Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Cumhurbaşkanlığı’na Rapor Sunuldu

Staj ve Çıraklık Mağdurları İçin Cumhurbaşkanlığı’na Rapor Sunuldu
Çırak ve stajyer öğrenci olarak çalışılan sürelere ilişkin borçlanma hakkı ve uzun vadede sigorta başlangıcı sayılması için hazırlanan rapor Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu. Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili Cumhurbaşkanı Danışmanı Vedat Bilgin'e sunulan EYT raporunda Staj ve Çıraklık Mağdurlarının durumu ve çözüm önerileride yer alıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlanan rapor Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu. İşte kamuoyunda merakla beklenen Çırak ve stajyer öğrenci olarak çalışıl

“HALKIN ÇALIŞMA HAYATINDA BEKLENTİLER RAPORU

BU RAPOR; BİLGİLENDİRME AMAÇLI HAZIRLANMIŞTIR

HAZIRLAYAN: MALİ MÜŞAVİR/SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN

AMAÇ; SOSYAL GÜVENLİK VE ÇALIŞMA HAYATINDA VATANDAŞLARI İLGİLENDİREN KONULARDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNMAK VE HALKIN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRMEK…

STAJYER VE ÇIRAKLARIN SİGORTALALIKLARININ EMEKLİLİKTE İŞE BAŞLAMA TARİHİ SAYILMASI;

Ülkemizde emeklilik tarihi 30.04.2008 tarihine kadar ilk işe başlama tarihine göre belirleniyordu. Meslek liselerinde ve Çıraklık Eğitim merkezlerinde ilk işe başlama tarihinde öğrencilere sigorta numarası verilmektedir. Öğrencilerin sigortalılığı %1 iş kazası ve meslek hastalığı olarak ödendiğinden Emeklilikte işe başlama tarihi olarak maalesef ki kabul edilmiyor. SGK hizmet dökümünde ilk işe başlama tarihi çırak yada stajyer olarak gözükenler emeklilik tarihlerini hesaplarken aslında emekli olacakları tarihe göre yanlış hesaplamaktadırlar nedeni de üstte belirttiğim gibi emeklilikte işe başlama olarak kabul edilmemesinden yani tüm kollara tabi sigortalı çırak ve stajyer için prim ödenmediğinden 100 binlerce mağdur ortaya çıkmıştır. Ülkemizde işçiler iş bulamazken işverenlerde kalifiye meslek sahibi ara elaman dediğimiz personel bulamıyor. Meslek liseleri bu sorunun çözümünde önemli bir faktördür. Meslek liselerinin özendirilmesi gerekmektedir.

Bu konuda çözüm önerimi bilgilerinize sunuyorum.

Meslek Lisesinde yada Çıraklık Eğitim Merkezlerinde okuyan ve sigortalı olan kişilere bu sürelerin borçlanılması hakkı verilmelidir. Bu yöntemle Meslek Liseliler ve Çıraklar ilk işe başlama tarihlerini tescil ettirme imkanı ile mağduriyetlerinin çözümü gerçekleşecektir. Meslek liselerine giden kişiler emeklilikte avantaj elde ederek özendirileceklerdir. Meslek Liselerinin özendirilmesiyle üretimde daha verimli insan gücü elde edilecektir.

Meslek Liseleri özellikle bölgesel olarak özendirilerek büyük şehirlere göçün önüne de geçilebilecektir. Ege ve Akdeniz’de Turizm ve Tarım okulları, Doğu Anadolu Bölgesinde Tarım ve Hayvancılık okulları, Marmara Bölgesinde Sanayi, Makine, Otomotiv,Tekstil Liseleri, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Tarım Hayvancılık Okulları, İç Anadolu Bölgesinde Tarım Okulları, Karadeniz Bölgesinde Tarım ve Hayvancılık Meslek Liselerinin açılması ve bu okulların özendirilmesi sağlanmalıdır.”

sözcü

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
48 Yorum