Rehber öğretmenler derse giremez, idari sorumluluk ve nöbet görevi alamaz!

Rehber öğretmenler derse giremez, idari sorumluluk ve nöbet görevi alamaz!
Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, TBMM'de MHP grubu adına yaptığı konuşmasında, Rehber öğretmenlerin derse giremeyeceğini, nöbet görevi ve idari sorumluluk alamayacağını belirtti..

Aydın Milletvekili Deniz Depboylu, TBMM'de MHP grubu adına yaptığı konuşmasında, Rehber öğretmenlerin derse giremeyeceğini, nöbet görevi ve idari sorumluluk alamayacağını belirtti..

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; üzerinde görüştüğümüz torba kanun tasarısının 108’inci maddesi üzerinde grubumuz adına söz almış bulunmaktayım. Konuşmama başlamadan önce aziz Türk milletini ve Gazi Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Değerli milletvekilleri, Milliyetçi Hareket Partisi olarak Türk milletine mensubiyetin gurur ve şuuruna sahip, manevi ve kültürel değerlerimizi özümsemiş, düşünme, algılama ve problem çözme yeteneği gelişmiş, yeni gelişmelere açık, sorumluluk duygusu ve toplumsal duyarlılığı yüksek, bilim ve teknoloji üretimine yatkın, girişimci, demokrat, kültürlü, erdemli ve inançlı nesillerin yetiştirilmesi eğitim politikamızın temel amacıdır. Bu tanım içinde saydığım pek çok hedef aynı zamanda rehberlik ve psikolojik danışmanlık tanımı ve görevleri içerisindedir. Geçtiğimiz günlerde Millî Eğitim Bakanlığı bu hizmetleri sunan okul rehberlik servisleri için bir yönetmelik çıkardı, 10 Kasım 2017’de. Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği’nde, bu servislerde görev alacak meslek mensuplarıyla ilgili tanımlamalar var ki burada psikolog, psikometrist, fizyoterapist, ergoterapist, çocuk gelişimcisi ve eğitimcisi, eğitim programcısı, sosyal çalışmacı meslek tanımları var; psikolojik danışman yok. Oysa bu servislerde en çok görev alanlar onlar. “Rehberlik öğretmeni” tanımı var. Peki, nasıl o tanım? Şöyle: “Eğitim kurumlarındaki rehberlik servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde rehberlik hizmetlerini yürüten personeli…” Ne personeli, hangi lisans mezunu? Belli değil. Peki, “rehberlik öğretmenliği” diye bir meslek var mı? Yok. Böyle bir diploma var mı? Yok. “Rehberlik öğretmeni” diye tanımlanan grupta şu anda kimler çalışıyor? Psikoloji mezunları ile psikolojik danışmanlar. “Rehberlik öğretmenleri” diye kastedilen kişiler rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunlarıysa, eğer bu şekilde yapıldıysa biz bu ayıbı binlerce mezun vermiş alanın eğitimcilerine ve bu alanın meslek mensuplarına yönelik kasıtlı yapılmış bir saygısızlık ve hakaret olarak kabul ediyoruz. Mesleki Yeterlilik Kurumunun kabul ettiği Ulusal Meslek Standartlarına göre psikolojik danışmanlık ve rehberlik mezunu olmuş kişilere, bu meslek mensuplarına “psikolojik danışman” denmektedir. Peki, yönetmelikte rehberlik öğretmeninin görevleri arasında neler var? Her türlü rehberlik hizmetleri tanımlanmış, psikolojik danışman yok, kaldırılmış. Yerine ne konmuş? Sınavlarda görev alabilir, belleticilik ve nöbet görevi yapar. Okul psikolojik danışmanları nöbet görevi alamaz, derse giremez, idari sorumluluk alamaz. Peki, neden? Çünkü çocuklarla disiplin ilişkisi içerisine giremez. Zira onlar kendilerinden destek alan öğrencileri kınayamaz, yargılayamaz, azarlayamaz, eleştiremez. Öğrenci ve psikolojik danışmanlar arasında bu şekilde bir ilişki ya da iletişim gerçekleşirse çocuklar hiç kimseye anlatamadıkları, utandıkları, korktukları yaşantılarını, sıkıntılarını “rehberlik öğretmeni” diye adlandırdıkları okul psikolojik danışmanlarına da anlatamazlar.

Unutulmamalıdır ki bugüne kadar başta cinsel istismarlar olmak üzere çocuklara yönelik yapılmış her türlü istismarların ortaya çıkarılması daha çok okul psikolojik danışmanlarının yaptığı hizmetler sayesinde gerçekleşmiştir. Yine bunun temel nedeni nedir? Psikolojik danışmanların öğrencilerle kurdukları iletişim becerileri, karşılıklı anlayış, koşulsuz kabul, empati, güven ve saygı çevresindeki ilişkileri kurabilmeleridir. Disiplin ilişkisi ise bu süreci tamamen bozar. Peki, yönetmelik niye değişti? Millî Eğitim Bakanı Müsteşarı diyor ki: “Gezdiğimizde okullarda bazı öğretmenler rehber öğretmenlerin çalışma koşullarıyla ilgili şikâyetlerde bulundu. Bu sebeple biz yeni bir yönetmelik hazırladık.” Bu açıklamayı dikkate alırsak, yönetmelikle getirilen yeni düzenlemelerde öğrencinin iyiliği, çalışmaların verimliliği mi yoksa rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinin anlamı ve amaçlarını henüz kavrayamamış olan kişilerin şikâyeti sebebiyle psikolojik danışmanların çalışma koşullarının ortadan kaldırılması mı hedeflenmiştir? Aynı zamanda bir meslek ve bir mesleğin mensupları yok sayılmıştır. Bu yönetmelik, belirli bir meslek grubunu hedef alan, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın iyiliği ve yüksek yararı dikkate alınmadan hazırlanmış, hatalarla dolu bir yönetmeliktir. Bu hataların sebebini, umarım, bizim kadar Millî Eğitim Bakanımız da merak edecek, sorgulayacak ve nihayetinde öğrenecektir. Bu yönetmelik, acilen yürürlükten kaldırılmalı, hataları telafi edilmelidir.

Tekrar etmek istiyorum: “Rehberlik öğretmeni” diye bir meslek yoktur, bu gayriciddi bir yaklaşımdır, Millî Eğitim Bakanlığına yakışmamaktadır. Doğrusu, bu mesleğin adı psikolojik danışmandır.

Ben 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle -yarın bu günü kutlayacağız- tüm öğretmen arkadaşlarımın Öğretmenler Günü’nü kutluyor ve  başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden başta şehit öğretmenlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum.

Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal'ın Rehber Öğretmenlere Yönelik Meclis KonuşmasI:

Rehber öğretmenler. Bunlar gerçekten son derece önemli eğitim isteminde. Neden? Çünkü çocuklara psikolojik danışmanlık yapıyorlar. Özellikle, istismar gibi çocuğa karşı işlenen suçların tespitinde, çocukların okul başarılarında, psikolojik durumlarının değerlendirilmelerinde son derece etkin bir role sahipler. Fakat yeni bir yönetmelik getirdiniz, bu yönetmelikle rehber öğretmenlerin rehber öğretmenlik dışında yani hatta öğretmenlik mezunu olması şartını bile kaldırıyorsunuz. Herhangi bir lisans mezunu rehber öğretmen olarak atanabilecek. Düşünebiliyor musunuz, çocukların psikolojisiyle ilgilenen bir alanda herhangi bir lisans mezunu görev yapabilecek ve yine getirdiğiniz bu yönetmeliğe göre rehber öğretmenler kendi uzmanlık alanları dışında örneğin, sınav gibi ya da nöbet gibi, büro işleri gibi kendi alanlarıyla ilgili olmayan konularda çalıştırılabilecek.

Allah aşkına, siz ne yapıyorsunuz ya? Eğitim sistemiyle o kadar çok oynuyorsunuz, ülkenin temeline dinamit koyuyorsunuz.

Öğretmenler çok önemli, gerçekten. Mustafa Kemal Atatürk, büyük önderimiz “Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.” diyor ama siz bundan bile ders çıkarmamışsınız çünkü öğretmenler şu anda bu ülkede hak ettikleri gibi yaşayamıyorlar. Bir kere, size yandaş olan bir sendikaya, belli bir sendikaya üye olmayan öğretmenler maalesef arkadaşlar, istedikleri gibi istedikleri göreve getirilmiyorlar.

Kamubiz.com Özel Haber/Ankara

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.