TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarinca T.C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafindan yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Saygılarımla 15.05.2019
Ömer Fethi Gürer /Niğde Milletvekili
Liseden eğitimini almış ve daha sonra gerek ön lisans ve gerek lisans eğitimini tamamlamış, yıllarca devlet hastanelerinde veya özel hastanelerde staj yapmış mesleki tecrübeye sahip sağlık bölümü mezunları, atanabilmek adına aylarca gece gündüz demeden KPSS’na çalışmış ve içlerinden yüksek puanlar alanlar olmuştur. Yüksek puanlar alanların, mülakattan düşük puan alarak atanamama endişesi, her gün gelen telefonlar, mailler vasıtasıyla tarafımıza ulaşmaktadır.
Bu kapsamda;
1. Mülakatla ilgili düzenlemeye neden gerek duyulmuştur?
2. Mülakat sisteminin hakkaniyetli olmadığı kayırmacı yaklaşımlara yol açtığı örnekleri ile sabit iken KPSS ile doğrudan atama neden yapılmamaktadır?
3. 2019 yılında atama bekleyen sağlıkçıların ataması ne zaman yapılacaktır? Branş bazında ve mezuniyet durumlarına göre kaç atama gerçekleşecektir?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın T.C Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından yazılı olarak yanıtlanması konusunda gereğini arz ederim. 15.05.2019 Saygılarımla.
Ali Fazıl Kasap/ Kütahya Milletvekili
Bakanlığınız 663 sayılı KHK'nin 45/A maddesi uyarınca, sözlü sınava dair usul ve esasları belirlemiş buna dair açıklama Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından sözleşmeli sağlık personeli alımlarının bundan sonra sözlü mülakat ile yapılacağı belirtilmiştir.
Bu bağlamda:
1) Sözleşmeli sağlık personeli alımlarının sınav dışında ayrıca mülakata tabi tutulması liyakat ilkesini ortadan kaldırmakta ve torpili akla getirmektedir. Bakanlık olarak sözlü mülakat uygulamasından vazgeçecek misiniz?
2) Sağlık personeline mülakat yapılacağı düşünüldüğünde liyakat kriterlerine neye göre belirleyeceksiniz?
3) Bakanlık olarak konu ile ilgili bir açıklama yapmayı ve bu yanlış karardan dönmeyi düşünüyor musunuz?
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya SELÇUK tarafından Anayasanın 98'inci ve İçtüzüğün 96 ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Abdulkadir KARADUMAN /Konya Milletvekili
Bakanlığınızca öğretmen istihdamı için 2016 yılından itibaren sözlü mülakatlar uygulamaya geçirilmiştir. KPSS'de yeterli taban puanını almalarına rağmen birçok öğretmen adayının, söz konusu mülakatlarda elendiğine dair haberler basına yansımaktadır. Mülakatlarda elenen öğretmen adaylarının bir kısmının KPSS'den emsallerine göre yüksek puanlar aldıkları ifade edilmektedir.
Bu bağlamda;
1. Öğretmen alımlarında KPSS ve güvenlik soruşturması yapılmasına rağmen neden ayrıca sözlü mülakat yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır?
2. Söz konusu mülakatlar bilimsellik çerçevesinde nesnel bir biçimde yapılıp nesnel bir biçimde denetlenmekte midir?
3. 2016-2019 yılları arasında öğretmen alımları için yapılan sözlü mülakatlar neticesinde, KPSS'de yeterli taban puanı almasına rağmen kaç öğretmen adayının puanı 60 puan barajının altına düşmüştür?
4. Sözlü mülakatlarda elenen öğretmen adaylarının elenme gerekçeleri ilgili kişiler ve kamuoyuyla paylaşılmakta mıdır? Paylaşılması planlanmakta mıdır? Mülakatlarla ilgili toplumda olumsuz bir algı ve kayırmacılık endişesi olduğu gözlemlenmektedir. Bakanlığınızca mülakatların kaldırması, KPSS puan üstünlüğü ile personel alımı yapılması düşünülmekte midir?
Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA
Ulan bu ulkede sadece ogretmen ile saglikcilar mi var ayiptir yaziktir diger alimlar bu iki alimin 10 kati kadar NEDEN DİGER ALİMLARDA MULAKAT KALDİRİLSİN DEMİYORSUNUZ?!!