Öğretmenlere zorunlu hizmet affı Bakan Özer'e soruldu

Öğretmenlere zorunlu hizmet affı Bakan Özer'e soruldu
6 Mayıs 2010 tarihinden sonra atanan kadrolu öğretmenlere yönelik zorunlu hizmet muafiyeti getirilmesine ilişkin Milli Eğitim Bakanına soru önergesi verildi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 
Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98. TBMM İçtüzüğü'nün 96. Maddeleri gereğince Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. Av. Sevda ERDAN KILIÇ /İzmir Milletvekili 

326 bin öğretmenin; 2010 yılına kadar tüm kadrolu öğretmenler için, 1990-1998-2000 2010 yıllarında olmak üzere 4 kez çıkartılan ve teamül haline gelen Zorunlu Hizmet Muafiyeti'nin tekrar çıkartılması için beklentisi devam etmektedir. 2010 yılında çıkarılan muafiyetten 06.05.2010'dan önce göreve başlayan öğretmenler muaf tutulmuştur. 

Son 10 yıldır bu konuda bir adım atılmadığı için bir mağduriyet ve birikme oluşmaktadır; eşi, anne-babasi vefat ettiği veya eşinden ayrıldığı için özrü ortadan kalkan öğretmenler, yeniden zorunlu hizmet bölgesine tayin istemek zorunda kalmaktadırlar. 

Vefat veya boşanma nedeni ile acı, üzüntü, yalnızlık içinde olan öğretmenler, mevcut düzenini bozup farklı il veya ilçeye taşındığı için maddi ve manevi zorluk yaşamakta ve gelecek kaygısıyla mesleki konsantrasyon ve performanslarında olumsuz etkiler yaşamaktadırlar. Kurumlar arası geçiş yapan öğretmenler ise ikinci kez zorunlu hizmete tabi olduğu veya görev yaptığı okul sonradan zorunlu hizmet kapsamına alındığı ve önceki çalıştığı yıllar da zorunlu hizmetten sayılmadığı için, zorunlu hizmetini bir türlü tamamlayamama sorunu yaşamaktadırlar. 

Zorunlu hizmet muafiyeti konusunda yaşadıkları sorunları sosyal medya platformlarında sıkça dile getiren öğretmenler, “muafiyet taleplerinin keyfi değil zaruri olduğunu” belirtmektedirler. 

Bu bağlamda; 

1- 06.05.2010'dan sonra atanan kadrolu öğretmenler için zorunlu hizmet muafiyetinin çıkarılması yönünde yürütülen bir çalışma var mıdır?
2- Eğer böyle bir çalışma varsa hangi aşamadadır, yoksa neden yapılmamaktadır?
3- Birinci derece yakınları için sağlık özrü ile tayin istemek durumunda kalan, ancak bu özrü ortadan kalkan öğretmenlerin, "aile bütünlüklerinin korunmasına” yönelik talepleri nasıl değerlendirilmektedir?
4- 1 ve 4 yıl arasında zorunlu hizmetini yapmış ancak evlilik ve sağlık gibi özür nedenlerinden dolayı bu hizmet süresini tamamlayamamış öğretmenlerin bu mağduriyetleri nasıl giderilecektir?

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
17 Yorum