Akaryakıt fiyatına kâr zammı geliyor: Benzin, motorin, LPG'ye zam

Akaryakıt fiyatına kâr zammı geliyor: Benzin, motorin, LPG'ye zam
Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara bir yenisi daha ekleniyor. EPDK, bayilerin kâr marjının artırılması için çalışmalara başladı. Kaynaklara göre marjın artması doğrudan pompa fiyatlarını etkileyecek.

Dolar kuru ve Brent Petrol fiyatlarının yükselmesi akaryakıt fiyatlarına zam üstüne zam gelmesine neden oldu. 

2022'nin ilk ayında benzin ve motorin 3 kez açık, 4 kez de gizli gizli zam yapıldı.

Son zamlarla birlikte benzinin litresi 14 TL 14 kuruşa, motorin litresi de 14 TL 36 kuruş çıktı. LPG ise benzin ve motorinden aşağıda kalmadı. 11 Ocak'ta 29 kuruş zam gelen LPG, 9.36 TL'ye çıktı.

Akaryakıt fiyatlarının yükselmesine rağmen kâr marjının düşük olduğunu belirten akaryakıt istasyon ve bayileri, kapanmanın eşiğinde olduklarını dile getirdi.

Akaryakıt fiyatlarını yakından ilgilendiren dağıtım şirketleri ve bayilerin kâr marjının artırılmasına ilişkin çalışmalar başladı.

Sektör kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, dağıtım şirketleri ve bayiler, satılan her litre benzin, motorin ve LPG’den (otogaz) aldıkları payın artırılması için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK), baskılarını sürdürüyor.

Sektör yetkilileri, EPDK'nın marj artışı konusunda yetkili olduğunu ve halen benzin ve motorinde 1 TL dolayında olan toplam marjın artırılması için EPDK'nın çalışma başlattığını söylüyor.

1 TL’nin dağıtım şirketleri ve bayiler arasında yarı yarıya paylaşıldığını belirten sektör yetkililer,  “EPDK, marjları ne kadar artıracak, henüz belli değil. Sektör, talebini verilerle ortaya koydu. Maliyetler ve maliyetlerdeki artışlar ortada… Elektrik, işçilik, taşıma ve diğer maliyetlerde ciddi bir artış var” ifadeleriyle çalışmanın bir an evvel tamamlanması gerektiğini söylüyor.

Sektör kaynakları bayilerin, halen litrede 50 kuruş olan paylarının, en az 75 kuruşa çıkartılmasını istediğini belirtiyor. Uzmanlar marjlarda yapılacak artış, doğrudan benzin, motorin ve LPG fiyatlarına zam olarak yansıyacağını vurguluyor.

FACEBOOK SAYFAMIZI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

TWİTTER'DAN TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
2 Yorum