Uzman/Baş Öğretmenler Öğretmenlerden Ne Kadar Fazla Maaş Alacak?

Uzman/Baş Öğretmenler Öğretmenlerden Ne Kadar Fazla Maaş Alacak?
öğretmenmeb.com Uzman öğretmen ve başöğretmenler, öğretmenlere göre ne kadar fazla maaş alacak? Uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin eğitim öğretim tazminat oranı ve miktarı nedir?

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB), geçtiğimiz günlerde Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği'ni Resmi Gazete'de yayımlatmıştı. Bakanlık, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlikle ilgili detayları açıklayarak ilk sınavın 2022 yılı kasım ayında yapılacağını ve sürecin tüm detayını duyurdu.

 Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik eğitim gündemine oturmuşken kariyer basamaklarında yükselen öğretmenlerin maaşlarının ne kadar artacağı da merak konusu oldu. Geçtiğimiz öğretmenler gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan uzman öğretmenlerin maaşlarının bin lira, başöğretmen maaşlarının ise 2 bin lira artacağını duyurmuştu. Erdoğan'ın açıklaması 2021 yılı son altı aylık verilere göre geçerliydi ve 2022 yılı ocak ayında gelen zam ile bu miktarlar arttı.

 14 Şubat 2022 tarihli ve 31750 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 7354 sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 8. maddesi şöyledir:

Aynı kanunda yer alan 11. maddeye göre Öğretmenlik Meslek Kanunu'ndaki 8. madde 15/1/2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Yukarıda görüldüğü üzere Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 8. maddesinde uzman öğretmenlerin ve başöğretmenlerin eğitim öğretim tazminatı ile tüm öğretmenlerin derecelerine göre ek göstergeleri yeninden düzenlenmiştir.

Düzenlemeye göre uzman öğretmenlerin eğitim öğretim tazminat oranı %20'den %60'a, başöğretmenlerin eğitim öğretim tazminat oranı ise %40'tan %120'ye yükseltimiştir. Dolayısıyla başöğretmenlerin unvan kaynaklı eğitim öğretim tazminat miktarı uzman öğretmenlerin 2 katıdır.

  2021 yılının son altı aylık dönemindeki verilere göre açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından 2022 yılı ocak ayında yapılan %31,10 oranındaki zam ile 2022 yılı ilk altı aylık dönemde öğretmenlere göre uzman öğretmenlerin maaş farkı bin 310 lira, öğretmenlere göre başöğretmenlerin maaş farkı 2 bin 620 lira olmuştur.

 2022 yılının ilk 4 aylık döneminde oluşan %24,20 oranındaki enflasyon farkı ve 6. Dönem Toplu Sözleşme gereği 2022 yılı ikinci altı ayında memur ve memur emeklilerine verilecek %7 oranındaki maaş zammı ile %31,20 oranındaki zam da garantilenmiş oldu. Buna göre öğretmenlere göre uzman öğretmenlerin maaş farkı bin 719 lira, başöğretmenlerin maaş farkı ise 3 bin 437 liradır. Ayrıca Mayıs ve Haziran aylarında oluşacak enflasyon ile bu miktarların artacağı değerlendirilmektedir.

Öte yandan 2022 yılı ikinci altı aylık dönemde oluşması muhtemel enflasyon farkı ve 2023 yılının ilk altı aylık döneminde memur ve memur emeklilerine yine 6. Dönem Toplu Sözleşme gereği verilecek %8 oranındaki zam ile öğretmenlere göre uzman öğretmen maaş farkının en az 2 bin 500 lira, başöğretmenlerin öğretmenlere göre maaş farkının ise en az 5 bin lira olacağı öngörülmektedir.

 Öte yandan 2022 yılının Mayıs ayından Aralık ayına kadar aylık enflasyon her ay %0 olsa bile 2023 yılı ilk altı aylık dönemde öğretmenlere göre;

 Uzman Öğretmenler: 1.856,21 TL

 Başöğretmenler: 3.712,43 TL fazla maaş alacak.

 Unvandan kaynaklı maaş dışında göreve yeni başlayan bir öğretmen ile 1. derecedeki bir uzman veya başöğretmen arasındaki kıdem farkı da düşünüldüğünde 2023 yılında ataması yapılan sözleşmeli bir öğretmen ile 1. derecede bulunan bir başöğretmen arasında en az 5 bin lira, yüksek enflasyonun devam etmesi durumunda ise 6 bin ile 6 bin 500 lira arasında maaş farkı olabilecek.

  Dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı bin ve 2 bin liralık maaş farkları eğitim öğretim tazminatlarına bağlı olduğu için ve bu tazminatların her altı aylık  dönemlerde artacağından her zam döneminde öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanlarında olan öğretmenlerin maaşlarındaki fark artarak devam edecektir.

 OGRETMENMEB.COM 

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.