Emekli ikramiyelerine ve maaşlara zam! İşte kuruşu kuruşuna yeni maaşları...

Emekli ikramiyelerine ve maaşlara zam! İşte kuruşu kuruşuna yeni maaşları...
Emekli ikramiyelerine ve maaşlara zam müjdesi! Kuruşu kuruşuna hesaplandı ve belli oldu. Yüzde 20 zam yapıldı. Emekli maaşlarına da yansıdı, yeni rakamlar duyuruldu. 1 Ocak tarihinden itibaren artık maaşları zamlı şekilde alacaklar. Tüm sağlık personellerinin ek ödemeleri bütçeye aktarıldı. Pratisyen ve uzman hekimlerin ek göstergesi yükseltildi, nöbet ücretleri de yüzde 50 arttı. Emekli hekimlerin bu gelişmeye bağlı olarak maaşları yükseldi. 25 yıllık hizmeti olan bir uzman doktor, emekli olduğunda maaşı n

Pratisyen hekimlerin ek göstergesi 13 binden 33 bine, uzman hekimler ile diş hekimlerinin ek göstergesi de 17 binden 40 bine çıkarıldı. Böylece emekli hekimlerin emekli aylıkları da yükselmiş oldu. Toplu sözleşme kapsamında doktor dışında tüm sağlık personeline 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere sabit ek ödemelerine yüzde 20 zam yapıldı.

ARTIŞTAN KİMLER YARARLANACAK?

2022-2023'ü kapsayan toplu sözleşme kapsamında doktorlar dışındaki çalışanların döner sermaye ek ödemeden aldıkları pay da yüzde 20 artırıldı. Bu artıştan, ebe, hemşire, sağlık memuru, laborant, anestezi, radyoloji, tıbbi sekreter gibi sağlık hizmetleri sınıfında çalışanlar ile tekniker, teknisyen, mühendis gibi teknik hizmetler sınıfında çalışanlar yararlanacak. Toplu sözleşme ile 400 bin sağlık çalışanının ek ödeme kadro unvan katsayısı ilavesi de yüzde 100 artırıldı.

NÖBET ÜCRETLERİ YÜZDE 50 YÜKSELTİLDİ

Acil serviste hizmet veren röntgen ve laboratuvar birimlerinde çalışanların nöbet ücretleri yüzde 50 yükseltildi. Resmi ve dini bayramlarda nöbet tutan her sağlık çalışanı, yüzde 25 artırımlı nöbet ücreti alacak. Resmi ve dini bayram tatilleri sebebiyle verilen genel idari izin günlerinde görev yapan sağlık çalışanlarına nöbet ücreti ödenecek.

Uzman ebe ve hemşirelerin, özel hizmet tazminatı ilaveleri yüzde 40 oranında artırıldı. Entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde tutulan nöbetlerin ücretleri yüzde 50 artırıldı. Geçici görevlendirilen diş hekimlerine, ek ödemesi yüksek olan kurumdan ödeme yapılacak. "Yardımcı sağlık hizmetleri sınıfı" tanımındaki "yardımcı" ibaresinin kaldırılması için çalışma yapılacak.

MAAŞLAR NE KADAR OLACAK?

Yapılan düzenlemeyle uzman ve pratisyen hekimlerin yeni yılda alacakları maaşlar şöyle olacak: Bu yıl (1/4) 9 bin 314 lira maaş alan uzman hekimin geliri 14 bin 314 lira olacak Bu yıl 7 bin 570 lira maaş alan pratisyen hekimin geliri 10 bin 70 lira olacak.

Emekli hekimlerin gelirine ilave olarak, uzman hekimler ve diş hekimlerine 17 bin maaş katsayısı ile 3 bin 56 lira tutarında ilave ödeme tutarı, ek göstergenin 40 bine çıkarılmasıyla 7 bin 191 lira olacak. Pratisyen hekimlere 13 bin katsayı ile 2 bin 337 lira tutarındaki ilave ödeme 22 bin katsayısı ile 5 bin 933 liraya çıktı. Toplam 25 yıllık hizmeti olan uzman doktor, emekli olduğunda (4 bin 912 + 7bin 91 lira) yaklaşık 12 bin 102 lira emekli aylığı alacak.

ÖĞRETMENLERE 2 BİN LİRA ZAM

Sözleşmeli öğretmeler, kadrolularla aynı haklara sahip olacak. 10 yıl çalışan öğretmenler uzman olacak, maaşı 1000 lira artacak. İkinci eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlere 1000 lira, başöğretmenlere ise 2 bin lira maaş artışı yapılacak. Önümüzdeki günlerde Meclis'e getirilmesi beklenen düzenleme yürürlüğe girdiğinde öğretmenlerle ilgili düzenlemelerin detayları netleşecek.

ÖTE YANDAN MEMUR VE EMEKLİNİN YENİ YIL ZAMMI ŞİMDİDEN YÜZDE 10'U AŞTI

  Kasım ayı enflasyonunun açıklanması ile birlikte gözler memur ve emeklinin alacağı enflasyon zammına çevrildi. Kasım itibarıyla son 5 aylık enflasyon yüzde 10.46 oldu.  Memura ocakta yüzde 5 toplu sözleşme zammı da var. Enflasyon farkıyla zam şimdiden yüzde 12'i aştı. SSK ve Bağkur emeklisi için de yüzde 10 zam garantilendi.

 İKİ YILLIK TOPLU SÖZLEŞME

 Milyonlarca memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammı ağustosta belli olmuştu. Buna göre; 2022 yılı için yüzde 5+7, 2023 yılı için ise yüzde 8+6 olmak üzere maaşlarda iki yıl süresince kümülatif yüzde 28.62'lik bir artış olacak. Her 6 ayda bir enflasyon söz konusu zamların üzerine çıkarsa, fark da eklenecek. Buna ilave olarak sendikalı yaklaşık 2 milyon memura 400 liralık da toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek.

 İLK 6 AYDA YÜZDE 8.45 OLDU

Diğer yandan memur ve emeklisi, 2019 yılındaki toplu sözleşme görüşmelerinde 2020 yılı için yüzde 4+4, 2021 yılı için de yüzde 3+3 oranında zam almıştı. Enflasyon farkı da her 6 aylık dönemde (ocak ve temmuzda) bu rakamlara eklenmişti. 2019'daki toplu sözleşmenin son zammı bu yılın aralık ayına kadar geçerlik olmak üzere yüzde 3 olarak uygulanmıştı. Buna ilk 6 ayda oluşan yüzde 5.45'lik enflasyon farkı da eklenmiş ve toplam zam yüzde 8.45 olmuştu.

ŞİMDİDEN YÜZDE 10.46'YA ULAŞTI

 Ocak 2022'de açıklanacak geriye dönük 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü geçmesi halinde hem yeni toplu sözleşme zammı olan yüzde 5, hem de fark eklenecek. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), dün kasım ayı enflasyonunu açıkladı ve aylık enflasyon yüzde 3.51 oldu. Enflasyon temmuzda yüzde 1.80, ağustosta yüzde 1.12, eylülde ise yüzde 1.25 artmıştı. Bir başka ifadeyle ikinci 6 aylık dönemin ilk 5 ayında kümülatif yüzde 10.46'lık enflasyon rakamına ulaşıldı.Kasım ayı enflasyonuyla birlikte yüzde 7.46'lık zam farkı (10.46-3=7.46) oluşmuş durumda. Yani geri kalan 1 aylık (aralık) enflasyon verisi eksi çıkmaz ve eksi çıkan dönemler artı dönemleri sıfırlamazsa ocakta 5.5 milyon memur ve memur emeklisine fark yansıtılacak ve maaşlar yüzde 5'lik toplu sözleşmesine ek fark kadar artacak. Şu anki farka göre ocak zammı yüzde 12.46 (5+7.46) seviyesinde oluşmuş durumda. Aralıkta enflasyonda artış beklentisinin süreceği öngörülüyor. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin zammı toplu sözleşme oranıyla yüzde 15'e yaklaşabilir.

 SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİ NE KADAR ALACAK?

 Dün ortaya çıkan rakamla birlikte SSK ve Bağkur emeklileri şimdiden yüzde 10.46'lık zammı garantilemiş durumda. Bu durumda 7.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisi yüzde 10'un üzerinde bir zam alabilecek. Böylece 2000 lira maaşı olan bir SSK veya Bağkur emeklisinin yeni maaşı 2209 liraya çıkacak. 3000 bin lira maaşı olanların ise ocak maaşı 314 lira artışla 3314 liraya ulaşacak. Aralık enflasyonuyla bu rakamların daha da artması bekleniyor.
gazetevatan

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
5 Yorum