Maliye Bakanı Nebati'den araç ve akaryakıt da ÖTV indirimine dair açıklma

Maliye Bakanı Nebati'den araç ve akaryakıt da ÖTV indirimine dair açıklma
Araçlarda ÖTV indirimi olacak mı? CNN TÜRK'te Tarafsız Bölge programına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2022 yılında otomobil ve akaryakıtta ÖTV inidirimi olacak mı sorusunu yanıtladı?

Otomobil, beyaz eşya ve telefon gibi ürünlerde ÖTV indirim planı olup olmayacağının sorulması üzerine Nebati, şöyle devam etti:

ÖTV indirimi olmayacak

"Hayır, araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV'yi niye indirelim? Beyaz eşyada tarihi rekorlar kırılıyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV'yi niye düşürelim? Akaryakıt fiyatlarında kaybedilen vergisel vergilerin yükünü 84 milyon çekiyor. Birinin kullandığı akaryakıtı niye başkası çeksin? Biz petrol ve doğal gaz üreticisi değiliz. 2023'te doğal gaz üreteceğiz ancak şu anda doğal gazı dövizle alıyoruz. Bunu nereye kadar sübvanse edebilirim. Önümüzdeki yıl 55 milyar dolar enerji ithalatımız var. Geçici karar alınmış, piyasa canlanmış böyle bir dönemde o imkanı bitirdik."

ARAÇ VE AKARYAKITTAKİ ÖTV

Araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var ve talepleri karşılayamıyorlar. ÖTV'yi niye düşürelim?

Türkiye'de yaşadığımız bir problem attığınız geçici adımları, kalıcılaştırmak yönünde baskı yapıyorlar. Geçici olduğunu bile bile normale döndüğünüz zaman, her taraftan ses çıkıyor. Biz petrol üreticisi değiliz. Doğalgaz üreticisi değiliz. 2023'te doğalgaz üreticisi olacağız. Şu anda doğalgazı döviz fiyatıyla alıyorum. Almanya'da Euro, dolarla alıyor. ABD'de de dolarla alıyor. Kim olursa olsun dövizle alıyor ben de dolarla alıyorum. Bunu nereye kadar sübvanse edebilirim? 10 milyar doların karşılığı 125 milyar TL.

Biz serbest piyasayı her alanda gözetiyoruz. Eğer bulunduğu konum itibariyle 5 liraya satması gereken fiyatı 16 liraya satıyorsa bu fahiştir. Şimdi bir su fiyat 2 lira diyelim. Gittiğiniz lüks bir otelde kahve içmek istediğinizde yanındaki suyu 25 lira derse bu fahiş midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan kamubiz.com İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum