Ek gösterge 3600 olduğunda emekli maaş ve ikramiye miktarı nasıl değişecek

Ek gösterge 3600 olduğunda emekli maaş ve ikramiye miktarı nasıl değişecek
3600 ek gösterge ile emekli maaşı ve ikramiyede ne kadar artış olacak? Emeklilerin maaşı artacak mı? 3600 ek gösterge sonrası yeni, zamlı emekli maaş ve ikramiyeleri en fazla ve en düşük ne kadar artacak? Ek göstergenin 3600' e yükselmesi durumunda emekli ile dul ve yetimlerin aylıklarında ne kadarlık bir artış olacak? 1. derecede ve 30 yıl hizmeti olan bir memurun, 2018 yılının ilk yarısında geçerli olan maaş katsayısına göre, ek gösterge artışının emekli maaş ve ikramiyesine etki edeceği miktar hesaplanar

3600 ek gösterge ile emekli maaşı ve ikramiyede ne kadar artış olacak? Emeklilerin maaşı artacak mı? 3600 ek gösterge sonrası yeni, zamlı emekli maaş ve ikramiyeleri en fazla ve en düşük ne kadar artacak? Ek göstergenin 3600' e yükselmesi durumunda emekli ile dul ve yetimlerin aylıklarında ne kadarlık bir artış olacak? 1. derecede ve 30 yıl hizmeti olan bir memurun, 2018 yılının ilk yarısında geçerli olan maaş katsayısına göre, ek gösterge artışının emekli maaş ve ikramiyesine etki edeceği miktar hesaplanarak haberimizde sunulmuştur.

24 Haziran 2018 seçimleri yaklaşırken, siyasi partilerin ve Cumhurbaşkanı adaylarının seçim vaatleri arasında Devlet memurlarından bazılarına ek gösterge artışı yapılması hususu da yer alıyor.

Özellikle bazı kadro unvanlarına (polis, öğretmen, hemşire, müdür gibi) ek gösterge artışı yapılacağı şeklinde açıklanan vaatler, söz konusu unvanların 1.derece kadrosu için halen geçerli olan ek göstergelerin 3600’e çıkarılması yönünde ifadeler içeriyor.

Vaatler doğrultusunda ek gösterge artışı yapılması durumunda, bunun tam olarak hangi unvanlara yönelik olacağı şimdiden bilinmemekle birlikte, hangi unvana ilişkin ek gösterge artışı yapılırsa yapıldın, o unvanda ek göstergesi artan dereceden daha önce emekli olmuş olanlar ile dul ve yetimleri de etkilenecek.

Ek gösterge artışının emekliler ile dul ve yetimlerine etkisi

Seçimlerden sonra ek göstergelerin artırılacağına ilişkin açıklamalar, bulundukları unvanların 1.derece kadrosu için halen 2200 veya 3000 ek gösterge belirlenmiş olan Devlet memurlarının yanı sıra bu derecelerden daha önce emekliye ayrılmış olanlar ile bunların dul ve yetimlerini umutlandırdı.

Bulundukları unvanlarda aylık ve/veya kadro derecesi itibariyle 1.derecede görev yapan Devlet memurlarının büyük bir kısmı hakkında 2200 veya 3000 ek gösterge uygulanıyor. Bu unvan ve seviyeden emekliye ayrılmış olanların emekli maaşı ile dul ve yetim aylıklarının hesabında da aynı ek göstergeler uygulanıyor.

Bazı kadro unvanlarına ilişkin ek göstergenin artmasıyla, bu kadro unvanlarından emekliye ayrılmış olanların maaşı artmış olacak. Bunlardan hayatta olmayanların dul ve yetimlerine ödenen aylıklar da hak sahibi oldukları oranlara göre artacak.

Ek gösterge artışı, emekli durumda olanları nasıl etkileyecek?

Özellikle emekli maaşı ve emekli ikramiyesi miktarı üzerinde etkili olmasından dolayı, Devlet memurları ile emekliler, bulundukları veya bulunmuş oldukları unvanın 1.derece kadroları için geçerli olan ek göstergelerin artırılmasını istemektedirler.

   **Emekli maaşına etkisi

Belli bir ek göstergeden emekliye ayrılmış olanların veya emekli olacakların aldığı/alacağı emekli maaşının miktarı, o ek göstergenin artması halinde artar. Emeklilerin dul ve yetimlerinin aylığı da, maaştan yararlanma oranları ölçüsünde artar.

2018 yılının ilk yarısında geçerli olan maaş katsayısına göre, ek gösterge artışının emekli maaşına etki edeceği miktar aşağıda gösterilmiştir.

Aylık               Hizmet            Ek gösterge artışının emekli maaşına etkisi

Derecesi          Yılı         2200’den 3600’e çıkarsa    3000’den 3600’e çıkarsa

1                       30                 641 TL artar                             569 TL artar

   **Emekli ikramiyesine etkisi

Belli bir ek göstergeden emekliye ayrılacak olanların alacağı emekli ikramiyesinin miktarı, o ek göstergenin artması halinde artar.

Ancak, bazı istisnai durumlar hariç olmak üzere, emekliye ayrılmış olduğu ek göstergenin artması durumunda, emeklilere ve hak sahiplerine ek gösterge artışından kaynaklı ikramiye farkı ödenmez.

Ek göstergenin artması halinde, artış öncesinde emekliye ayrılmış olanlardan (ve hak sahiplerinin) ikramiye farkı alabilecek olanlar şunlar:

5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanununa tabi olanlardan;

-Yaş haddinden dolayı emekliye sevk edilenlere (ölümleri halinde dul ve yetimlerine),

-Gerekli bekleme süresi sonunda kadrosuzluk sebebiyle emekliye sevk edilenlere (ölümleri halinde dul ve yetimlerine),

-Vazife malullüğü hükümlerine göre vazife malullüğü aylığı bağlananlara (ölümleri halinde dul ve yetimlerine),

-Emekli, adi malullük veya vazife malullüğü aylığı bağlanmadan veyahut toptan ödeme yapılmadan ölenlerin dul ve yetimlerine

emekli aylığına hak kazanılan tarihi izleyen ilk mali yılın birinci ayına kadar olan sürede ek göstergede değişme olması durumunda, ek gösterge artışından kaynaklı kaynaklı ikramiye farkı ödenir.

Buna göre, 2019 yılı Ocak ayına kadar ilgili ek göstergede artış olması durumunda, 2018 yılı içerisinde yukarıda sayılan kapsamda emekliye ayrılmış olanlar emekli ikramiyesi farkı alabilecek. Ancak, yukarıda sayılan kapsamda (zorunlu emeklilik kapsamında) olsalar bile, 2018 yılından önce emekliye ayrılmış olanlara, ek gösterge artışından kaynaklı emekli ikramiyesi farkı ödenmeyecek.

Buna kapsamda, 2018 yılının ilk yarısında geçerli olan maaş katsayısına göre, ek gösterge artışının emekli ikramiyesine etki edeceği miktar aşağıda gösterilmiştir.

Aylık           Hizmet          Ek gösterge artışının emekli ikramiyesine etkisi

Derecesi       Yılı        2200’den 3600’e çıkarsa          3000’den 3600’e çıkarsa

1                    30              23.121 TL artar                              20.516 TL artar

memurunyeri.com

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum