Polislere sendika hakkı verilsin kanun teklifi (Mayıs 2020)

Polislere sendika hakkı verilsin kanun teklifi (Mayıs 2020)
Ülkemizde halen emniyet teşkilatı personelinin sendikal örgütlenme hakları baskı ve yaptırımlarla engellenmek istenmektedir. Emniyet personelinin sendikalaşması en doğal hakkıdır. Bu hak kanun ile sınırlanamaz. Kanun teklifimiz ile emniyet teşkilatı personelinin sendikalaşması önündeki engellerin kaldırılması amaçlanmaktadır.

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi 15 Mayıs 2020 de İçişleri Komisyonuna havale edildi. Teklif ile, emniyet personeline sendikal örgütlenme hakkı verilmesi amaçlanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ve Gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğini saygılarımla arz ederim. Mehmet Ali Çelebi/ İmir Milletvekili 

GENEL GEREKÇE 

Polis teşkilatımız terörle mücadeleden uyuşturucu kaçakçılığına, trafik teröründen insan kaçakçılığına kadar son derece karmaşık ve zor görevleri gece gündüz demeden, canı pahasına kamu adına takip etmektedir. Milletimizin gururu ve övüncü olan Türk polisinin gerek özlük haklarıyla ilgili gerek çalışma şartlarıyla ilgili çözüm bekleyen sorunları bulunmaktadır. 

Polislerimiz emekli olunca maaşları yarı yarıya düştüğünden yaş haddine kadar çalışmak. zorunda kalmaktadır. Emekli olunca da şiddetli geçim sıkıntısı çekmekte, yeniden iş bulabilmek, gelir elde edebilmek için çabalamaktadır. Toplumun huzur ve güvenliğini emanet ettiğimiz polislerin hak ettikleri ücretlendirme için ek göstergelerinde bir düzenleme yapmak gerekmektedir. Polislerin en çok çözülmesini istediği sıkıntı ek gösterge sorunudur. 3600 gösterge verilmelidir. 

Olağanüstü hâl dönemlerinde ailelerinin yüzünü görmeyen, günlerce eve uğramadan çalışan polislerimiz için mesai artık bir yaşam tarzı haline gelmiştir. Polislerimiz ortalama ayda 240 saat çalışmakta, ek görevlerle birlikte bu süre 400 saate yaklaşmaktadır. Emniyet çalışanlarımızın çalışma süreleri, senelik ve haftalık izinleri ile fazla mesai ücretleri yeniden düzenlenmelidir. Ek fazla çalışma ücreti verilmelidir. Liyakat usulünün yerle bir edildiği Emniyet Teşkilatında, başka bölümlerden mezun, mesleğinde yeterli tecrübesi olmayan, 6 aylık eğitimle komiser yardımcısı olanlar, polis memurlarına mobinge varan uygulamalarda bulunmaktadır. Polisin çalışma şartları amir ve müdürün iki dudağı arasında olmamalı, görev tanımları netleştirilmelidir. Görev tanımları dışında işler yaptırılmamalıdır, 

Ülkemizde halen emniyet teşkilatı personelinin sendikal örgütlenme hakları baskı ve yaptırımlarla engellenmek istenmektedir. Emniyet personelinin sendikalaşması en doğal hakkıdır. Bu hak kanun ile sınırlanamaz. Kanun teklifimiz ile emniyet teşkilatı personelinin sendikalaşması önündeki engellerin kaldırılması amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Madde ile kamu görevlilerinin sendikal haklardan yararlanmaları ilkesinden hareketle emniyet personeline sendikal örgütlenme hakkı verilmekte; ancak görevlerinin niteliği gereği sınırlı sayıdaki kamu görevlisi kapsamın dışında tutulmaktadır. Kapsam dışında bırakılacak kamu görevlilerinin belirlenmesinde 151 sayılı Kamu Hizmetinde Örgütlenme Hakkının korunması ve istihdam Koşullarının Belirlenmesi Yöntemlerine ilişkin ILO sözleşmesinin 1'inci maddesinde belirtilen "Bu sözleşmede öngörülen güvencelerin, görevleri izlenecek politikaları belirleme ve yönetim işlevleri kabul edilen üst düzey görevlilere veya çok gizli nitelikte görevler ifade edenlere hangi ölçüde uygulanacağı ulusal yasalarla belirlenecektir." hükmü esas alınmıştır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

4688 SAYILI KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI VE TOPLU SÖZLEŞME KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 25/6/2001 tarih ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 15'inci maddesinin (j) fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 
"j) Emniyet amiri ve daha üst seviyede görevli emniyet hizmetleri sınıfı mensupları," 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Kamubiz.com ÖZEL/ ANKARA

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum