Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen arasındaki fark Bakan'a soruldu!

Sözleşmeli ve kadrolu öğretmen arasındaki fark Bakan'a soruldu!
Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin özlük ve mali haklarındaki farklılıkların giderilmesine ilişkin soru önergesi Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından yanıtlanması istemiyle Meclise sunuldu.

Yillik İzin, Net Ek Ders Ücreti, sosyal güvenlik prim kesintisi, Harcırah, Yurt Dışındaki Eğitim veya Görevlendirme, İzin aktarılması, Askerlik Hizmetinde Meslek dahili görev, Vergi Dilimi ayrımı, Yöneticilik Görevi, Kademe/Derece İlerlemesi, Süt İzni, Ücretsiz Doğum İzni, Evlilik İzni, 1. Dereceden Yakınının Vefatı durumunda izin, İsteğe Bağlı Yer Değişikliği, Mazerete Bağlı Yer Değişikliği, Sosyal Güvence, iş Güvencesi gibi başlıklarda toplanan Sözleşmeli Öğretmenlerin ve Kadrolu Öğretmenlerin özlük ve mali haklar konusunda aralarında bulunan farklılık ve eşitsizlikler ne zaman giderilecektir? Bir takvim açıklar misiniz?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda belirtilen sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut ÖZER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 01.10.2021 Av. Uğur BAYRAKTUTAN /Artvin Milletvekili 

Sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmasına rağmen özlük ve mali haklar konusunda aralarında birçok farklılık ve eşitsizlik bulunmaktadır.  Sözleşmeli öğretmen, sözleşme süresinin sonunda sözleşmesinin yenilenmemesi ihtimali söz konusudur. Kadrolu öğretmenlikte disiplin hükümleri hariç görevine son verilemez. 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabidir. Kadrolu öğretmen, 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesine tabidir. 

Sözleşmeli öğretmenlere sadece eş durumu mazereti tanınmış durumdadır. Bu da her iki eşin sözleşmeli öğretmen olması şartına bağlıdır. Kadrolu öğretmenler de ise eş, sağlık ve özel durumlara bağlık olarak diğer eş kamu personeli olmasa dahi tanınmaktadır.  4 yıl sözleşmelilik ve akabinde 2 yıl kadrolu öğretmenlik süresi dahil toplam 6 yıl isteğe bağlı yer değişikliği hakkı mevcut değil iken; Kadrolu öğretmenler 3 yıl hizmet süresi sonunda isteğe bağlı yer değişikliği hakkına sahiptir.. 

Sözleşmeli öğretmenlikte çocuk bir yaşına gelinceye kadar günce 1.5 saat süt izni hakkı vardır. Kadrolu öğretmenin ise ilk 6 ayda 3. saat, ikinci 6 ayda 1.5 saat süt izni vardır. Sözleşmeli öğretmenlikte kademe ve derece ilerlemesi hakkı yokken, Kadrolu öğretmenlikte kademe ve derece verilmektedir. Sözleşmeli Öğretmenlerde Eğitim Kurumlarına yönetici olarak görevlendirme yapılamazken, Kadrolu öğretmenlerin eğitim kurumlarına yönetici olarak görevlendirilme hakkı mevcuttur. 

Tüm sözleşme ücreti gelir vergisine tabiyken, Kadrolu öğretmenlerde sadece bazı maaş kalemleri gelir vergisine tabidir. Sözleşmeli öğretmenler askerlik hizmetini asker öğretmen olarak MEB emrinde yerine getiremezler. Askerlik nedeniyle sözleşmesi feshedilir. Kadrolu öğretmenlerin askerlik hizmetini asker öğretmen olarak MEB emrinde yerine getirme hakkı vardır. 

Sözleşmeli öğretmenlikte bir sonraki yıla aktarma yokken, Kullanılmayan izinlaer kadrolu öğretmenlikte bir sonraki yıla aktarılabilmektedir.  Sözleşmeli öğretmenlerde yokken kadrolu öğretmenler için yurtdışı eğitim ve görevlendirme uygulaması mevcuttur. Geçici görev yolluğu dışında harcırah Sözleşmeli öğretmenlikte harcırah ödenmezken, Kadrolu öğretmenlere harcırah kanunu kapsamında harcırah ödenmektedir. 5510 sayılı Kanunun 4/a maddesine tabi olmaya dayalı sosyal güvenlik prim kesintisi yapılırken, Kadrolu öğretmenlikte prim kesintisi mevcut değildir. 

Bu bağlamda; 

1- Yillik İzin, Net Ek Ders Ücreti, sosyal güvenlik prim kesintisi, Harcırah, Yurt Dışındaki Eğitim veya Görevlendirme, İzin aktarılması, Askerlik Hizmetinde Meslek dahili görev, Vergi Dilimi ayrımı, Yöneticilik Görevi, Kademe/Derece İlerlemesi, Süt İzni, Ücretsiz Doğum İzni, Evlilik İzni, 1. Dereceden Yakınının Vefatı durumunda izin, İsteğe Bağlı Yer Değişikliği, Mazerete Bağlı Yer Değişikliği, Sosyal Güvence, iş Güvencesi gibi başlıklarda toplanan Sözleşmeli Öğretmenlerin ve Kadrolu Öğretmenlerin özlük ve mali haklar konusunda aralarında bulunan farklılık ve eşitsizlikler ne zaman giderilecektir? Bir takvim açıklar misiniz? 

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum