Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında kanun teklifi TBMM'ye sunuldu (23 Ekim 2019)

Emeklilikte yaşa takılanlar hakkında kanun teklifi TBMM'ye sunuldu (23 Ekim 2019)
Emeklilikte yaşa takılanların durumu ise daha vahimdir, devletin genç diye emekli etmediği, işverenin yaşlısın diye işe almadığı yaşa takılanlar için yapılacak olan bu düzenleme onların rahat bir nefes almalarını sağlayacaktir. EYT'lileri ilgilendiren ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 23 Ekim 2019 tarihinde plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim ve Gerekçesi Ekte Yer Almaktadır. Gereğini arz ederim. Saygılarımla. 14.10.2019 
Ömer Fethi Gürer/ Niğde Milletvekili 

GENEL GEREKÇE: 

08/09/1999 tarihide 4447 sayılı yasa ile ülkemizde emeklilik sistemi değişmiştir. 08/09/1999 tarihine kadar kadınlar ve erkekler 18 yaş SGK işe başlama tarihlerine göre, kadınlar 20 yıl 5000 prim günü, erkekler 25 yıl 5000 prim gününe tabi olarak emekli olmaktaydı. 08/09/1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile bu sitem değişmiş kadınların ve erkeklerin sigortalılık sürelerine yaş şartı eklenmiştir. Bu değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatılmıştır. 

İlk SGK işe başlama tarihi sigortalının işverenle yaptığı sözleşme dışında, emeklilik açısından Devlet'le de yapmış olduğu sözleşmedir. İlk işe başlama tarihine göre emekli olacağını bilen milyonlarca çalışanın emekli olacağı tarihin değişmesi büyük mağduriyetler doğurmuştur. 

Emekli olacağı yaştan 5 yıl 8 yıl 13, 15 yıl daha geç emekli olmak başlı başına mağdur olmaktır. 08/09/1999 tarihinde yapılan değişikliklerin geçmişe dönük olarak uygulaması vatandaşların vicdanında yara açmıştır. 

İşsizlik bu kadar artmışken düşük emekli maaşları ile geçinemeyenler çalışmak zorunda kalmakta, hatta çoğu iş bulamamaktadır. Emeklilikte yaşa takılanların durumu ise daha vahimdir, devletin genç diye emekli etmediği, işverenin yaşlısın diye işe almadığı yaşa takılanlar için yapılacak olan bu düzenleme onların rahat bir nefes almalarını sağlayacaktir. 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. 
"GEÇİCİ MADDE 79- Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, bu Kanuna ve mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik için gereken prim ödeme gün sayısı koşulunu sağlayıp da yaş koşulunu sağlamayan ve 8/9/1999 tarihinden önce sigortalı veya iştirakçi olanlardan bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren sigortalılık veya hizmet süresini tamamlayan ve prim ödeme gün sayısını dolduranlar, bu koşulları yerine getirdiği tarihten itibaren kuruma başvuruları halinde yaşlılık ayılığına hak kazanır. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından belirlenir.” 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.