Komiser ve baş komiser alımları Bakan Soylu'ya soruldu

Komiser ve baş komiser alımları Bakan Soylu'ya soruldu
Komiser ve baş komiser açığının giderilmesi adına düzenlemeler yapılması talebine ilişkin soru önergesi Bakan Soyluya sunuldu.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıda belirtilen sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunu; Anayasanın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99, maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim. 14.04.2021 Av. Uğur BAYRAKTUTAN /Artvin Milletvekili

Emniyet Teşkilatındaki alt derece amir eksikliğini gidermekpe Polis başına düşen amir sayısını Avrupa ülkeleri standartlarına çekmek amacıyla 19/06/2010 tarihinde yürürlüğe giren, Bazı Kanunlarda ve 190 Sayıly Kanun Hükmündeki Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair 5997 sayılı Kanunun 5.maddesi ile 3201 Sayılı Emniyet Teşkilatı Kanununun EK-28.maddesine dayanılarak hazırlanan 28/10/2010 tarih ve 27743 Resmi Gazete Sayılı Emniyet Hizmetleri Sınıfı Başpolis Memuru ve Kıdemli Başpolis Memuru Rütbelerine Yükselme Esaslarına Dair Yönetmelik ile 2011 yılında Emniyet Teşkilatının yaptığı yazılı sınav sonucu başarılı olan yüksekokul ve lisans mezunu 12.000 Polis Memuru Başpolislik Rütbesine, 2017 yılında ise Başpolis Memurları arasında yapılan yazılı sınav ile 6.000 Başpolis Memuru Kıdemli Başpolis Memurluğu rütbesine atanmıştır. 

Emniyet Teşkilatı Bünyesindeki Başpolis ve Kıdemli Başpolis Memurlarından lisans mezunu, 45 yaş altı 971 kişi 2019 yılında, 2020 yılında yapılan sınavlar neticesinde ise 45 yaş üstü 818 kişi 09/02/2021 tarihinde ilk derece amir kabul edilen Komiser Yardımcılığı rütbesine atanmıştır. 

Emniyet Teşkilatında 2020 yılı Mayıs ayı itibariyle 12.565 Komiser olması gerekirken 1.932 Komiser, 9.423 Başkomiser olması gerekirken 402 Başkomiser bulunmaktadır. Bu durum Emniyet Teşkilatında orta kademe amir ihtiyacını net bir şekilde ortaya koymaktadır. Başpolis ve Kıdemli Başpolislikten Komiser Yardımcılığına geçen yaklaşık 1800 personelin tamamı meslekte en az 20 yılını doldurmuş mesleki bilgi ve tecrübeye sahip Emniyet Mensuplarımızdır. 

3201 sayılı Kanunun 13'üncü maddesinde “Karakol Amiri olarak Başkomiser rütbesindeki personelin görev yapacağı” belirtilmiş olmasına rağmen; Başkomiser yetersizliğinden ülkemizdeki karakolların yaklaşık %95'i Komiser ve Komiser Yardımcıları tarafından vekaleten yürütülmektedir. 

Başpolis ve Kıdemli Başpolislikten Komiser Yardımcısı rütbesine terfi etmiş yaklaşık 1800 Emniyet Mensubumuzun; 2011 yılı itibariyle Başpolisliğe terfi ettikten sonraki 10 yıllık görev sürelerinin Komiser Yardımcısı ve Komiser rütbelerinde bekleme süresinden sayılarak Başkomiser rütbesine terfi ettirilme talepleri mevcuttur. İlgili hakkın verilmesi adına gerekli düzenlemeler yapıldığında; hem Emniyet Teşkilatımızın ihtiyacı olan Amir açığı ortadan kalkacak, hem de devletimize ekstra bir külfet olmayacağı gibi, yılların tecrübe ve birikiminin Emniyet Teşkilatının yönetim kademesine yansıması ile halkın daha kaliteli ve hızlı adalet hizmeti alması sağlanacaktır. 

Bu bağlamda; 

1- Günümüz itibariyla Emniyet Teşkilatı bünyesinde kaç adet Komiser ve Başkomiser bulunmaktadır? Ülkemiz genelinde Komiser ve Başkomiser açığı ne kadardır? Olması gereken rakamlar ile birlikte İller bazında listeler misiniz? 

2- Emniyet Teşkilatı bünyesinde 2020 yılı Mayıs ayı itibarıyla 12.565 Komiser olması gerekirken 1.932 Komiser, 9.423 Başkomiser olması gerekirken 402 Başkomiser bulunduğu bilgisi işığında; bu açığın kapanması adına Bakanlığınız nezdinde yürütülen herhangi bir çalışma mevcut mudur? Detaylandırır mısınız? 

3- Başkomiser yetersizliğinden ülkemizdeki karakolların yaklaşık %95'i Komiser ve Komiser Yardımcıları tarafından vekaleten yürütüldüğü bilgisi ışığında; sayıları yaklaşık 1800'ü bulan Başpolis ve Kıdemli Başpolislikten Komiser Yardımcısı rütbesine terfi eden Emniyet Mensuplarımızın Başpolislikte bekledikleri 10 yıllık sürenin Komiser Yardımcısı ve Komiser rütbelerinde bekleme süresinden sayılarak Başkomiser rütbesine terfi ettirilmeleri talepleri hususunda gerekli düzenlemeler ne zaman başlatılacaktır? Bir takvim açıklar misiniz? 

Kamubiz.com ÖZEL /ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum