EYT'de 5975 gün detayı! Maaş ve statü yeniden hesaplanacak

EYT'de 5975 gün detayı! Maaş ve statü yeniden hesaplanacak
EYT’de öne çıkan modelde ise 6 başlık dikkat çekiyor. Teknik çalışmalarda prim daha fazla önem kazanıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış ancak belli bir prim seviyesine gelmiş sigortalılar değerlendirmeye alınıyor.

Milyonlarca kişinin beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinde tek bir modele ağırlık verilmeye başlandı. Tasarı üzerinde yapılan teknik çalışmanın TBMM açıldıktan sonra gündeme getirilmesi bekleniyor. EYT düzenlemesinin Aralık ayında gündeme gelebileceği işaret edilmişti. 

5000 PRİM GÜNÜ DETAYI
Sabah’ın haberine göre; 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış herkes EYT’li olarak kabul edilebilir. Ancak bu kişilerin tamamı yasadan faydalanamayacak çünkü en az 5 bin prim gün şartları bulunacak. Yapılan çalışmalarda primin en az 5000 ile işe giriş tarihine göre 5975 gün arasında olması üzerinde duruluyor.

YAŞ VE YIL PROBLEMİ ÖNE ÇIKTI

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
Kadınlar için 20 erkekler için ise 25 yıllık bekleme süreleri çözülmesi gereken bir diğer konu. Kadınların şu anda bekleme süreleri dolmuş durumda. Erkeklerde ise bu süre 1997 yılına kadar ulaştı. Sürenin yıl olarak değil ilk sigortalı olunan tarihten bugüne kadar geçen zaman olarak hesaplanması düşünülüyor.

Yaş probleminin çözülmesi ise sanıldığından daha karmaşık olabilir. Yasada belirlenen yaş şartına kalan sürenin belli oranda indirilmesi, diğeri ise kadınlar için 50 erkekler için 52 yaş bareminin konulması düşünülen alternatifler arasında.

MAAŞ VE STATÜ YENİDEN HESAPLANACAK
Son 7 yıllık sürede 3.5 yıla bakılarak, sigortalının hangi kurumda daha uzun sürede sigortalı olduğunun tespit edilmesi ve o statüden emekli edilmesi de formüller arasında yer alıyor.

EYT'lilerin emekli oldukları tarihte primlerine ve kazançlarına göre maaşlar yeniden hesaplanacak. 

DOĞUM BORÇLANMASI DA DEVREDE
Tamamlanması dilenen prim gün sayısında ortaya çıkan boşlukların doldurulması için borçlanma formülü de ön plana çıkacak.

Kadınlar, çalışmaya başladığı yıldan itibaren her çocuk için 2 yıl borçlanma alabilecek.

Erkeklerde ise askerlik oluşturulan vakit değerlendirilecek ve emeklilik yılı 1 sene öne çekilebilecek. 

Sabah

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.