MHP'den emeklilikte yaşa takılanlar için kanun teklifi

MHP'den emeklilikte yaşa takılanlar için kanun teklifi
1- 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacakken, yapılan yasal düzenleme ile prim gününün yanında yaş şartını da getirmiştir. MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY tarafından verilen kanun teklifi ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilikte yaş şartı kaldırılmaktadır.

1- 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayanlar normalde yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olacakken, yapılan yasal düzenleme ile prim gününün yanında yaş şartını da getirmiştir. MHP Manisa Milletvekili  Erkan AKÇAY tarafından verilen kanun teklifi ile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların emeklilikte yaş şartı kaldırılmaktadır.

GENEL GEREKÇE

8 Eylül 1999 tarihinden önce 17/7/1964 tarihli ve 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı olanlar yaş şartı olmaksızın, prim günü ve sigortalılık süresiyle emekli olmaktaydı. 506 Sayılı Kanuna göre; sigortalılık süresi (kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl) ile 5000 günlük prim ödeme gün sayısı bu iki şartı oluşturmaktaydı.

25/8/1999 tarihli ve 4447 Sayılı Kanun ile emeklilik yaşı kademeli olarak yükseltilmiş, Anayasa Mahkemesi'nin söz konusu kanundaki ilgili hükmü iptal etmesiyle 2002 yılında 4759 Sayılı Kanun çıkarılarak emeklilikte kademeli geçiş yeniden düzenlenmiştir. Yeni şartla, 8.9.1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58, erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen yaş bekleme süresi getirilmiştir. Bu kanun hükmü gereği sigortalılar, prim ödeme gün sayısını doldurmuş olsalar dahi emekli aylığından yararlanabilmek için öngörülen yaş koşulunu sağlayana kadar beklemek zorunda kalmıştır. 23/05 / 2002 tarihli 4759 sayılı Kanun ile 1999 yılından önce işe başlayanla sigortalı yurttaşlarımızın emekli olacağı yaş 3 ila 11 yıl arasında uzatılmıştır.

Emekli olmak için yaşı bekleyen ama bu süre zarfında işsiz kalanlar vatandaşlarımıza işe girmek istediklerinde yaşlısın denilmekte, emekli olmak istediklerinden gençsin denilmektedir. Dolayısıyla iş bulmak için zorlanan bu vatandaşlarımız için emeklilik bir hayal olmuştur.

Kanun teklifimiz ile; 8 Eylül 1999 tarihinden önce 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında sigortalı olup hem prim ödeme gün sayısı hem de sigortalılık süresini doldurmuş olan ancak yaş şartını yerine getiremeyenlere emeklilik hakkı tanınmaktadır.

Kamubiz.com Özel Haber

YENİ FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
8 Yorum