Sadece 1. derecedeki öğretmenlere 3600 ek gösterge teklif edildi

Sadece 1. derecedeki öğretmenlere 3600 ek gösterge teklif edildi
Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında çalışanların özlük hakları iyileştirilerek yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan değişiklikle 1. derecedeki öğretmenlerin ek göstergesi 3000'den 3600'e yükseltilmektedir

Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclise sunuldu. Teklif ile, 1. derecedeki öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 olarak belirlenmesi öngörülmektedir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Levent GÖK Ankara Milletvekili 

GENEL GEREKÇE

Eğitim sistemimizin en önemli unsurlarından olan 1 milyondan fazla sayıdaki öğretmenlerimiz zor koşullar altında görev yapmakta, ücretlerinin yetersizliği nedeniyle de hem çalışırken hem de emekli olduktan sonra geçim sıkıntısı yaşamaktadır. Bu durum öğretmenlik mesleğinin tercih edilen meslek olmaktan çıkmasına yol açarak eğitim sisteminde sorunlar yaşanmasına neden olmaktadır. 

Eğitim İş Sendikası tarafından 2020 yılında, öğretmenler günü dolayısıyla, 81 ilde görev yapan 5 bin 514 öğretmenin çevrimiçi katılımıyla yapılan "Öğretmenlerin, Ekonomik, Mesleki ve Sosyal Durumlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri” konulu araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koymaktadır. Bu sonuçlara göre; 

- Araştırmaya katılanlar öğretmenlerin yüzde 93'ü "Öğretmenlik saygın bir meslek olma özelliğini kaybetti" görüşüne sahip. 
- Çocuk sahibi öğretmenlerin yüzde 63'ü çocuğunun gida ihtiyacını karşılayamıyor. 
- Öğretmenlerin yüzde 73'ü çocuklarına kılık kıyafet alamiyor. 
- Her 100 öğretmenden 47'si kendi çocuğunun bile eğitim ihtiyacını karşılayamıyor. 
- Yüzde 96'sı son bir yılda yaşanan fiyat artışlarının bütçesini çökerttiğini düşünüyor. 
- Öğretmenlerin yüzde 44'ü ev kredisi, yüzde 30'u araç kredisi, yüzde 25'i eğitim kredisi ödüyor. 
- Yüzde 29'u esnafa, yüzde 35'i şahıslara nakit olarak borçlu yaşıyor. 
- Öğretmenlerin yüzde 37'si kredi kartlarının sadece asgari ödemesini yapabiliyor. 
- Araştırmaya katılan öğretmenlerimizin yüzde 3'ünün maaşında icra var. Yüzde 8'inin maaşına en az bir kez icra gelmiş. 
- Öğretmenlerin yüzde 46'sı anne/baba arkadaş yardımı alarak ancak geçinebiliyor. 
- Borç batağındaki öğretmenlerin yüzde 26'sı ek iş yapıyor. 
- Öğretmenlerin yüzde 61'i gelirlerinin yetersizliği nedeniyle psikolojik sorun yaşadığını belirtiyor. 
- Öğretmenlerin yüzde 75'i borçları nedeniyle mesleki verimlerinin düştüğünü söylüyor. 
- Yüzde 43'ü daha çok para kazanacağı bir iş bulursa mesleği bırakacağını ifade ediyor. 

Diğer yandan Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre, Türkiye üye ülkeler arasında öğretmenlere brüt olarak en az maaşın verildiği ülkeler arasında yer almaktadır, OECD tarafından hazırlanan ve 33 ülkenin yer aldığı liste 28'inci sırada yer alan Türkiye'nin, Kolombiya, Şili, Kosta Rika ve Litvanya gibi ülkelerin de gerisinde kaldığını gösteriyor. 

Kanun teklifi ile, öğretmenlerimizin ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için ek göstergeleri 3000'den 3600'e çıkarılmakta böylece hem yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi hem de öğretmenlik mesleğinin yeniden tercih edilen bir meslek haline gelmesi amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı kadrolarında çalışanların özlük hakları iyileştirilerek yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır. Yapılan değişiklikle 1. derecedeki öğretmenlerin ek göstergesi 3000'den 3600'e yükseltilmektedir. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 
Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum