Öğrencilik staj çalışmaları emeklilik hesabında işe giriş tarihi olarak hesaplansın

Öğrencilik staj çalışmaları emeklilik hesabında işe giriş tarihi olarak hesaplansın
Çıraklık veya öğrencilik sırasındaki staj çalışmaları emeklilik hesaplamalarında ilk işe giriş tarihi olarak hesaplanmamasının önünde herhangi bir engel var mıdır?

Çıraklıkta ve stajda geçen sürelerin emeklilik hesaplamalarında kullanılması önerisine ilişkin Meclise sunulan önerge şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 9./3/2021 Dr. Arslan KABUKCUOĞLU /Eskişehir Milletvekili 

29.10.2020 tarihinde www.gursesgazetesi.com sitesinde yer alan habere göre, Staj sigortası, staj yapan öğrencilerin, yeni mezunların veya yeni bir işe giren işçilerin, iş süresi boyunca iş kazası ya da mesleki hastalıklara karşı korunması için yapılan zorunlu sigorta kapsamına giren bir sigorta türüdür. 

5510 sayılı Kanuna göre 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanmaktadır. 

Bilindiği gibi çıraklık veya öğrencilik sırasındaki staj çalışmalarından kaynaklanan sigortalılık başlangıçları ve prim gün sayıları emeklilik hesabından dikkate alınmamaktadır. Bununla birlikte, emeklilikte dikkate alınmayan staj ve çıraklık sigortası, doğum borçlanması yapmak isteyen kadınlara büyük bir avantaj sağlamaktadır. Kadınlar, normalde sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonraki doğumlarda boşta geçen sürelerini borçlanabilmektedir. 

Ancak, öğrenciliği sırasında çıraklık ve staj sigortası yaptırmış kadınlar, işe girmeden önce doğan çocukları için doğum borçlanması yapabiliyorlar. Bu şekilde borçlanan kadınlar emeklilik yaşını da öne çekebilmektedir. 

Bu bağlamda; 

1-Türkiye'de çırak ve stajer olarak adlandırılan kaç öğrenci bulunmaktadır? 

2-Çırak ve stajer öğrenciler, neden uzun vadeli sigorta kolları olarak nitelendirilen malullük, yaşlılık, ölüm, emeklilik sigorta kollarına tabi değildir? 

3-Ülkemizin zor şartları ve emekliliğin uzun sürece yayıldığı göz önüne alınarak milyonlarca kişiyi olumsuz etkileyen bu durumla ilgili Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Varsa bunlar nelerdir 

4-Çırak ve stajer uygulaması başladığı tarihten bu yana kaç öğrenci çırak ve stajer olarak çalışmıştır? 

5- Çıraklık veya öğrencilik sırasındaki staj çalışmaları emeklilik hesaplamalarında ilk işe giriş tarihi olarak hesaplanmamasının önünde herhangi bir engel var mıdır?

Kamubiz.com ÖZEL/ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.