Öğretmenler 2010’da hazırlık ödeneği ile 3 altın alıyordu, şimdi bir altın etmiyor!

Öğretmenler 2010’da hazırlık ödeneği ile 3 altın alıyordu, şimdi bir altın etmiyor!
Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı okullarda 2022-2023 eğitim öğretim yılı başladı. Ders programlarının belli olmasıyla öğrenciler gibi öğretmenler de ihtiyaç duyacakları eğitim malzemelerini bir an önce tamamlama telaşına düştüler. Bilgisayar, tablet, önlük, evrak çantası, kalem, fotokopi kâğıdı, not defteri derken alınacaklar listesi uzayıp gidiyor. MEB’in öğretmenlere her yıl bir defaya mahsus olmak üzere verdiği eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği bu masrafların karşılanmasına bir nebze olsun yard

Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre, öğretmenlerin öğretim yılına hazırlık ödeneğine her yıl için yüzde 2,5 zam yapılıyor. Buna göre eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneği 2022 yılı için 1.325 TL; 2023 yılı için 1.400 TL olarak belirlendi. Ancak ödeneğe yapılan zam oranı öğretmenleri memnun etmedi. Bazı sendikalar bu rakamın en az yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında artırılmasını talep ederken bazıları da en az bir maaş tutarında olması gerektiğini dile getiriyorlar.

Temel ihtiyaçlar var

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

Her öğretmenin ihtiyacı branşına göre farklılık gösterse de bazı temel ihtiyaçlar var. Öğretmenlerin okulda beyaz önlük giyme zorunluluğu bulunmuyor ancak giymek isteyenler önlüklerini kendileri alıyor. En ucuz önlük 85 TL. Temel ihtiyaç olan evrak çantalarının fiyatı ise en az 50 TL. Öğretmenlerin en çok kullandıkları malzemelerin başında ise tahta kalemi geliyor. Kalemlerin fiyatı 6 TL’den başlıyor, kalitesine göre 250 TL’ye kadar çıkıyor. Yine kurşun ve tükenmez kalem, defter vs. gibi ihtiyaçların her biri için de ortalama 25 TL’den başlayan harcamalar yapılıyor.

Öğretmenlerin ihtiyaçları içerisinde en pahalı olanları bilgisayar, tablet, yazıcı gibi teknolojik aletler. Bilgisayarların fiyatı 3 bin TL’den; tabletlerin 1.099 TL’den; yazıcıların ise 1.000 TL’den başlıyor.

Yukarıdaki ürünlere ihtiyacı olan bir öğretmenin en az 5 bin TL tutarında harcama yapması gerekiyor. Bu durumda MEB’in sağladığı 1.325 TL’lik eğitim öğretim ödeneğinin öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediği görülüyor.

‘Ödenek iyileştirilmeli’

Eğitim yılının başında masrafları artan öğretmenler, sosyal medyadan yaşadıkları maddi sorunlara dikkat çekmeye çalışıyorlar. Bu konuda öne çıkan yorumlar şöyle:

Maaşlar acil iyileştirmeli ve eğitim öğretim ödeneği bir maaş tutarında olmalı.

Eğitim öğretime hazırlık ödeneği eğitim öğretim bitince mi yatar hesaplara?

Öğretmenlerin maaşı, ek dersi ve eğitim-öğretim ödeneği, enflasyon karşısında erimiş, yetersiz hale gelmiştir. Alınan maaşla öğretmenlerin yaşam kaliteleri düşmüştür. 15 Eylül itibariyle öğretmen maaşlarına seyyanen zam yapılmalıdır.

Bir öğretmen olarak kendi çocuğumuzun okul masraflarını karşılayamaz olduk. 1.325 TL eğitim öğretim ödeneğiyle ne yapabiliriz?

2010’da ödenekle 3 altın alıyorduk şimdi bir altın etmiyor.

Yeni eğitim yılının başındayken bir an önce uzmanlık sınavı, eğitim öğretim ödeneği, maaşların düşüklüğü konuları çözüme kavuşturulmalı.
milliyet

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum