Yıllık enflasyonun yüzde 80'i geçebilir!

Yıllık enflasyonun yüzde 80'i geçebilir!
TÜİK'in 3 Ağustosta açıklayacağı yıllık enflasyon rakamlarının yüzde 80'i geçmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Artan enflasyon rakamlar ve hayat pahalılığı vatandaşın sırtında kambur olmaya devam ediyor. Vatandaş ne kiraya çıkabilecek bir daire bulabiliyor, nede market alışverişinde sepetini doldura biliyor.

Hal böyle olunca gözler 3 Ağustos'ta Türkiye İstatistik Kurumunun ( TÜİK) açıklayacağı enflasyon rakamlarına çevrildi.

Tüketici Fiyatları Endeksi'nin ( TÜFE) Temmuz ayında gerileyen akaryakıt fiyatlarina rağmen TL'deki değer kayıplarının devam eden etkileriyle aylık yüzde 2.9 artması yıllık bazda ise 24 yılın yeni zirvesi olan yüzde 80.5'e yükselmesi bekleniyor.

ENSON 1998'DE BU ARTIŞI GÖRMÜŞTÜK!
Ayrıca 11 katılımcıyla gerçekleştirdiği bir ankette Temmuz ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 79.45 ila yüzde 82.5 arasında yer alıyor. TÜFE en son Ağustos 1998 döneminde yüzde 81.4 artış kaydetmişti.

TCMB dün yılsonu enflasyon tahmini yüzde 60.4'e yükseltti. Reuters'ın bugün tamamladığı ankette ise yıl sonu tahmini yüzde 70 oldu. Yıl boyunca yapılan anketlerde 2022 yıl sonu tahminleri Rusya- Ukrayna savaşının enerji ve tahıl fiyatlarına etkisi ve TL'nin değer kaybı sebebiyle sert yükselirken bu ay Haziran ayında yapılan anketteki yılsonu tahmini olan yüzde 69.5'e çok yakın gerçekleşti.

Her ay yukarı yönlü sert revizyonlar 2022'de ilk kez Temmuz verisi anketinde sınırlı kaldı.

Öte yandan Haziran ayında yıllık enflasyon ulaştırma ve gıda öncülüğünde yüzde 78.62'ye yükselmişti. TCMB Perşembe günü açıklanan yıl sonu enflasyon raporunda cari fazla hedefi ile kalıcı enflasyon düşüşüne kademeli olarak ulaşılmasını hedefleyen politikalara devam edeceği mesajı verdi.
karadenizgazetesi

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.