İşçi ve 4/1B statüsünde çalışanların çif maaş alma imkanı nasıl? EYT çıkarsa kimler yararlanabilecek?

İşçi ve 4/1B statüsünde çalışanların çif maaş alma imkanı nasıl? EYT çıkarsa kimler yararlanabilecek?
"Çift maaş alma hakkı kimlere tanınıyor, EYT çıkarsa kimler yararlanabilecek, toplu para ödeyerek emekli olmak mümkün mü, tazminatta zamanaşımı var mı" gibi sorular çalışanlar tarafından merak ediliyor. Hürriyet gazetesinden Noyan Doğan bu soruları yanıtladı. İşte Doğan'ın yazısı...

İki maaş birden alma imkanı bulunuyor. Pek çok vatandaş haberdar değil. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 4/1A’lı yani işçi statüsünde çalışanlar ile 4/1B statüsünde Bağ-Kurlu olarak çalışanlar gerekli şartları taşımaları halinde çift maaş alma hakkına sahip oluyor.

Soru: İşe giriş tarihim 18.11.1993. Ödenmiş prim gün sayım 4081. 1975 doğumluyum. 2014 yılında ikizlerim oldu. Bir etkisi olur mu? EYT çıkma durumunda emekli olma şansım var mı?

Cevap: Sigorta başlangıcı 1999 öncesi olanlar emeklilikte yaşa takılıyorlar, yani EYT’li oluyorlar. Bugün için EYT ile ilgili bir düzenleme yok, ancak konu gündemde ve önümüzdeki yılın ortalarında üzerinde konuşulmaya başlanacak. Fakat EYT çıksa bile sizin hem prim gün sayınız hem de çalışma yılınız eksik. EYT’li olabilmek için emeklilik ile ilgili tüm şartların yerine getirilip yaşa takılmış olmak gerekiyor. Bu durumda düzenleme yapılsa bile yararlanamazsınız. Doğum borçlanması yaparak prim gün sayınızı tamamlayabilirsiniz.

Soru: Şu an işsizim. Sigorta prim gün sayım, askerliği borçlanırsam 3100 olur. İsteğe bağlı sigorta olursam aradaki yılları borçlanıp emekli olma şansım olur mu? 1988 sigorta girişliyim, 8 yıl sigortasız çalıştım.

Cevap: Yaşınızı belirtmemişsiniz. İsteğe bağlı sigortalılıkta geçmişe yönelik prim borçlarını ödeyerek, emekli olunmuyor. İsteğe bağlı sigortalı olursunuz, emeklilik için gerekli olan eksik prim sayınızı tamamladığınızda yaşınız da tutuyorsa emekli olabilirsiniz. Yaşınız geldiğinde eksik prim gün sayınız varsa onu da askerlik borçlanması ile tamamlayabilirsiniz.

Soru: 13 yıl aynı işyerinde çalıştım. 28.8.2008 tarihinde işime son verildi. Geriye dönük kaç yıl kıdem tazminatı alabilirim?

Cevap: 2017 yılına kadar kıdem tazminatında zaman aşımı süresi 10 yıldı, 2017 yılında yapılan düzenleme ile zaman aşımı süresi 5 yıla indirildi. 2017 yılından önce işten çıkarılanların kıdem tazminatı için belirli durumlarda 10 yıllık süre hakkı var. Ancak 2008 yılında işten çıkarıldığınız için zaman aşımı süresini aşmış durumdasınız ve geri dönük kıdem tazminatı alamazsınız.

Soru: Ölen babamdan yetim aylığı alıyorum. Kendim SSK ya da Bağ-Kurlu olsam babamdan aldığım yetim aylığım kesilir mi?

Cevap: Kanuna göre yetim aylığı bağlananları 4/1A’lı yani işçi statüsünde sigortalı olarak işe başlamaları ya da 4/1B statüsünde Bağ-Kurlu olarak çalışmaya başlamaları halinde yetim aylıkları kesilmez. Buna göre sigortalı olursanız yetim aylığı almaya devam edebilirsiniz.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.