Kırmızı ete büyük zam da tarih ve rakam verdi!

Kırmızı ete büyük zam da tarih ve rakam verdi!
Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı yüzde 48'lik zammın ardından kırmızı et sektör temsilcileri, et fiyatlarına gelecek zammı açıkladı. Tarih veren kaynaklar, "Etin kilosu en az 150 TL olacak" dedi.

Kırmızı et sektör temsilcileri Ramazan ayı öncesinde kötü haberi verdi. Uzun kuyruklar oluşuyor bahanesiyle yüzde 48 zam yapan Et ve Süt Kurumu'ndan (ESK) sonra kırmızı et fiyatlarına büyük zam geleceği belirtildi.

ESK, kırmızı et fiyatına zam yapmış, 1 kilogram kıymanın fiyatı 56 TL'den 83 TL'ye, kilogramı 62,5 TL olan kuşbaşı ise 92 TL'ye yükseltmişti. Toplam kırmızı et satışının %1'lik kısmını oluşturan ve sadece ESK mağazalarını kapsayan bu zammın, piyasadaki et fiyatlarına yansımayacağı etkilemeyeceği belirtilirken, yüksek maliyetler ve arz sıkıntısıyla karşı karşıya kalan sektör temsilcileri, kırmızı et fiyatlarının Mayıs ayına kadar yüzde 30 zamlanacağını açıkladı.

BBC'ye konuşan Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, özellikle son 4 aydır çok yoğun bir inek kesiminin yapıldığını söyledi. 

Solakoğlu, "Yıllarca zarara mahkûm bırakılan süt çiftçileri, yoğun bir şekilde anaç hayvanlarını kesmeye başladılar. Et hayvanı üreten çiftliklerin birçoğunun kullanım kapasitesi yüzde 50'nin altına düştü. Dolayısıyla şu anda kesimlik et hayvanı bulmakta çok ciddi zorluk çekiliyor, et fiyatlarının yükselmesi şart." dedi.

İşletmelerdeki hayvan sayılarında ciddi düşüşe dikkat çeken, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Et ve Süt Kurumu (ESK) eski genel müdürü İsmail Kemaloğlu da, "Eğer beklenen rakamlarda turist gelirse, etin kilosu çok rahat 150 TL olur. Çünkü arz sorunu kritik bir hal alacak gibi gözüküyor. Turizm sezonunun başlaması ve hayvan stokunun minimuma inmesiyle, mayıs ayı sonuna kadar et fiyatlarının en az yüzde 30 zamlanacağını hesap ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Esas sorunun vatandaşın alım gücünde olduğunu söyleyen Kemaloğlu, "Bugün bir kilo baklava 150-200 TL iken, ete pahalı dememek gerekiyor" diyor. 
milligazete

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum