Sabah Gazetesi açıkladı..Bakan Bilgin'in açıklamasına göre, EYT hangi memurları etkileyecek? 8 soru 8 cevap

Sabah Gazetesi açıkladı..Bakan Bilgin'in açıklamasına göre, EYT hangi memurları etkileyecek? 8 soru 8 cevap
Yaşı dolan 5 bin günde emekli olacak mı? 18 yaşından küçükken sigortalı olan EYT'den yararlanabilir mı? 1999 öncesi SSK'lı memurlar yararlanabilir mi? Staj başlangıç sayılıyor mu? Kimler yeni düzenlemeden yararlanacak? EYT'den yararlanacak kişi sayısı nedir? EYT'de yaş ve prim şartı değişecek mi? Düzenleme ne zaman olacak?

Yaşı dolan 5 bin günde emekli olacak mı?

Eğer EYT çıkmamış olsaydı, 5900 gün üzerinden emekli olacaktı. Sadece prim günü koşulları farklı. 1999 öncesinde SSK'lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken Emekli Sandığı iştirakçisi kadınlar 7200 prim gününü tamamlamak zorunda.

Eğer çıkartılacak EYT yasası ile 1999 öncesindeki prim günü ve sigortalılık süresi koşulları ile emeklilik hakkı getirilirse, Emekli Sandığı'na tabi kadınlar 7200 günü, erkekler ise 9000 günü tamamladıkları tarihten itibaren EYT'den yararlanırlar.

18 yaşından küçükken sigortalı olan EYT'den yararlanabilir mı?

Sigortalı çalışmaya 18 yaşından önce başlamak, EYT'den yararlanmayı engellemez. Sadece sigortalılık süresi, 18 yaşın doldurulduğu tarihte başlar.

18'den önce ödenen primler prim günlerine eklenir. SSK'lı bir erkek için aranan 25 yıllık sigortalılık süresi 27 Haziran 2000'de başlar. 2025'te sigortalılık süresi tamamlanarak EYT'den yararlanılabilir.
1999 öncesi SSK'lı memurlar yararlanabilir mi?

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

8 Eylül 1999 ve öncesinde SSK, BAĞ- KUR veya Emekli Sandığı'ndan herhangi birinde sigortalı çalışmış olanların prim günü koşulları farklı. 1999 öncesinde SSK'lı kadınlar 5000 prim günü ve 20 yıl sigortalılık süresine tabi iken, Emekli Sandığı'ndakiler 7200 prim gününü tamamlamak zorunda.

Yasa ile 1999 öncesindeki prim günü ve sigortalılık süresi koşulları ile emeklilik hakkı getirilirse, Emekli Sandığı'na tabi kadınlar 7200, erkekler 9000 günü tamamladıkları tarihte EYT'den yararlanır.

Staj başlangıç sayılıyor mu?

Staj ve çıraklık dönemi sigortaların başlangıç sayılıp sayılmayacağıyla ilgili bir soruya daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Onlar EYT kapsamında değil zaten. Sigorta girişi olanlarda bir sorun yok. Çıraklık ve stajyerlik bir sigorta girişi değil. Onlar sağlık sigortasını korumak üzere geliştirilmiş bir sistem" yanıtını vermişti.

Kimler yeni düzenlemeden yararlanacak?

İlk sigortalı olduğu tarih Eylül 1999'dan önce olanlara yönelik bir düzenleme olacak. Bu tarihten önce sigortalı olan kadın çalışanlar 20 yıllık çalışma ve 5 bin gün prim günü tamamlarsa düzenlemeden yararlanacak.

Eylül 1999'dan önce sigortalı olan erkek çalışanlar; 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü doldurmuşsa emekli olacak. Düzenlemeden yararlanmak için çalışma süresinin ve 5 bin prim günün doldurulması şart. Hizmet süresini doldurmayanlar ve prim gün sayısı eksik olanlar düzenlemeden yararlanamayacak.

EYT'den yararlanacak kişi sayısı nedir?

İlk etapta çalışma yılını ve prim gün sayısını tamamlayanlar emekli olacak. Prim gün sayısı ya da çalışma yılı emeklilik için eksik olanlar prim gün sayılarını ve çalışma yıllarını tamamladıklarında düzenlemeden yararlanıp emekli olabilecek. Eylül 1999 öncesi sigortalı olup da çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran 1.5 milyon kişi var. (Bu rakam yılsonu itibarıyla değişebilir. Çünkü prim gün sayısına bakılıyor)

İlk etapta bu kişiler emekli olacak. Sonrasında prim gün sayısını ve çalışma yılını dolduranlar düzenlemeden yararlanıp emekli olacak. Bu kişilerin sayısı 4 milyon olarak açıklandı. Dolayısıyla düzenleme herkesi kapsıyor.

EYT'de yaş ve prim şartı değişecek mi?
8 Eylül 1999 öncesi ve 5000 prim gün şartı değişmiyor. Erkekler için 25, kadın çalışanlar için 20 yıl şartı yerine getirildiğinde bundan yararlanabiliyorlar.

Düzenleme ne zaman olacak?
Aralık ayında yasal düzenleme Meclis'e gelecek, Meclis'te görüşüldükten sonra yasa çıkacak ve yeni düzenleme 2023 ilk aylarında uygulamaya geçecek.

Hazal Ateş

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.