlık Bakanlığı, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, TÜİK Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü değişik işleyiş ve biçimlerde bazı personellerine rotasyon uygulamaktadır

Sonuç olarak; Rotasyona karşı koymanın sebepleri, “birtakım avantajları kaybetme endişesi, ekonomik etkenler, değişimin ortaya çıkaracağı tehditler, olumsuz coğrafi özellikler, ulaşımın elverişsizliği, yetersiz olma duygusu,” olarak sıralanabilir. Gerçekte tür kaygılar yüzünden avantajlı bölgelerdeki şube müdürleri, rotasyonun uygulanmasını istememektedirler. Fakat kemikleşen ve değişime, yenilikçi anlayışa direnç gösteren yapıların direncini kırmak, yönetim etkinliği sağlamak, şube müdürlerinin tekdüzeleşmiş monoton iş hayatlarını arklılaştırarak motivasyon ve iş doyumu oranını arttırmak için ROTASYON UYGULANMAK ZORUNDADIR. Milli Eğitim Bakanlığında örgüt İkliminin bir parçası haline gelmekte olan rotasyon uygulamasında paydaşlar ücretsiz izin, usulüne uygun olmayan sağlık raporları vb arka kapı yöntemleriyle rotasyonu kevgire çevirme çabalarına girmemelidirler. Bakanlığımızın kimseyi mağdur etmeyeceğine inancımız tamdır.

2020 MEB Şube Müdürleri Rotasyonu tüm eğitim camiasına hayırlı olsun.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum