Yeni yönetmelik kadrosuz usta öğreticilerde hayal kırıklığı yarattı

Yeni yönetmelik kadrosuz usta öğreticilerde hayal kırıklığı yarattı
Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim merkezlerinde kısmi zamanlı çalışan yaklaşık 90 bin kadrosuz Usta Öğretici Devlet Memurları kanununda belirtilen sorumlulukları yerine getirmekle birlikte emeklerinin karşılığı olan sosyal haklardan mahrum kalmaktadır. 

Geçici personel olarak istihdam edilen kadrosuz Usta Öğreticiler, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından memur veya sözleşmeli olarak kabul edilmemekte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ise işçi olarak sayılmamaktadır. 

Bu durum statüsü olmayan, ücretleri resmi tatiller, bayramlar, hastalık vb… günlerde kesintiye uğrayan aldıkları ücret asgari ücretin bile altında olan, sosyal güvenceleri olmayan eğitim emekçisi sınıfının oluşmasına yol açmıştır.

Aynı görevde çalışan kadrolu Usta Öğreticiler 657 sayılı kanunun tanıdığı tüm haklardan yararlanırken, kadrosuz olarak çalışan Usta Öğreticilerin hiçbir hakka sahip olmaması aynı hizmeti gören kamu görevlileri arasında hizmet karşılık biçimleri bakımından farklılıklar oluşturarak eşitsizliğe neden olmakta ve çalışma başarısını bozmaktadır. Kadrosuz Usta Öğreticiler kurumlarına 20-25 sene hizmet etmelerine rağmen kıdem tazminatı alamamakta, emeklerine rağmen kurs onayları yenilenmezse işsiz kalmakta, işsizlik sigortasından da faydalanamamaktadır. 

506 sayılı yasanın 79-1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 47-657 sayılı devlet memurları kanunun 4-4857 sayılı iş kanunun 13. Maddesiyle bu konudaki yönetmelik hükümleri gözetildiğinde Usta Öğreticilerin öngörülen ve önceden belirlenen süre dahilinde bir çalışma yükümlülüğünü kabullendikleri ve ders saati karşılığında da ücretlendirildikleri görülmektedir. 

Resmi ve dini bayramlarda, tatillerde ayrıca doğumlarında bile izin kullanamayan Usta Öğreticiler Halk Eğitim müdürlerine verilen insiyatif kullanma bakımından da çok mağduriyet yaşamaktadır. Kurumların işleyişi, vizyonu ve misyonu doğrultusunda sürekli görevlendirilen Usta Öğretici bu yükün altında ezilmekte fakat sene başında imzalatılan yıllık sözleşme yüzünden sesini çıkarmamaktadır. 

Aldığı ücret asgari ücreti bile bulmayan Usta Öğretici pandemi sürecinde işsiz, sigortasız 1 buçuk yıl kaybına uğramış, sesini duyurmaya çalışmıştır. 

Son günlerde Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından bol bol yapılan reklamların ardından sergiler düzenlenmiş akabinde de MEB Bakanlığı yeni bir yönetmelik yayınlamıştır. Yönetmeliğin bizleri rahatlatacağı düşüncesinde iken daha büyük hayal kırıklığı yaşamaktayız.

Usta Öğreticinin görev alma konusunda yapılan sıralama çizelgesinde değiştirdikleri puanlamayı gerçek ustaların hiçe sayıldığı 360 günü 1 yıl çalışma hizmeti saydığı [ ki bizler yılda 360 gün çalışmamaktayız ayrıca yılda 360 gün iş günü yoktur.] sadece diplomaya bakılarak iş deneyimi olmayan diplomalıları öne çıkarttığı görülmektedir. Oysaki bizler meslek eğitimcileriyiz. Yıllarımızı verdik, kimimiz 15 yıl kimimiz 20 yıl kimi 25 yıl emeklilik çok uzak olduğu gibi yeni sistem bizim mağduriyetimizi ikiye katlamaktadır.

Örneğin: 720 GÜN Çalışmışlığı olan 720/320=2 yıl çalışmış oluyor. Oysa bizler yılda 180 gün bile çalışamıyoruz. Bize öngörülen 1 puanı alabilmemiz için 2 eğitim yılı çalışsak bile dolduramıyoruz.

KADROSUZ USTA  ÖĞRETİCİLER

8 Haziran 2021 Yayınlanan Değerlendirme Form

2019/2020 de kullanılan form

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum