Çarşı ve Mahalle Bekçilerine Yıpranma Payı Kanun Teklifi (Ekim 2019)

Çarşı ve Mahalle Bekçilerine Yıpranma Payı Kanun Teklifi (Ekim 2019)
Çarşı ve mahalle bekçilerinin fiili hizmet süresi zammından (yıpranma payı) yararlanabilmesi için TBMM'ye 28 Ağustos 2019 tarihinde kanun teklifi sunuldu. Kanun teklifi ile polislere verilen yıpranma payının bekçilere de verilmesi amaçlanıyor.

Çarşı ve mahalle bekçilerine yıpranma payı için TBMM’ye sunulan kanun teklifi 1 Ekim 2019 tarihinde plan ve bütçe komisyonuna havale edildi. İzmir  Milletvekili Mehmet Ali Çelebi’in hazırlayarak meclis sunduğu kanun teklifinde, çarşı ve mahalle bekçilerine yıpranma payı verilmesi talep edildi. Kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek. 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. 
Mehmet Ali Çelebi/ İzmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 
Son yıllarda emniyet teşkilatı bünyesinde göreve başlatılan çarşı ve mahalle bekçileri, vatandaşın huzur ve güvenliği için gözünü kırpmadan çarşı-pazar, hastane ve mahallelerde nöbet tutarak olağanüstü hallerde destek ekip olarak her noktada görevlendirilmektedir. Asayiş, terör, narkotik suçlarıyla ilgili önleyici kuvvet olarak görev yapmaktadırlar. Özel Harekât polisi tarafından verilen eğitimlerle bekçiler; spor, kondisyon, silah mekaniği, atış disiplini, gece ve gündüz atışı, gece ve gündüz silahlı olaylara müdahale, araç ve şahıs durdurma-arama, önlem geliştirme ve kişisel güvenlik tedbirleri gibi birçok alanda bilgiyle donatılıp gece 22:00-06:00 arası mesai yaparak suç oranlarında gözle görülür bir azalışın sağlanmasına katkı koymuşlardır. Bekçiler göreve başladıktan sonra gasp, yankesicilik, oto hırsızlığı, kapkaç olaylarının sayısı azalırken, mal varlığına karşı işlenen olayların aydınlatılma oranı artmıştır. Kanun teklifimiz ile zorlu şartlarda görev yapan çarşı ve mahalle bekçilerinin fiili hizmet süresi zammından faydalanmaları amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ 
MADDE 1- Madde ile risk altında ve ağır koşullarda çalışan çarşı ve mahalle bekçilerine fiili hizmet süresi zammı verilmesi amaçlanmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA  DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 
MADDE 1- 31/05/2206 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel S Kanununun 40'ıncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan tabloda 14 numaralı bölüm aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir: 

14: Emniyet ve polis mesleğinde, Milli İstihbarat Teşkilatında 
Asaleti onaylanmış olmak şartıyla adaylıkta geçirilen süreler dahil çarşı ve mahalle bekçisi, polis memuru, başpolis memuru ve kıdemli başpolis memuru, komiser yardımcısı, komiser, baş komiser, emniyet amiri, emniyet müdürleri ile bu ve daha yukarı maaş ve derecelerdeki emniyet mensupları, Millî istihbarat Teşkilâtı mensupları 90

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum