Staj sigortası mağdurları: Sigorta primleri başlangıç sayılmalı

Staj sigortası mağdurları: Sigorta primleri başlangıç sayılmalı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj sigortası ile ilgili çalışmaların başladığını açıkladı.

Meslek liselerinde okurken zorunlu staj sürecinde çalışmalarına rağmen sadece sağlık sigortaları yatırıldığı için aktif çalışmaları emekliliğe başlangıç sayılmayan mağdur sayısı 1,5 milyonu buluyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT çalışmalarında sona yaklaşıldığına dikkat çekerken, staj sigortası mağdurlarına ilişkin çalışmalarının başladığını belirtti. Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, mağduriyetin son bulması için geçmişte yapılan stajlarda yatırılan sigorta primlerinin başlangıç sayılması gerektiğini vurguladı. Meslek liselerinde okuyan öğrenciler için uygulanan zorunlu staj uygulamalarında öğrenciler adına yatırılan sigortaların prim olarak değil de sadece sağlık sigortası olarak görülmesi nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon vatandaşın olduğuna dikkat çeken Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, yapılan işlerin tam mesai şeklinde uygulandığının altını çizerek, yatırılan sigortaların neden yarım olduğunu sordu. Var olan kanunun düzenlenmesinin bir an önce gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu.

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ

“YAPILAN SİGORTALAR SADECE SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINDA”
Yürürlükte olan kanunun eski olduğunu vurgulayan Salman, kanunun günümüze uygun olarak güncellenmesi gerektiğini ifade ederek, “Çıraklık okulu, meslek liseleri ve üniversitelerde uygulanan zorunlu staj dönemlerinde iş alanında aktif olarak çalışılırken, yapılan sigortalar sadece sağlık sigortası kapsamında. Bu durum çocuk işçiliği teşavik ettiği gibi sanayide çırak açığı meydana gelmesine neden oluyor. Düşünsenize çırağı olmayan, bunun yanında mesleğin aktarılmadığı sektörler oluşuyor” dedi.

“MAĞDURİYET EK KAYNAK OLMADAN DA ÇÖZÜLEBİLİR”
Salman, bir an önce sorunun çözülmesi gerektiğine ilişkin çağrıda bulunarak, “Bizler mağduriyetimiz ekonomimize zarar vermeden çözülsün, oldu olacak ekstra kaynak yaratsın diyerek, ‘staj günlerimizi borçlanalım, stajımızı SGK başlangıcı olarak sayın’ diyoruz. Bizler staj ya da çıraklık başlangıç tarihlerimizin, SGK başlangıcı sayılmasını, stajın başladığı tarihle, işe başladığımız tarihin arasına isteğe bağlı borçlanabilme hakkının verilmesini, mevcut mağdurların, şartları uygun olanlarının bir an önce EYT kapsamına alınmasını talep ediyoruz. Hali hazırda 1,5 milyonun üzerinde mağdur var. Çok güzel bir kaynak yaratabilir, mağduriyeti hiçbir ek kaynağa gerek kalmadan el birliğiyle çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

milligazete

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.