Çıraklık ve staja başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi sayılacak mı?

Çıraklık ve staja başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi sayılacak mı?
Çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanların sigortalı sayılmalarına ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulanmasına rağmen, çırak veya stajyer olarak çalışmaya başladıkları tarihin uzun vadeli sigorta kolları bakımından, sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi eşitsizliğe ve mağduriyete neden olmaktadır. Çıraklık, kursiyerlik ve staj başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kollarında hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması yönünde çalışmanız var mıdı

Çıraklık ve staja başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınması önerisine ilişkin TBMM'ye verilen önerge:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Anayasa'nın 98 ve TBMM İçtüzüğü'nün 96. Maddeleri gereğince Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. A. Tuncay ÖZKAN /İzmir Milletvekili 

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 5. Maddesinin (b) bendi ile 3308 sayılı Kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası bakımından sigortalı sayılmıştır. 

Çırak veya stajyer öğrenci olarak çalışanların sigortalı sayılmalarına ve haklarında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası uygulanmasına rağmen, çırak veya stajyer olarak çalışmaya başladıkları tarihin uzun vadeli sigorta kolları bakımından, sigortalılık başlangıç tarihi olarak kabul edilmemesi eşitsizliğe ve mağduriyete neden olmaktadır. 

Bu çerçevede; 

Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin; 

1- Çıraklık, kursiyerlik ve staj başlangıç tarihlerinin uzun vadeli sigorta kollarında hizmet ve sigorta başlangıç tarihi sayılması yönünde çalışmanız var mıdır? 

2- Çıraklık ve staj dönemlerine ilişkin olarak, ilgililere borçlanma hakkı tanınması ve çıraklık ve staja başlama tarihinin sigortalılık başlangıç tarihi olarak esas alınması için bir düzenleme yapılmakta mıdır? 

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.