Staj ve çıraklık sigortasında Yargıtaydan emsal karar

Staj ve çıraklık sigortasında Yargıtaydan emsal karar
EYT kapsamına alınmayan staj ve çıraklık sigortasında Yargıtay'dan emsal karar geldi.

Yargıtay staj ve çıraklık sigortası hakkında emsal niteliğinde karar verdi.

AVRUPA'DA STAJ İŞ GİRİŞİ SAYILIYOR

KAMUBİZ.COM İnstagram KANALI İÇİN TIKLAYINIZ
Her ne kadar Avrupa ülkelerinin emeklilik sistemi Türkiye'den farklılık gösteriyor olsa da temelde neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde zorunlu staj faaliyeti kapsamında yapılan sigorta primleri emekliliği doğrudan etkiliyor.

GURBETÇİLERİN STAJLARI TÜRKİYE'DE KABUL EDİLİYOR 
Milyonlarca Türk vatandaşının kendi ülkesinde yaptığı staj sigortaları emekliliklerine etki etmiyorken, başta Almanya olmak üzere Avrupa'da yer alan milyonlarca gurbetçi, staj sigortası primlerini Türkiye'deki emeklilikleri için kullanabiliyorlar. Vatandaşlar, söz konusu ayrımın kendi vatandaşına karşı yapılan bir zulüm olduğunu belirterek yetkililere derhal yanlıştan dönme çağrısında bulundu.

YARGITAY'IN EMSAL KARARI VAR
Yargıtay’ın kararıyla Türkiye’de yıllardır talep edilen ancak gerçekleşmeyen staj süresinin sigorta başlangıcı sayılması, 2016 yılındaki karar ile Almanya’da yaşayan gurbetçilere tanınmıştı.

Yargıtay, Almanya’da mesleki eğitim dolayısıyla zorunlu prim ödenen dönemleri, sigorta başlangıç tarihi olarak kabul etmişti.

Yurtdışındaki gurbetçilerin Türkiye’de emekli olabilmek için borçlanma yapmalarını düzenleyen 3201 sayılı Kanun’a göre, Türk vatandaşlığında geçen 18 yaşından sonraki süreler borçlanılabiliyor. Borçlanma, yurtdışında sigortalı olarak çalışılan dönemler ile bu dönemler arasında her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen süreler için yapılabiliyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 6 Nisan 2016 tarihinde verdiği 2016/481 sayılı kararı (Esas no: 2014/10-454), on binlerce gurbetçiyi sevindirecek. Dava konusu olayda, 1998 yılında izinle Türk vatandaşlığından çıkan 1975 doğumlu bir gurbetçi 2012 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak, borçlanma talebinde bulundu ve sigortalılık başlangıç tarihinin de mesleki eğitiminden dolayı zorunlu prim ödemesi yapılan 1993 yılı olarak kabul edilmesini istedi.
milligazete

WhatsApp Grubumuz İçin TIKLAYINIZ

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.